Дали пък да не я оставиш да диша тая тухла...
Преглед за печат
А каква е разликата от това да сложиш вата и след нея пароизолационно фолио вместо фибран? Ефекта не е ли един и същ: и в двата случая парите не стигат до стената?
П.С.Само да допълня, че ще се отоплявам с радиатори (локално парно), като на всяка изолирана стена ще има радиатор.
след няколко години експлоатация на няколко помещения, направени с дървени плоскости за стени, мога категорично да заявя, че за мен това си остава най-бързият и красив, и доста евтин начин за вътрешна изолация с прекрасни резултати
към стената се наковават водещи летви с избрана от вас дебелина, върху тях - въпросните плоскости, които са с нещо подобно на клик-системата на ламината
между дървенията и стената има слой въздух (с дебелината на летвите-майки), който не само допълнително изолира, но и играе някаква междинна изолационна роля
никакви кондензи, никакви мухъли, никакви проблеми, а стаите се затоплят за броени минути
някои от тях имат и външна изолация, други - нямат, но навсякъде ефектът е огромен
преди да се спра на този вариант, обмислях и проучвах всякакви варианти - от лепен корк до вата+картон, но нито за секунда не съжалявам за направения избор
Категорично, няма по-добър изолатор от дървото, при качествена изработка на проекта.
A ĸaĸвa e paзлиĸaтa oт тoвa дa cлoжиш вaтa и cлeд нeя пapoизoлaциoннo фoлиo вмecтo фибpaн? Eфeĸтa нe e ли eдин и cъщ: и в двaтa cлyчaя пapитe нe cтигaт дo cтeнaтa?Преди 10 години си направих вътрешна топлоизолация с фибран на външните стени на тухления ми апартамент-преди година ми се наложи да променя ел.инсталацията и ми беше интересно да видя дали няма мухъл между тухлите и фибрана-еми нямаше изобщо никакъв мухъл. Може би има значение че фибрана го лепих с теракола на ,,гребен,, а не на ,топки,,
FearMe би ли ми дал повече инфо какви са тези плоскости, от къде да ги купя, какви размери, цени, може ли да се боядисва върху тях и ако да с какво?
Аз също вече един месец чета, питам и се опитвам да измисля някакъв логичен-практичен-икономически ефективен вариант, но все още не съм :-).
Един от изводите до които стига четейки мнения на различни хора във форумите е, че влага трябва да има възможност да влиза в стените и да се изпарява, друг пък е, че трябва да така да се изолира, че същата да не стига до тухлите на стените, за да не кондензира... само, че при втория метод не става ясно какво се случва с нея и как да се справи човек с това. Ще се радвам ако можеш малко повече детайли да дадеш за твоя вариант.
До edi1 и Kasap имате ли мнение относно вътрешна изолация на таван и стени с МУЛТИПОР на YTONG дали е ефикасно и финансово изгодно в сравнение с останалите методи.?
Благодаря на всички!
- - - - - - - - - -
Здравей ivvo, тъкмо и аз за това се чудя, като същевременно всеки говори за "дишане" на стени и помещения, а варианта с каменна вата задължава( поне специалистите така твърдят) използването на пароизолационно фолио. Да те попитам фибрана върху мазилката ли го лепи или върху тухлите? Също така на тавана изолация правил ли си?
Върху мазилката го лепих естествено с теракол за топлоизолация-от ,,сините ,, торби .Другото важно нещо е непременно да се налепи и тавана -може и да е само малка част от него–аз залепих 30 см от ръба .Иначе се получава мухъл точно по ръба между тавана и стената понеже стената е изолирана с фибран а тавана не е.
има няколко варианта за дървените плоскости за стени
най-скъпото е естествено дърво (апликационна шарка, вагонна шарка и др.под.), което в различните си видове на обработка може да бъде от суперскъпо и добре направено ( https://tallbox.org/dekorativni-darveni-steni/ ) до само набичено ( http://www.nifertiti.eu/shop/index.php?categoryID=97 )
аз се спрях на mdf ламперия, цената й беше нещо от рода на 14 лв на кв.м., но минусът е наистина, че не може да се боядисва
ако държиш да се боядисва, но не държиш да е дърво, можеш да се спреш на по-евтината пластмасова ламперия, но аз не бих го направил...
с такава ламперия съм правил таван (не вкъщи, не бих си го причинил :) ). нито става красиво, нито изолира добре
И какво става, ако се сложи фибран на тухла? От 5 годинки тухлена къща е запечатана с фибран отвън и постепенно с фибран от вътре. Освен да изчезне мухълът, едва след вътрешната изолация, друго не съм забелязъл. Даже се чудя, дали не хвърлих грешни пари за външната изолация, вместо да ги налея отвътре за други благинки.
За мен, единствения проблем с фибрана, чиято сериозност започвам да усещам, е крехкостта му. Малко да се чукне с нещо, дори да го жулне с лакът човек, без да иска, и става вдлъбнатинка. Ако има и лапета - става зле.
Иначе аз, и в последствие разбрах, че още един познат е направил същото, наплясках набързо фибран във влажна маза по най - хайлажкия начин - както дойде, някъде върху мазилка или плоча на гребен, другаде с кюфтенца върху тухли или камъни. След това както следва нататък - с мрежа, лепило и гипс. Еми, получи се хидро-топло изолация + изправяне на стени за отрицателно време . Не смърди на мухъл, вече няма влага от стените. От селски кенеф се превърна в едно сносно стайче. Вече втора година нямам проблеми с влага, мухъл или студ. - ДОВОЛЕН СЪМ.
П.П. Когато търсех "майстори", преди години, питам единия кандидат:
- Какво ще кажеш за пароизолацията, има ли смисъл от нея?
- А? Ъъм, не знам, аз правя само топлоизолация, не знам кой може да ти я направи тая пароизолация. За къде ти трябва?
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=18782&stc=1
варианти бол,сачака ти се връзва 12-20лв на квадрат,има мдф и пдч ...........не ти знам възможностите(майсторски,финансови)
- - - - - - - - - -
http://www.xn----7sbeiqfcuc0abci4b7d0h.com/rigitherm-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D0%B3%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%BE%D0%BD-%D0%B8/
Колега,
Нямаш влага и мухъл, защото, е останала под изградената вътрешна изолация. Ще кажеш, че е важно, че не я виждаш (влагата/мухъла), но това не значи, че я няма. Вече има доста калкулатори за топло изолация и може да погледнеш къде се измества точката на оросяване, респективно там ще имаш влага. Загубил си основното предимство на вътрешната топло изолация - използването на стените като акумулатор на топлина/хлад. XPS/ Фибран както го наричат доста хора е предназначен за изолация на бетонени плочи, еркери, трегери, основи.
Пожелавам ти мухал да не видиш в тухленото ти жилище.
Здравейте форумци,
Решил съм да направя изолация с вата на таван на дневна /последен етаж в тухлена сграда/. Тавана е бетон с шпакловка и се надявам да е изравнен. Мисля да използвам конструкция на едно ниво, както е показано на схемата. Обиколих складовете за строителни материали и намирам вата на пакет 50 кг/м3 с дебелина 4 и 5 см. За да получа по-голяма дебелина на изолацията при сваляне на нивото на тавана около 10-12 см, мисля да положа 2 слоя вата, напречно на СД профилите. Не намерих пароизолация /в София знам че има/ и смятам да използвам найлон под картона.
Въпроса ми към хората с опит е има ли груби грешки в предложената технология
и какво разстояние между конструкцията и плочата препоръчвате, за да е изпълнима моята идея.
Предварително благодаря на отзовалите се.
https://forum.setcombg.com/attachmen...id=19120&stc=1
Ще ти се напука тавана.