Здрвейте,
Бих искал да си закупя 2 фронтални озвучителни тела за вкъщи и преди да се хвърля на нещо, бих искал и вашето експертно мнение.
В момента ОТ са ми Sony SS-A309, част от една много стара система на Sony, 100W номинал, на 6 Ohm, но се скъсаха мембраните на нискочестотните говорители. Захранват се от 2x40W стъпало DIY.
Предназначение: 80 % музика (хаус, чил-аут, денс) и 20 % филми.
Източник: лаптоп Lenovo Z500, без външни саунд карти. В доста голяма част от времето стриймвам онлайн радио (128kbit/s).
Стаята е 6,5 x 4м, като системата е разположена по дългата стена на стаята (знам, че е неправилно, но там ми е секцията с TV и т.н.). Разстоянието от което ще се слушат ОТ е около 2.5-3м. Мога да осигуря и 30-50 см разстояние от стената за ОТ със заден бас-рефлектор (каквито са и сегашните ми).
Бюджет: Първоначално реших до 500 лв. за нови колони чифт, но след прослушване на различни модели в Hi-Fi стаята на Technopois съм почти убеден, че до тези пари има само колони, ставащи за домашно кино.
След 2-3 месеца ще отделя още толкова и за добър стерео усилвател (или ресивър ако реша да изграждам 5.1 - засега клоня към стерео).
Слушах в този ред в Technopolis на 2x40W стерео усилвател Marantz:
Infinity Primus 250 BE - доста слаби, при бас се чува едно пращене
Pioneer S-ES3TB - само фронталните от този 5.1 комплект, ужас, много орязан звук
Pioneer S-E32TB - 5.1 комплект, слушах само фронталните - по-голям ужас, никакъв бас
CERWIN VEGA VE-8 - много дискотечно звучене, не ми допадна, въпреки препоръките на консултанта
Накрая ми пуснаха JBL ES30 букшелф и странното е, че това беше най-добре звучащата колона.
Тъй като до определения бюджет нищо не ми хареса ми остават само 2 модела да чуя и се колебая има ли смисъл въобще:
ELTAX Mirage 10i - дали могат да се чуят, май само онлайн продажби има този магазин?
YAMAHA NS-50F BL- знам, че в Техномаркет май няма свързани колони и няма да мога да ги чуя?
Вече клоня и към 2nd hand колони, като аргумента е да взема нещо по-качествено и да не е в най-най ниския клас. Намерих един човек, който внася от Германия и слушах вече няколко чифта колони на 2x100W Denon стерео усилвател:
MB Quart QL40C 80/150W 4 Ohm - нямаха много бас, нямат решетки и при усилване пращяха.
HECO Pro500 100/130W 4 Ohm
JBL TLX 320 80/120W 4 Ohm - много добри, май точно това което най ми харесва като звук
Тези дни ще ида да чуя и:
Jamo Classic 8 150/200W 4 Ohm- прочетох доста мнения и по чужди сайтове, като нови са стрували $950.
Приемам и всякакви други предложения в ценовия клас до 500 лв максимум (2ра ръка) в София, които могат да се чуят на място. Предпочитам стоящи колони, имам място да ги разположа на до 50 см от стените ако са със заден бас рефлекс. Може и предложени за нови около този бюджет?
Какво е вашето мнение?
Колко живот има в тези ~20-годишни колони?
Достатъчна ли е мощността на усилвателя 2x40W за JBL TLX 320? А за Jamo Classic 8?
Ако не, към какъв стерео усилвател/рисивър да се насоча? (Мога да отделя още до 500 лв. в следващите няколко месеца ако е необходимо).
Благодаря предварително,
Димитър