Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 18

Какви тонколони да потърся?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2014
    Мнения
    125
    #1

    Какви тонколони да потърся?

    Ако закупя този усилвател https://www.audioblock.de/cd-interne...0-plus-mkii-en предвид спесификацията му какви тонколони бихте ме посъветвали да взема!
    Има ли смисъл в случая от активен буфер или не?

  2.  
     
  3. Member Аватара на Ulfhedinn
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    167
    #2

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Информацията, която си предоставил е твърде оскъдна, за да ти се препоръча конкретен тип колони. Трябва да се знаят големината и формата на помещението, ограниченията (или липсата на такива) при разполагане на съответната техника, музикалните ти предпочитания, навиците за слушане, представите ти за това, как трябва да звучи нещо и т.н.

    Точно този усилвател не съм слушал. По-целесъобразно е да си избереш колони и съответно адекватен на тях усилвател. Ако все пак си купиш точно него, ти препоръчвам да го вземеш под ръка и да преслушваш тонколони по специализираните магазини. Потърси в темите съм пускал линкове към адресите им. Каквото ти хареса като звучене си го купуваш. Никога не съм разбирал стремежите да си купиш нещо (особено аудио техника) по чужда препоръка, без да го пробваш лично. Из родните форуми, често се обяснява как от това нямало смисъл, защото видиш ли неопитните потребители нямало да направят разлика в звученето на компонентите. Това категорично не е вярно, поне не във всички случаи. От друга страна, ако наистина не можеш да направиш разлика, най-разумно би било да си купиш най-евтиното предложение и да не се набутваш излишно.

    Смисъл от активен субуфер при слушане на музика има, ако избраните от теб колони не могат да възпроизведат определени ниски честоти, а в музиката, която слушаш тези честоти присъстват. Добре напаснат с останалите компоненти на системата, правилно разположен в помещението и качествен субуфер е по-скоро плюс, отколкото минус за всяка аудио система. Активният субуфер е задължителен при системи, използвани за кино.

    И за пореден път: думата "субуфер" се разделя на "суб" и "уфер". "Буфер" -ът е нещо съвсем различно.

  4. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2014
    Мнения
    125
    #3

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Музиката която слушам е предимно поп и рок от 60 до 90 те понякога може и друго но ретрото преобладава, предпочитам качествения звук отколкото "гюронтията". Усилвателя не съм го закупил все още в процес на размисъл съм. Стаята не е много голяма примерно 3x3.5 метра като нямам проблем с разположението.

    А защо точно този усилвател, причината е че ако го взема ще е на изключително ниска цена някъде около 100-150 лв а предвид цената му като нов 1200 евро мисля че е добра покупка.

    Относно насоката за тонколони въпроса ми е как да се ориентирам със самите параметри на колоните спрямо усилвателя а относно тяхното звучене, тук си напълно прав.

    Или да задам така въпроса към каква конфигурация на тонколоните да се насоча, двулентови + активен суб уфер или към трилентови?
    Този пост е редактиран от just_a_fil; 27-10-17 в 16:02.

  5. Member Аватара на Ulfhedinn
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    167
    #4

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Бих те посъветвал да се ориентираш към т.нар. bookshelf или както е прието напоследък да се наричат standmount колони. Подходящи са за малки помещения, но за приличен ба задължително ще ти е необходим субуфер. Усилвателят, на който си се спрял не видях да има изход за субуфер. Ще трябва, ако наистина купиш точно този усилвател, да свързваш субуфер с Neutrik Speakon Connector (High Level). Признавам, че не го огледах внимателно, защото през деня бях на работа, а в момента имам приятели на гости, които леко ми се присмиват, че щракам по клавиатурата. Субуфер в почти квадратни и малки помещения, от друга страна, е предизвикателство и щастливият краен резултат е по-скоро въпрос на късмет. Същото е валидно за големи стоящи колони. Вероятността да се компрометира звученето е голяма.

    Въпросът за двулентови срещу трилентови колони също не е лесен за отговор. На първо четене, трилентовите би трябвало да звучат по-добре, защото имат отделен говорител за ниските честоти, което означава по-добре артикулирани среди и бас, но на цената на изискването за адекватен усилвател, който да ги захрани. Добре изпълнени двулентови колони, обаче са по-добре от кофти изпълнени трилентови. За пълно разбиране трябва да си говорим за crossover, качество на използваните компоненти в колоната, дизайн на кутията (басрефлекс, затворен обем, дебелина на стените, използван материал и т. н.), стиковане на компонентите, разполагане в помещението и пр. и пр. За да не се объркваш повече ти препоръчвам следното: прослушване. Отиди и слушай двулентови и трилентови колони. Вземи си любими парчета на диск, флашка или каквото там използваш и слушай. Ако трябва слушай по три пъти и ще добиеш представа, какво ти звучи добре и какво - не. Друг начин няма. И не се терзай излишно - каквото на теб ти звучи добре е правилният избор. Единственият начин да си избереш аудио техника, която да те удовлетворява е този (според мен).

  6. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    11,560
    #5

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Гледам, че вървят реклами и другият месец пак ще има Hi-Fi Expo, така че може и там да отиде и да прослуша (вярно не много удобно и не съвсем спокойно) различни модели колони.

  7. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2014
    Мнения
    125
    #6

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Добро утро, благодарско за отговора относно активен буфер мисля че може да стане ето какво пише в спесификацията на машинката "There is no problem operating active loudspeakers or a sub with the CVR-100+ by using its pre-out function." За мое съжаление при човека който го носих за проба в момента нямаше наличен активен буфер пусна го пробва различни песни и т.н. като мнението му беше че усилвателя свири качествено и си заслужава парите. Дори ми препоръча едни колони на ELAC
    поне външно приличаха на тези https://bazar.bg/обява-15910078/elac...цария?.1




    - - - - - - - - - -

    Дайте едно мнение за този комплект марката ми е напълно нейзвестнна https://www.emag.bg/sistema-pasivni-tonkoloni-5-0-taga-harmony-tav-606-se-v3-600w-rms-cherni-5907529262269/pd/D4WP4BBBM/

  8.  
     
  9. Member Аватара на Ulfhedinn
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    167
    #7

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    В аудиото горната граница на стойността на оборудването е относително понятие. Виж какво те устройва като кинти и ако ти хареса и как звучи - купувай. Ако искаш наистина премиум компоненти трябва да се бръкнеш дълбоко. От определен бюджет нагоре, обаче леко не си струва да наливаш средства, освен ако нямаш тънък слух, дебела банкова сметка, специално обработено и изградено помещение за слушане на музика и богата колекция музика на качествени носители. Внимавай с колони втора употреба, защото не се знае кой и как ги е ползвал. Прегледай им внимателно говорителите, за механични повреди, също и кабинетите не трябва да са напукани, олющени и т.н. Тези ELAC, които са ти препоръчали на каква цена са? И твоя бюджет какъв е? Предполагам знаеш, че трябва да отделиш някаква сума и за стойки. Читавите не са евтини.

  10. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2014
    Мнения
    125
    #8

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Бих искал да задам един въпрос относно тази система за домашно кино която притежавам:
    https://www.pioneerelectronics.com/P...ystems/HTP-072

    Ако някога реша за заменя сменя фронталните и съраунд колони със двулентови тонколони за по-добро възпроизвеждане на високите и средните честоти според вас ще има ли ефект! И ако бъде направено настройките на ресийвъра за колоните трябва да останат на SMALL или трябва да се променят на LARGE?

  11. Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    914
    #9

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    При Large ниските ги свирят колоните а не събуфера , този суб май е пасивен и не знам колко е ефективен.При кино препоръчват колоните да са на малки.Ако ще сменяш колоните с по-качествени ще усетиш разлика и в ниските и звука като цяло.Вземи си най-хубавите които можеш да си позволиш ,фронталните колони правят разликата , а не усилвател-ресийвър.
    Този пост е редактиран от nassko1; 30-10-17 в 09:00.

  12. Member Аватара на Ulfhedinn
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    167
    #10

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Ако колоните ти могат да слязат до около 25 Hz и надолу ги остави "Large". Ако не могат - "Small". При всички случаи, ако използваш конфигурация, различна от 2.0 (стерео) и при наличието на достатъчно качествен субуфер, е препоръчително да настроиш колоните "Small". По този начин, при зададен кросоувър 80 Hz например, ресийвърът ще препрати всички честоти под тази кросоувър точка към наличния в системата субуфер, ще облекчи останалите колони и те ще свирят по-високо и по-чисто. При гледане на филми е силно препоръчително колоните да бъдат оставени на "Small", при слушане на музика е въпрос на индивидуални предпочитания какъв режим да избереш. Най-чистият вариант е да откриеш за себе си след проби какво ти допада и какво - не.

    Наско, не си съвсем прав. Съгласен съм с теб, че трябва се вземат най-добрите колони, които човек може да си позволи, но съгласието ми свършва дотук. Една аудио (а и не само) система трябва да се изгради така, че всички компоненти да работят в унисон. Страхотни колони с кофти усилвател е също толкова неподходяща комбинация, както кофти колони с High End усилвател. Една верига е толкова силна, колкото най-слабото си звено.

  13. Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    914
    #11

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Цитат Първоначално публикувано от Ulfhedinn Виж публикацията
    Ако колоните ти могат да слязат до около 25 Hz и надолу ги остави "Large". Ако не могат - "Small". При всички случаи, ако използваш конфигурация, различна от 2.0 (стерео) и при наличието на достатъчно качествен субуфер, е препоръчително да настроиш колоните "Small". По този начин, при зададен кросоувър 80 Hz например, ресийвърът ще препрати всички честоти под тази кросоувър точка към наличния в системата субуфер, ще облекчи останалите колони и те ще свирят по-високо и по-чисто. При гледане на филми е силно препоръчително колоните да бъдат оставени на "Small", при слушане на музика е въпрос на индивидуални предпочитания какъв режим да избереш. Най-чистият вариант е да откриеш за себе си след проби какво ти допада и какво - не.

    Наско, не си съвсем прав. Съгласен съм с теб, че трябва се вземат най-добрите колони, които човек може да си позволи, но съгласието ми свършва дотук. Една аудио (а и не само) система трябва да се изгради така, че всички компоненти да работят в унисон. Страхотни колони с кофти усилвател е също толкова неподходяща комбинация, както кофти колони с High End усилвател. Една верига е толкова силна, колкото най-слабото си звено.
    Като гледам от къде тръгва колегата, до хай енд ще е доста далеч +[emoji3]. Както и аз , а в бюджетна система решаващи са ОТ, усилвател по лесно и често се сменя.Успех на колегата, че търсенето на твоя звук си е скъпо мероприятие.



    Изпратено от моят ALE-L21 с помощта на Tapatalk

  14.  
     
  15. Member Аватара на Ulfhedinn
    Тук е от
    Nov 2011
    Мнения
    167
    #12

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Крайният резултат, дори в бюджетни системи, се определя от внимателно подбраните и съчетани компоненти. Такова правило, че колоните определят завученето, а усилвателя е второстепенен фактор, няма. В каквато и да било система.

  16. Member
    Тук е от
    Dec 2009
    Мнения
    914
    #13

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Цитат Първоначално публикувано от Ulfhedinn Виж публикацията
    Крайният резултат, дори в бюджетни системи, се определя от внимателно подбраните и съчетани компоненти. Такова правило, че колоните определят завученето, а усилвателя е второстепенен фактор, няма. В каквато и да било система.
    Както кажеш, правилата са си правила.

    Изпратено от моят ALE-L21 с помощта на Tapatalk

  17. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2014
    Мнения
    125
    #14

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Тоест въпреки ниския си клас с едни по-качествени двулентови тонколони системата ще извади по-качествен звук. И да системата е със пасивен буфер но предвид малкото помещение в което се използва съм доволен от това което показва. Мога ли да попитам следните опции за какво са и при вашите системи как са настроени PCM, DELAY, S. RET, LFE ATT, SACD Gain, AUTO DELAY, C. WIDTH, X.OVER тук започват от 50 и стигат до 200 Hz.

  18. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2014
    Мнения
    125
    #15

    Отговор: Какви тонколони да потърся?

    Банда, вече съм притежател на Dali Sensor 1. Това са първите ми Hi Fi колони и Уау тези "муниции" са великолепни и мисля че заслужават качествени кабели. Препоръчате ми, дължината на кабелите ще е 3-3,5 метра. Ще сменя и на Центъра. Но дължината на кабела да съответства ли с тази на фронтовете?

    ...........

    Не знам внушение ли е, но имам чувството че Съраунда лекичко се губят. Следващия Upgrade ще е да се сменя центъра, от същата серия ли да търся?
    Този пост е редактиран от just_a_fil; 26-11-17 в 20:13.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Отговори: 6
    Последно: 27-12-11, 22:59
  2. Какви 5.1 колони?
    От LexHammer във форум Тонколони
    Отговори: 13
    Последно: 26-11-11, 11:14
  3. От къде и какви кабели за тонколони
    От Divoto във форум Тонколони
    Отговори: 0
    Последно: 21-07-10, 10:29
  4. Отговори: 4
    Последно: 01-04-08, 14:21
  5. Какви задачи предпочитате?
    От Bibi във форум Логически задачи
    Отговори: 17
    Последно: 29-06-05, 01:50

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе