Отговор: Въпрос за 4k HDR
Аз плейвам филми през NAS-a с Movian. Като изключим, че от време на време забързва картината и се налага да го спра и пак да го пусна, други забележки нямам. Мисля, че и VLC плейваше без драми от NAS.
И кое му е сложното на Kodi?
Кажи до къде си стигнал и ще помагаме.
Истината е плейване от външен диск или флашка от плеър-а Kodi на телевизора или Kodi от външен Android TV Box, вместо да пускаш 4K HDR по мрежата с висок битрейт.
За да не възникват проблеми и да си гледаш спокойно.
Другият вариант е (ако имаш добър компютър), чрез инсталиране на DLNA медиа сървър, като си избереш някой от посочените:
DLNA - медийни сървъри
То много зависи освен от мрежата ти, как ще се енкондва много от cheap-ass NAS-овете са им слаби процесорчетата за 4К. Иначе имам Netflix и 15МБита са достатъчни за 2к. Netflix не пуска по-бързо в България, дори и на скъпият план.
Вземи си 4-глав змей (4 ядрен андроид бокс и му качи Коди например) и гледай да е с повече РАМ и със съвременен надорид.
Ако не е DLNA за какво енкодване иде реч?
Ако ще трябва да се избира външна памет - преносим хард дикс или флашка, който да се свърже в телевизора през USB 3.0, кой ще бъде найй-подходящия вариант ? Ревално тази памет ще работи постоянно докато е включен телевизора...
1. Външен хард диск 2.5 без отделно захранване 12V, a само през USB 3.0?
2. Външен ХД 2.5 с външно захранване 12V?
3. Външен SSD - 256 GB ( до толкова пари мога да си позволя) не знам дали имат с външно захранване 12V, а не през USB порта?
4. Флашка 256 GB USB 3.0/ 3.1?
Аз досега не съм виждал външно HDD 2.5" с външно захранване.
Ако не греша виждал съм в ОЛХ, но може да е стар модел. Да приемем, че съм в грешка !
С външно захранване са 3.5". По-добре е с външно захранване. Защото макар и малко се генерира някаква допълнителна топлина през телевизора или компютъра, като се взема от USB. Някои телевизори са много крехки по отношение на захранване и дънни платки.
Добре, значи най-добрия вариант е 3.5" Външе хард диск със самостоятелно захранване.
Обаче излиза, че не мога да плейна файл с UHD HDR + Dolby True HD / DTS HD през домашната мрежа 1000 Mbit/s от NAS устойство или външен HDisk ( мрежов) от плеъра на ТВ-то, то тогава как е възможно да плейвам клипове от youtube, които са UHD HDR ( не знам какъв им е звукът)?
Цитат:
Първоначално публикувано от
Dares
Добре, значи най-добрия вариант е 3.5" Външе хард диск със самостоятелно захранване.
Обаче излиза, че не мога да плейна файл с UHD HDR + Dolby True HD / DTS HD през домашната мрежа 1000 Mbit/s от NAS устойство или външен HDisk ( мрежов) от плеъра на ТВ-то, то тогава как е възможно да плейвам клипове от youtube, които са UHD HDR ( не знам какъв им е звукът)?
1GBit/s е напълно достатъчно, дори 100Мбит/с ще ти стигне за 4К, телевизорът ти с гигабит порт ли е? Ютюб ползват проприетари кодеци и намачват нещата вътре, но според Нетфликс 25Мбит/с е достатъчно за 4К, аз гледам 2К капнато на 15Мбит/с. Проблемът при теб е най-вероятно е стриймъра (старият ти НАС)
Цитат:
Първоначално публикувано от
xpact
1GBit/s е напълно достатъчно, дори 100Мбит/с ще ти стигне за 4К, телевизорът ти с гигабит порт ли е?
До колкото знам няма телевизор с Гигабитова мрежа, всички са на 100 Мбит/с, моя съм го вързал през Wi-fi 5 Ghz уж за по бърза от ЛАН порта, в което обаче не съм сигурен. Защото не мога да измеря скоростта, по-скоро не знам как да я измеря !
За 4к видео през мрежата не е проблем, проблема е когато трябва да се прекара 4к HDR + HD звук, и не мога да разбера защо.Но така като чета в нета по скоро причината е софтуерна в мрежата, а не толкова хардуерна. И до тук стигам с извода, че единствения начин да се насладиш на това 4к HDR + HD звук е през USB 3.0/3.1 на телевизора през външна памет ( Диск, флашка ). Може и да греша, но до това заключение стигам след много прочетени материали, сравнени таблици и т.н. В крайна сметка излиза, че и да си купиш мега як ТВ за много пари и да изградиш перфектната дом. мрежа, пак ще ти е нужен външен диск с USB 3.0/3.1, който да включиш директно в телевизора. А ако ТВ-то ти е със слаб хардуер ( проц, рам) и се затруднява да плейва такива файлове ще трябва външен плеър с диск, чрез който да избегнеш мрежовото плейване. По този случай се оказва, че телевизорът се превръща в обикновен монитор, а в повечето време в най-добрия случай се наслаждаваш на телевизия с уж HD качество BTV ( примерно ) или на Нова ТВ с резолюция 560p, ако не бъркам.
Има още нещо, което не ми е ясно - когато се плейва филм от външен плеър ( връзката между ТВ-то и Плеъра е с HDMI кабел ) този поток от информация минава ли през обработване на процесора на ТВ-то или не?
И допълнително във връзка с разсъжданията ми за възможна конфигурация за плейване на видео 4к HDR + HD звук моля някой, който е наясно да сподели доколко е от значение версията на DLNA в свързаните устройства. Доколкото знам има различни версии DLNA и те са 1.0/1.5/2.0/3.0 и 4.0. Може би и това е от голямо значение, за да може да се изпълни желанието ми.
- - - - - - - - - -
Може би въпросите станаха доста объркващи /поне за мен са такива/, защото с много неща от теорията не съм запознат. И в тази връзка може да се окаже по-полезно за мен /а също и за всички, които се интересуват от темата/ някой, който иска да помогне да опише една конфигурация с необходимите устройства и мрежови изисквания, с които бих могъл в домашни условия да имам удоволствието да гледам филми с видео 4к HDR + HD звук от наличните в известните торент сайтове.
Здрасти! И аз съм пред същия като твоя проблем в момента и за сега не съм намерил решение. Свалих и настроих KODI, но при мен не работи много стабилно. Скоростта е непостоянна, не мога да се свържа със сървърите за субтитри и ми насича дори и 1080p FHD съдържание. Превъртането също е тромаво. Не съм доволен за сега, ще чета и питам още, може пък и да не съм настроил нещо коректно. Пробите ми по домашната мрежа с DLNA също е неуспешно. Пробвах със Serviio и вградения плейър, също и с VLC. Забива доста и няма гледане. Имам два 4K UHD филма свалени от торент тракерите на хард диска на лаптопа и се опитвам да ги пускам от там директно на телевизора. Връзката м/у рутера и телевизора ми е по LAN кабел, а м/у лаптопа и рутера по Wi-Fi /лаптопа ми няма LAN/. И си забива... Вчера пробвах с PLEX Media Server по съвет на съфорумник. Най-добрия резултат до сега. Плеъра е страхотен, с удобен и бърз интерфейс, но пак забива през определено време. Изгледах снощи един FHD филм без никакъв проблем и забиване, връщах напред, назад без никакво влачене и буфериране. Но с 4К филмите не става... В информацията за файловете на PLEX има битрейт данни. Нещо, което не бях виждал досега. FHD филма беше с 10.8 Mbps, а UHD филма беше 55 Mbps. По принцип не би трябвало това да е проблем, като се има предвид, че само Download скоростта ми 75 Mbps и се постига с лекота по кабел /тествано/, какво да говорим за домашната мрежа... Сигурно и аз пропускам нещо. Отворен съм към предложения.