Резултати от 1 до 12 от общо 12

Интересен проблем с часовник

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Сблъсках се с интересен проблем. Веригата магазини ТСМ (немска) продава часовници - стенни и настолни, които са радио контролируеми. На опаковката е дадена кратка бележка, в която се съобщава, че системата се управлява от Франфуркт и има покритие 1500км. Купих такъв настолен часовник и реших да му сменя батерията с нова. След като се постави новата батерия, часовника превърта бързо стрелките и застава в позиция 1 часа. Очаквах, че ще се самосвери в един през деня или през ноща, но уви! В магазина продавачката упорито твърди, че системата работи в БГ. Смени ми часовника с работещ, но сега не смея да пипна батерията[!] Два други в магазина успешно ги спряхме на 1ч и там си останаха [:D]

Въпросите са ми:

1. Ползва ли някой такъв часовник и виждал ли е как се самосверява тук в БГ. А в Германия?

2. Знае ли някой как точно работи системата, на каква честота, модулация, през какви интервали подава импулси, как са кодирани?

2.  

3. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Системата работи в БГ но понякога сверяването е проблемно. Трбва часояника да се слови близо до прозорец и да чакаш, ако не се свери през нощта сменяш мястото му докато се свери. Например при мене като извадих батерията на един такъв часовник не успя да се свири но като го занесох в друг апартамент нямаше проблем. А честотат беше някаква на дълги вълни и сверяващата информация май се пращаше в 12 или 1 през нощта като сигнала се излъча в продължение на една минута.

4. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Благодаря Julian!

Насочи ме във вярната посока и имам вече отговор на въпросите си.

Който иска може да види положението за София тук:

http://www.heret.de/radioclock/range.htm

И описанието на системата тук:

http://www.eecis.udel.edu/~mills/ntp/dcf77.html

5. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000

Ако не се лъжа има и ръчни такива от доста време.

6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Така, понеже и аз има такъв часовник проучих по подробна как стоят нещата. Значи сигнала е дълговълнов (77.5KHz) и се излъчва от Франкфурт през цялото денонощие, но в БГ гарантирано се приема през нощта. При изваждане и вкарване на батерията стрелките на часовника се спират на 1, 5 или 9 часа. Може да се наложи батерията да се извади и вкара два, три пъти, докато стрелките застанат на 1 часа. Ако сигнала стига до часовника, той ще се свери до няколко минути. Във 1, 5 и 9 (може да е само в 1 и 7 което зависи от модела часовник, но май новите са 6 пъти на ден) часа се прави синхроницация на часовника като между тези часове той работи като обикновен кварцов. По принцип часовниците са направени за европейско време и при вадене на батерията стрелките спират на 12. За да се настрои за +1 час се маха предното стъкло и отдзад в една малка дупчица се пъха игла за да се освободят стрелките и на ръка се преместват на 1 часа.

В общи линии е това. Някой ако има въпроси да пита. Аз много се кефя на часовника, който върви с точност до секунда.

7. SAGE
    Guest

*****Някой има ли инструкция за подобен часовник (TCM - стенен, но цифров т.е. без стрелки[]).

****Реших да си направя експеримент и го "сверих" с няколко минути грешка, след това в продължение на седмица го местих на различни места в апартамента, дори го возих в колата цял ден в София и провинцията, но без резултат, часовника упорито не иска да се сверява.[}]

8.  

9. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Ако е Radiocontroled, извади му батерията и примерно след 5 мин и я постави отново. Остави го близо до прозореца и би трябвало да се свери. Пиши тук за резултата.

10. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Извади и сложи батерията но тожа го наптрави по тъмно. Най добре в полунощ и ако може излез навънка. В панелните блокове трудо се хваща сигнала.Ако си в тухлена здграда няма проблеми. И между другото смени му батерията. МОже да е слаба. Тогава е възможно да се сверява с грешка и въобще да прави проблеми. Най добре е да се ползва алкална батерия.

11. SAGE
    Guest

@Lupus, извадих батерията и след поставянето часовника изписука, и показа 2:00 часа, появи се знак подобен на сателитна чиния, а аз се втренчих в часовника и трепетно зачаках да се свери, но нищо подобно[}], след десетина минути знака изчезна, а часовника не се свери.

В 0:00 направих подобно упражнение, без да вадя батерията, защото часовника има бутон "Receive", който предизвиква появата на знака наподобяващ сетелитна чиния, но този път следвах съвета на Julian.[]

@Julian, в тухлен блок съм, но за всеки случай излезнах на терасата, даже се надвесих над парапета, но пак нищо, най много да съм хванал настинка.[]

Утре ще купя нова батерия и ще опитам пак, дано имам успех. Взех вече да се съмнявам дали сигнала достига до София и дали се излъчва постоянно. Даже си мисля да разглобя часовника и да му сложа допълнителна антена.

12. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Сверяването става в определени часове ( 9.00 АМ, 0.00 АМ по СЕТ - за нас +1 час). Значи би трябвало да ти се свери в 1 след полунощ.

Сигнал в София има - виж линка в един от постовете ми. Моя часовник също в къщи не се сверява. Когато сменихме лятното със зимното време го изнесох на терасата и в 10ч сутринта се свери по новото време. Не мисля, че поставянето на външна антена е възможно. Честотата е много ниска и за да е ефективна антената трябва да е дълга километри. Вътре той е с феритна антена.

13. Senior Member Аватара на glarus
    Тук е от
    Aug 2003

Re: Интересен проблем с часовник

Наскоро и аз се сдобих с един такъв TCM, от който съм доста доволен. Стаен е с термометър. Вчера реших да купя и един на родителите си, но за съжаление трябваше да взема 2, както и да е единият се беше разтракал и реших да го отоворя. Бутончето на рестарта беше паднало и какво да видя? Някой доста старателно но брутално е изкубнал кабелите на антената. сега се чудя дали да не ги свържа. И ако ги свържа дали ще е проблем за честотата?

14.  

15. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София

Re: Интересен проблем с часовник

Би трябвало да тръгне, ако няма и други проблеми. Но ако не тръгне, ще го взема с изследователска цел.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Интересен проблем с видеокарта
    От ManiMani във форум Аудио и Видеокарти
    Отговори: 4
    Последно: 08-10-09, 00:50
  2. Интересен проблем с ping
    От mitkosan във форум Windows
    Отговори: 10
    Последно: 07-11-08, 19:50
  3. интересен проблем
    От aad във форум Общ - софтуер
    Отговори: 4
    Последно: 29-06-08, 23:51
  4. Интересен проблем с WoW
    От Anjelo във форум ИГРИ
    Отговори: 8
    Последно: 03-11-07, 22:04
  5. Интересен проблем
    От DaveMF във форум Windows
    Отговори: 8
    Последно: 15-05-01, 03:54

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе