Ентусиаст изгражда интегрална схема с 1200 транзистора в гаража си
Предишната му ИС имаше само 6 транзистора.


Second IC – Sam Zeloof

Съвременните процесори разчитат на свръхтънки производствени процеси и включват милиарди транзистори, опаковани в малки чипове. Възможно ли е да се създаде подобен процесор у дома? Разбира се, че не, но е напълно възможно да създадете примитивен процесор у дома.

Преди няколко години Сам Залуф, известен ентусиаст-самоук, създаде първия по рода си Z1 чип у дома. Състои се само от 6 транзистора. Сега Зелуф реши да повтори експеримента, създавайки нещо много по-сложно. И той получи интегрална схема Z2 с 1200 транзистора, направена по 10 -микроновата технология на процеса. За сравнение, Intel 4004 - първият в света предлаган на пазара едночипов микропроцесор - е произведен по същата технология и съдържа 2300 транзистора.
Производственият процес е описан достатъчно подробно както на уебсайта на Zeluf, така и във видеото. Основното беше, че нямаше чисти стаи и чисти химикали.

За да произведе интегралната схема, ентусиастът се нуждаеше от вода, алкохол, ацетон, фосфорна киселина, фоторезист, 2% разтвор на калиев хидроксид, Filmtronics P509 SOG филм, 1% флуороводородна киселина и азотна киселина. Последните две вещества могат да бъдат заменени. Що се отнася до оборудването, трябва да имате електрическа печка, тръбна пещ, специален апарат за литография, микроскоп и вакуумна камера за топене на метал.