Външни колони за по-добър звук от LCD телевизор?
Привет!
От няколко месеца ползваме у дома нов телевизор - 46 инчов "звяр". :)
С "качеството" на картината свикнахме. Позлвам основно булстаком - там на някои канали картината е добре, на други не толкоз. (добре, че има торенти с HD рипове, за да се разгърне потенциала на телевизора).
Тъй като звука от вградените в телевизора колони не е много хубав се замислям за свързването на ТВ с външни колони.
Въпроса е какви да бъдат външните колони?
Телевизора има "букса" за оптичен изход, но аз за съжаление нямам никакъв хардуер с такъв вход. Има ли смисъл да взема някакво домашно кино за 200-300-400 лева, само за да използвам опт. вход и две от колоните (защото сигнала от булстаком е "само" стерео).
Замислям се за смешното решение на проблема да си купя накакви сносни колонки 2+1 до около 100 лева и да ги свържа през изхода за слушалки. (това всъщност възможно ли е?)
Или да "посъбера" парички и да взема някакъв ресивер и колони? Туй последното най-малко ме блазни като идея, тъй като не съм сигурен, че качеството на звука от булстаком е достатъчно добро, за да го прекарвам през система с ресивер?
Вероятно от написаноито ви става ясно, че не съм много запознат с начините за изкарване на добър звук от ТВ, но пък за сметка на това имам желание за поправяне на проблема.
Моля за вашите коментари и предложения. Предварително благодаря на отзовалите се!!!
Re:Външни колони за по-добър звук от LCD телевизор?
Най добре става с колони+ресивър.При мен е така - звука го взимам от декодера на Мсат по оптика.На музикалните програми има добър звук.Звука от лаптопа през HDMI като гледам HD рипове.Обикновено евтиното домашно кино няма оптичен вход , а изход.С колонки за компютър става,но тези които вадят хубав звук не са евтини.
Да...разбирам идеята за аудио сигнала...
Но доколкото знам приемника на булсатком няма аудио изход...(егати трябва довечера да проверя, за да не говоря наизуст)...
А тези колонки 2+1 дето споменаваш каква марка и модели са? И възможно ли е да ползвам изхода за слушалки?
Всяка 2.1 система ще ти даде осезаемо по-добър звук от телевизора. Не е нужно да ползваш оптичен кабел. Сателитния приемник 100% има стерео изход с чинчове, който е напълно достатъчен.
Говоря за колонки на Logitech - http://www.logitech.com/.Тука също има богат избор от тонколони : http://www.teufel.de/Heimkino/Предполагам , че няма да има проблем с използването на изхода за слушалки.
Ако можеш да си намериш Gigabyte S7500 е много добра покупка.
Булсат няма аудио изход, аз вземам звука от телевизора си Филипс. В него има изход чинч и оптика. Успях само от чинча да го извадя към ресивъра, но дори така свири прекрасно.
Другия варинт е да смениш приемника на Булсат с новия, но не си струва парите според мен.
Най-добре вземи 2.1 колонки от някой приятел за пробата, пък после купувай. Ако се кефиш на HD филми, може би си заслужава да си вземеш поне бюджетна surround система.
Цитат:
Първоначално публикувано от lazarus18
Ако можеш да си намериш Gigabyte S7500 е много добра покупка.
Не съм сигурен че наистина е, когато става въпрос за озвучаване на стая. Нямам опит с други евтини системи, тази е НЕВЕРОЯТНО добра, но когато я слушам на бюрото си. За няколко часа беше в нас и на масата на 50 сантима пред мен беше добре, но като сложиш колонките на 2 метра стана доста по-зле.
Цитат:
Първоначално публикувано от hristobotev
Булсат няма аудио изход, аз вземам звука от телевизора си Филипс. В него има изход чинч и оптика. Успях само от чинча да го извадя към ресивъра, но дори така свири прекрасно.
Другия варинт е да смениш приемника на Булсат с новия, но не си струва парите според мен.
Как да няма,аз нали от чинчовете съм взел звук на булсата.
Ми ей тъй - няма! Моят няма също! Явно някои модели приемници нямат.
Знае ли някой дали заменят приемници?
Oтзад само скарт ли има?Може да ползваш скарт-чинчове кабел.Другото е ,което ти предложи ХристоБотев - audio out на самия телевизор.
Привет!
Да изровя темата, за да споделя какви ги направих.
Горе-долу реших проблема като закупих ей тез колонки:
http://www.jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=533983
Никъде не намерих прословутите колонки на гигабайт.
За приемника на булсатком закупих и преходник от "скарт" към "чинч". Сега колонките взимат сигнал от преходника, Знам, че това не е най-ентелигентният вариант, но след време мисля да сменя тоз сателитен приемник.
Общо взето съм доволен от звука - на музикалните канали звука му допада, пък и на останалите. Само дето жената все мрънка, че и е силен звука! :)
Ми тва е другари...Благодаря Ви за предложенията и съветите!
Чао засега.
P.S. Опс...забравих да споделя, че забелязвам леееко разсинхронизиране между картината и звука. Пример - на новинарските емисии има разминаване между движението на устните на говорителките и звука от колонките. Туй не ме дразни особено, но според вас на какво се дължи и как да го поправя?
Нормално е да има. Особено ако телевизора е с някакви системи 100hz, Natural Motion и тн. Този процесинг забавя видеото и така звука избързва.
Предполагам, че колонките нямат опция за синхронизиране и тогава може да опиташ да извадиш звука от самия телевизор.
Здравейте,
Ще споделя моя опит, може да бъде полезен за някой. Онзи ден си купих тези колони http://www.logitech.com/index.cfm/sp...208&cl=roeu,en. Имах амбиция за наистина качествен звук, но на този етап не мога да отделя средства за ресивър /рисийвър бих написал аз/ и колони. Проучвах варианта и за активни колони с SPDIF вход, за да ги захраня с цифров звук, но не намерих. Затова имайки предвид и мястото в стаята /не е голямо/ купих гореспоменатите колони и навързах системката по следния начин:
Лаптоп ACER 5738G /ATI HD4570 -> HDMI -> Philips 37PFL5604 -> изход за слушалки -> стерео жак -> активни колони /при този модел, стерео жак кабелът излиза от едната колона/. При тази конфигурация мога да слушам телевизия през колоните, както и филми и музика от лаптопа без да се налага да сменям кабели. LCD-то позволява отделно регулиране на вградените колони и активните.
Извод: За 86 лв. приличен звук. Естествено не може да се сравнява с ресивър и хубави колони. Но при бюджетни ограничения вариантът не е лош.
Не бих ползвал изход за слушалки да подава сигнал към някакъв усилвател (няма да има съгласуване на входно-изходни съпротивления и т.н., и звукът определено не е оптимален за възможностите на системата). А бих използвал кабел "стерео чинчове-минижак" за свързване от стерео-изхода на ТВ към усилвателчето (но не разбрах има ли вход-мини жак, или направо от колонката излиза кабел с такъв накрайник).