Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 22

Звукоизолация на дома

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    48
    #1

    Звукоизолация на дома

    Никъде във форума не видях тема или раздел за звукоизолацията на дома.
    Е, може и да има, най-вероятно има... както и да е.
    Звукоизолирането е също така важно нещо за един дом. То не е само дограма, стъклопакет и двойни врати.
    Значи, четох на едно място... я по добре направо да цитирам, дълго е, но е интересно:

    Важно е да се прави разлика между звукоизолация и акустична обработка на помещение. Много често хората бъркат тези понятия, а още по-често подценяват или напълно забравят за акустиката на помещението.



    Звукоизолация

    Целта на звукоизолацията е отделяне на вътрешната акустична среда от външната такава. Тя е необходима за взаимен комфорт на двете зайнтересовани страни - външната и вътрешната. Би трябвало да се водим от правилото, че ако не искаме да ни се шуми и ние не трябва да шумим. Но ние всички знаем, че това е невъзможно в забързаното ежедневие на модерния свят. Затова единственото ни решение остава звукоизолацията.

    Когато създаден звук, независимо дали отвън или отвътре достигне границите на помещението, част от неговата енергия се отразява и се връща в същото пространство, част се превръща в топлина, а една друга част преминава стената и продължава своето разпространение отвъд нея. Нашата задача е да намалим количеството именно на тази последна преминала звукова енергия. Най-добрият и може би единствен правилен начин за звукоизолация е т.нар. техника "кутия в кутия". Полагането на частична изолация по стени, тавани или подове е неефективна и неуместна идея. Звукът е движение на въздуха, т.е. от където минава въздух, минава и звук. Често се пренебрегват уплътнения на врати и прозорци, канали за електрическата, телефонна, телевизионна или др. мрежа, вентилацията и т.н. Освен по въздух, звукът се разпространява и в структурата на твърдите тела. Това предполага недопускането на твърди връзки между шумоизточници и конструкцията на желаната тиха зона, например вибрации от домакински или промишлени електроуреди и съоражения. За ефективна "кутия в кутия" също трябва да се избягват твърдите връзки.

    Така това, което можем да направим е да повдигнем под на плаваща конструкция, или просто казано високоплътна минерална вата, върху която се поставя основата за желания под, било той плочки, паркет или нещо друго. Разбира се покрай стените не трябва да има твърди връзки, но се поставят изолиращи подложки. Стените от своя страна се обшиват от най-често гипс-картон, зад който плътно се полага минерална вата с значително по-малка платност. Както казахме, не трябва да има непокрити пространства и твърди връзки. И тук се използват изолиращи подложки, например гумена лента. Изолацията на вратите и около тях е най-трудна. В повечето случаи ще бъдем принудени да използваме просто добре пасваща и уплатнена, възможно по-тежка врата, но за наистина добри резултати препоръчителни са двойните врати. Същото се отнася и за прозорците. Естествено, липсата на такива е силно препоръчителна за места, където добрата акустика е важна. Трудно се постига добра шумоизолация и акустичен комфорт в помещения с външни прозорци. За съжаление, често за домашни кина, студия и други се реконструират помещения с външни прозорци, които затрудняват акустичната обработка. Вярно е, че дневната светлина допринася за уюта на помещението, но всичко е въпрос на цели и предпочитания. Например, при избора дали една класна стая да баде с или без прозорци се прави компромис между шума от съседния строеж и булевард, възпрепятстващ декодирането и средоточаването на учениците и липсата на слънчева светлина, дестваща тонизиращо и успокояваща за очите, в сравнение с изкуствената. Но както знаем, класни стаи без прозорци са рядкост.

    Като завършек на изолационната обработка в нашата стая, можем да използваме различни видове окачени тавани. Въпреки, че изолацията от ударен шум е по-ефективна, когато е на пода на съседите отгоре, окачения таван ще допринесе за частичната изолация на помещението, отделяйки го напълно и завършвайки проекта "кутия в кутия". Наличието на изолационни подложки и минерална вата се подразбира. Както казахме, дори около кабелите на контактите и лампите трябва да се оплътни добре, за да се избегнат въздушни мостове.



    Акустика

    Понякога звукоизолацията помага при абсорбирането на ниските честоти в стаята, но смислово тя е различно нещо от акустичната обработка на помещението. Задачата на акустичната обработка е постигането на три основни и важни характеристики - подходящо време на реверберация, равномерна честотна характеристика и равномерно ниво на звуковото поле в цялото помещение. Тези цели се постигат чрез звукоабсорбация и дифузия на звуковите вълни. Изграждането на добра акустична среда е значително по-трудоемко начинание от стандартната звукоизолация. Причина за това е най-вече големият избор на решения, възможности за различни материали, конструкции, местоположение, количество и т.н. Докато логичният избор за звукоизолация на почти всяко помещение остава системата "кутия в кутия", то при акустичната обработка от огромно значение са размерите, формата и възможностите на интериора и екстериора. Трудно, дори невъзможно /или ако е възможно, то би било неправилно/ е да се даде универсална рецепта за акустична обработка. Най-често звукоабсорбация се осъществява чрез различни видове и дебелини минерална вата, но и някои дифузори също причиняват значително затихване на звука. Съществуват резонаторни, мембранни или порести абсорбатори на звук. Съществуват и комбинации между тях. Общо взето всичко зависи от конкретния случай и желаните цели. Всяко помещение, в зависимост от архитектурните си размери и форма поддържа набор от резонансни честоти, наречени стайни моди. Тези честоти и хармоничните им създават стоящи вълни в помещението, които повдигат дадени честоти на определено място и анулират други на друго място. Така, освен неравномерност в амплитудно-честотната характеристика, в помещението се образуват зони със силно и слабо звуково налягане. Отражения от различни повърхности също допринасят за този негативен ефект. Така например при необработена зала с балкон, отраженията от челото на балкона ще създадат т.нар. "гребенов ефект", ще "изядат" дадени честоти, ще увеличат други и ще предизвикат значителна разлика в звуковото ниво пред балкона и под /далеч пред/ балкона.

    Да не забравяме една друга много важна характеристика на добрата акустика, а именно ранните отражения. Това са всички звукови вълни, които пристигат при слушателя до 40-50ms след директният звук. Някои от тях могат да бъдат полезни за декодирането за речта, а други могат значително да пречат на тази цел. Времето и амплитудата на ранните отражения е много важна за звукоусещането и комфорта в дадено помещение.



    Трябва да се знае, че понижената разбираемост на звуковата информация, високия процент загуби на съгласни, лошите ранни отражения, неправилната и неравномерна реверберация, и други фактори на недобрата акустична среда предизвикват засилена мозъчна дейност по декодирането на звуковата информация. А това от своя страна се отразява във фактори като главоболие, умора, изнервеност, разсеяност и др. Тези факти са много важни и за съжаление силно пренебрегвани в ученическите и студенски класни стаи и зали. Там където цялодневно се преподава информация, би било редно да се работи върху акустичния комфорт, което ще повиши значително капацитета на проподаватели и слушатели.



    Нискочестотните неравномерности, сравнително големите дебелини и тегло на видовете дифузори и абсорбери са други препятствия на пътя към добрата акустична среда. Както и при звукоизолацията така и при звукоабсорбацията и дифузията добрият ефект е за сметка на не малко обемно пространство, а при "по-груби" акустици и на некрасив интериор.


    Естествено, темата за акустичната обработка е много обширна, но целта на тази статия е да покаже, че разликата между звукоизолация и акустика е значителна. Те не трябва да се бъркат или да се приемат като едно и също нещо. Дори да са свързани, те си остават различни процедури с различни принципи и техники.

    ADS, 2006г.

    инж. Н. Йорданов


    Та при мен се получи един такъв проблем, който се чудя как да го реша. Най лесно е да го взривя, ама тва много рамбовски вариант ха ха ха

    Та... дневната ми е образувана от стандартното помещение и част от терасата. Махнах стандартното остъкление на стаята и остъклих терасата. Пред парапета съм изградил с итонг, стената със съседа също с итонг. Получи се много добре, обем, въздух, простор... както и да е.
    На единия край на терасата имам климатик, монтиран на самото платно. Той предава леки вибрации, както и да е, те се понасят понеже трудно се усещат чак в края, където се намира стаята. Обаче наскоро и съседа си сложи климатик, който се пада на 2 метра от преградната стена от итонг. И какво се получава... ми вибрация, която резонира гадно в помещението. Нискочестотен бръм, който на определени места в стаята е по силен, на други по слаб. С метода на сопата, хе хе, опирам една сопа на места по стените а другия край притискам до ухото и така вибрацията се предава по дървото и усещам къде и колко е голяма, та с тоя метод установих, че стените ми не вибрират, стаклото на терасата не вибрира или изключително слабо, пода не вибрира, тавана не вибрира - вибрира и то доста стената от итонг, която е разделител.
    Та сега съм в голяма енигма
    Да срутя итонга ли... да взривя климатика му ли... да ходя с шлемофони ли... или да монтирам допълнителна шумоизолираща стена.
    Не знам дали някой е имал подобен проблем, не точно с климатик, а с вибрации на определена стена, под, таван.
    Ето, прилагам снимка от която лесто се разбира ко става



    Ще съм благодарен на хитри съвети...
    В понеделник отивам в една фирма, която може да монтира стена от вата и гипсокартон, като държачите ще са на звукоизолационни ленти... кой знае, може и да стане номера

  2.  
     
  3. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #2

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    Краси нямали да е по-лесно да обезшумите климатика на съседа?

  4. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    48
    #3

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    Възможно ли е и как?
    Та той е монтиран на платното на терасата и все някакви вибрации се предават по нея...

    Поне аз не съм чувал за такова не точно обезшумяване, колкото обезвибриране или поне прекъсване на предаването... на ластици ли се окачва

  5. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #4

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    Това за ластиците трябва да го обмислиш и да го патентоваш
    Иначе имаше някаква тема за тампоните във форума.

  6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #5

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    Проблема ти в във вибрациите, а не шума. Съседа ти да со сложи едни хубави тампони на клиамтика, но да е специален мек тампон, а не гума нанизана на винтовете. Може да се измери шума дали е над нормата. Споед описанието ти има стоящи вълни в помещението. Тогава може да има ефект шумоизолацията, но не с гипсокартон и вата. Първо накарай съседа ти да направи виброизолацията. С метода на сопата неможе дасе разбере къде вибрира. Вибрации мога да ти измеря, но датчика ми е е подходящ за случая и резултата няма да е задоволителен.

  7. Member
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    149
    #6

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    От опит от партерен офис в жилищна сграда мога да кажа, че от съсед който си е внушил, че външно тяло на климатик (24ка) му шуми спасение няма.
    На края го монтирахме на супер тампони на постамент на земята и продължаваже да твърди, че му шуми, дори когато изобщо не беше включен и до края (докато децата му го пратиха в старчески дом) твърдеше, че току-що сме го спряли за да го поднасяме..

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    48
    #7

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    Bobo хе хе хе няма как да си въобразявам
    Имам добър слух и усет... както и да е, Юлияне, благодаря ти приятелю, другата седмица слагаме специални тампони да видим дали ще се оправи проблема.
    Съседката едвам изтрайвала, преди малко разбрах от нея, щяла да ги вика да го ремонтират, поставен е на платното на терасата директно на 2 винкела без тампони без нищо. Да видим след 'демпването' дали ще имам повод да черпя

  10. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #8

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    Цитат Първоначално публикувано от bobo21
    От опит от партерен офис в жилищна сграда мога да кажа, че от съсед който си е внушил, че външно тяло на климатик (24ка) му шуми спасение няма.
    На края го монтирахме на супер тампони на постамент на земята и продължаваже да твърди, че му шуми, дори когато изобщо не беше включен и до края (докато децата му го пратиха в старчески дом) твърдеше, че току-що сме го спряли за да го поднасяме..
    Нали правиш разлика между шум и вибрации? Тампоните помагат срещу вибрациите, но не и срещу шума.

  11. Member
    Тук е от
    Sep 2007
    Мнения
    149
    #9

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    Цитат Първоначално публикувано от Lupus
    Нали правиш разлика между шум и вибрации? Тампоните помагат срещу вибрациите, но не и срещу шума.
    Разбира се, че правя. Освен това в края на одисеята престанахме да го ползваме, защото пренесохме сървърното помещение на друго място, но на човека си му шумеше и изключен..

  12. Junior Member
    Тук е от
    Nov 2006
    Мнения
    65
    #10

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    А какви са "специалните" тампони.чувам какво ли не-ту без тампони,ту от Жигули някакви тампони ги цепели на две и деуги такива преработки а за специални...и от каде мога да ги намеря във Варна?!?

  13. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #11

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    Цитат Първоначално публикувано от bobo21
    Разбира се, че правя. Освен това в края на одисеята престанахме да го ползваме, защото пренесохме сървърното помещение на друго място, но на човека си му шумеше и изключен..
    Не го визирам тоя, той е патологичен случай...

  14.  
     
  15. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001
    Мнения
    5,736
    #12

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    Цитат Първоначално публикувано от bbb1
    А какви са "специалните" тампони.чувам какво ли не-ту без тампони,ту от Жигули някакви тампони ги цепели на две и деуги такива преработки а за специални...и от каде мога да ги намеря във Варна?!?
    Ами тампноте са само с гумена връзка, а не нанизани тампони за амортисьор на жигули на винтовете.

  16. Junior Member
    Тук е от
    Oct 2007
    Мнения
    48
    #13

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    Сложихме тампоните...
    Верно, брума намаля значително. Само на някои места в стаята като се застане и се заслуша човек го чува.
    Целия проблем е в шибаната итонгова стена, която съм изградил като птреграда. Тя е изключително лош звукоизолатор, дори напротив, като една мембрана е...

    Сега умувам, не, че сегашното положение ми пречи особено, но ме гложди едно такова нещо, дали да не я бутна и да сложа истинска изолираща стена, или да я 'запуша' с пласт вата и отгоре гипсокартон

  17. Member
    Тук е от
    Jan 2006
    Мнения
    306
    #14

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    На мен лично ми е много интересно защо на много хора не им стигат 70 и по 100 квадрата апартаменти та се налага да си правят терасите на кухни и тем подобни помещения.

  18. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #15

    Re: ЗВУКОИЗОЛАЦИЯ...

    Цитат Първоначално публикувано от airclima
    На мен лично ми е много интересно защо на много хора не им стигат 70 и по 100 квадрата апартаменти та се налага да си правят терасите на кухни и тем подобни помещения.
    Защото човешката лакомия е безгранична....

    ...Целия проблем е в шибаната итонгова стена, която съм изградил като птреграда. Тя е изключително лош звукоизолатор, дори напротив, като една мембрана е...
    Едва ли е така. Вибрациите и звука се усилват от резониращи (твърди) прегради. Стената от Итонг е от аморфен, мек материал и няма такива свойства. Разходи се с тоягата по нея и ще видиш, че няма резонансна точка.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 2 12 ПоследноПоследно

Подобни теми

  1. Видеонаблюдение у дома
    От ivodivo във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 4
    Последно: 07-02-15, 09:19
  2. Звукоизолация проблем
    От DragonLtd във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 2
    Последно: 30-10-09, 18:15
  3. Как е мултимедията в дома ви?
    От roumen68 във форум Анкети
    Отговори: 15
    Последно: 12-03-08, 14:39
  4. Звукоизолация на апартамент
    От veszxr във форум Топлоизолация и дограма. Вентилация и обработка на въздуха
    Отговори: 9
    Последно: 19-02-07, 22:06
  5. Лазерен принтер за дома
    От Whiskey във форум Общ - хардуер
    Отговори: 6
    Последно: 19-07-05, 17:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе