Някой може ли да ми даде идея как се изработват web формуляри! Ще съм благодарен на всеки който ми даде инфо или ме насочи.
Някой може ли да ми даде идея как се изработват web формуляри! Ще съм благодарен на всеки който ми даде инфо или ме насочи.
http://www.mmg.tu-sofia.bg/bookmedia/html/html16.htm
http://www.mmg.tu-sofia.bg/bookmedia/html/html17.htm
http://www4u.search.bg/HTML/forms.phtml
http://www.uni-sofia.bg/resources/uc...se/chap11.html
Това по-горе са само някои от резултатите, които ми връща търсене с Google...
Бих искала да добавя само, че създаването на формуляри (форми) е едната страна на въпроса и той е описан в линковете. (Ако ползваш WYSIWYG редактори, в хелповете им има също описание как се изработват форми.)
След изработването на формуляра данните, които се въвеждат от потребителя, трябва да се изпратят към скрипт на сървъра, където ще се обработят. Може да бъде CGI, PHP, ASP и др. Във връзка с тази втора страна на въпроса също се изискват познания и по мое мнение това е по-сложната част.
Мисля, че ако искаш да направиш работещи формуляри, няма да можеш да го научиш само от форума.
Ако мислиш да се насочиш към PHP, конкретно за формите има книжка "Динамични WEB форми" на издателство DuoDesign.
На www.hotscripts.com има готови скриптове, но използването им също изисква четене.
Извинявам се, ако съм се увлякла, но какъв е смисълът да можеш да изработваш формуляр, без да го накараш да работи, а се съмнявам някой да знае второто, а да не е запознат с първото.
По добре си намери хубава книга за JavaScript където са описани в подробности формулярите . Джени е права че ти трябва и малко познания за сървърно изпълнение , но зависи и какво смяташ да правиш . Може и да не се наложи . Колкото по добре обработиш формуляра от страната на клиента толкова по малко ще ти се налага да го обработваш от страна на сървъра . Но затова трябва да научиш и малко JavaScript .
Като става въпрос за това, някой занимавал ли се по-подробно с Infopath на MS и интеграцията му в WEB?
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Като става въпрос за това, някой занимавал ли се по-подробно с Infopath на MS и интеграцията му в WEB?
<div align="right">Originally posted by DeathKnight*-*24/03/2004*:* 18:02:30</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
И аз се интересувам от това.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">А какво животно е това , не съм го чувал .
<div align="right">Originally posted by nikolin*-*27/03/2004*:* 04:28:19</div id="right">
</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">
http://office.microsoft.com/home/off...tid=FX01085792[]
Jenny странна работа <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
Тази Web страница не е налична
Проверете дали сте написали правилно адреса и опитайте отново.
бла бла бла
Техническа информация:
Сървърът не намери нищо, съответстващо на вашето искане.
Ако има невалидна връзка, проблемът е регистриран и ще бъде отстранен в най-скоро време.
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Jenny странна работа <blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">
Тази Web страница не е налична
Проверете дали сте написали правилно адреса и опитайте отново.
бла бла бла
Техническа информация:
Сървърът не намери нищо, съответстващо на вашето искане.
Ако има невалидна връзка, проблемът е регистриран и ще бъде отстранен в най-скоро време.
<div align="right">Originally posted by nikolin*-*28/03/2004*:* 09:12:59</div id="right">
При мен линкът който Jenny е дала се отваря без проблем.
Мдаа , намерих го http://www.microsoft.com/bulgaria/of.../infopath.mspx
<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Бих искала да добавя само, че създаването на формуляри (форми) е едната страна на въпроса и той е описан в линковете. (Ако ползваш WYSIWYG редактори, в хелповете им има също описание как се изработват форми.)
След изработването на формуляра данните, които се въвеждат от потребителя, трябва да се изпратят към скрипт на сървъра, където ще се обработят. Може да бъде CGI, PHP, ASP и др. Във връзка с тази втора страна на въпроса също се изискват познания и по мое мнение това е по-сложната част.
Мисля, че ако искаш да направиш работещи формуляри, няма да можеш да го научиш само от форума.
Ако мислиш да се насочиш към PHP, конкретно за формите има книжка "Динамични WEB форми" на издателство DuoDesign.
На www.hotscripts.com има готови скриптове, но използването им също изисква четене.
Извинявам се, ако съм се увлякла, но какъв е смисълът да можеш да изработваш формуляр, без да го накараш да работи, а се съмнявам някой да знае второто, а да не е запознат с първото.
<div align="right">Originally posted by Jenny*-*23/03/2004*:* 22:54:49</div id="right">
Предварително ще се извиня, че отново ще задам въпроси, които по всяка вероятност, за вас ще са елементарни, но на мен толкова ми стигат силиците!
Значи – както и ми беше описано лесната част е изготвянето на формулярите, а трудната е създаването на връзката им със определен сървър. В това вече се убедих.
В процеса на работата ми се появиха обаче следните неясноти:
1. Този HTTPD сървъра, на който трябва да се инсталира съответният скрипт, който да обработи изпратената към него информация и да я препрати на указано от мен място, какъв трябва да бъде? В смисъл – не ми е ясно от къде да го намеря този сървър! До колкото разбирам от това което прочетох този сървър, трябва да бъде сървърът на провайдера който ме снабдява с интернет, но не съм сигурен. Има ли възможност, да ползвам друг сърдвър за тази цел, който да не е свързан с моя провайдер? <u>Възможно ли е да си направя собственият комп. на сървър, който да изпълнява тази функция и ако е възможно как става това? </u>
2. Не зная как да боравя със скриптовете, които изтеглих от посочените от вас места! Не намирам инсталационни файлове, а множество файлове, които след като ги отворя са празни! Предполагам, че при мен излизат като празни, защото нямам програма която да ги разшифрова, но и тук не съм сигурен!!!
П.П.: Книгата, която ми предложихте е на цена 22,5 и в момента не мога да си позволя да я купя и затова продължавам да питам тук, а вие ако имате желание ще ми отговаряте!
1.Сървъра може да бъде външен :
- (платен) срещу скромна сума (месечна или годишна) можеш да ползваш услугите които предоставя .
- (безплатен) пак можеш да ползваш услугите на сървъра но има някой ограничения , или някои по специфични услуги липсват
може и да бъде вътрешен т.е. на твоя компютър . Но зависи от достъпа ти на интернет :
- ако имаш статичен IP адрес
- ако имаш динамичен IP адрес
на при всички случай требе май да говориш с провайдера си . Тук и на мен ми е малко мъгла [V]
Ако ползваш външен трябва да провериш дали подържа исканите от теб скритове , те или са вградени или не (PHP , ASP , Perl и т.н.). Ако искаш твоя компютър да е сървър , трябва да си инсталираш такъв ( препоръчително за тестване на готовите решения дори ако искаш да ползваш външен) . И след това ако си се ориентирал към даден скриптов език да си инсталираш допълнително интерпретатор за него .
2. Скриптовете нямат инсталационни файлове , те се нуждаят от интерпретатор . Някои от файлоете може да са празни защото динамично да се попълват .
Която и да екнига е хубаво да я имаш подръка , но щом не можеш да отделиш пари на първо време потърси в нета уроци за това което търсиш . Има доста .