Re: Питанка за фотоапарат
За какъв универсален софтуер питаш? Ако става дума за такъв за download и начална обработка на снимки от апарата ти - горещо препоръчвам Picasa (http://www.picasa.com) - работи с всички апарати (всъщност в повечето случаи апаратите поддържат Plug-and-Play и съответно се разпознават от операционната система, така че няма проблеми).
За връзка между апарата и компютър с XP (нов линукс) най-вероятно не ти трябва никакъв софтуер за източването на снимките.
Апарата би трябвало да има кабел в комплекта. Най-вероятно стандартен miniUSB. Внимавай да не е с някой забит тип батерии. Най добре са тези с 2 АА или 2 ААА . Тези с презареждаеми !!! li-ion стават, но ако се скапят, гориш.
Цитат:
Първоначално публикувано от ppbgbg
Кабелът е 10 лв. в Метро
Много благодаря за отговора. Това ме интересуваше кажи речи най-много
Цитат:
Първоначално публикувано от CrossBlade
За връзка между апарата и компютър с XP (нов линукс) най-вероятно не ти трябва никакъв софтуер за източването на снимките.
Аз търсех някаква глезотиика, която по принцип идва с апарата, но ще се примиря и с copy/paste
Цитат:
Апарата би трябвало да има кабел в комплекта. Най-вероятно стандартен miniUSB. Внимавай да не е с някой забит тип батерии. Най добре са тези с 2 АА или 2 ААА . Тези с презареждаеми !!! li-ion стават, но ако се скапят, гориш.
Да ама го взимам от ръка. Да - стандартен miniUSB е. Батериите са тип ААА - два броя. А колко струва зарядно за тях? Ще ми препоръчате ли някакви хубави батерии да не на 10-тата снимка на най-висока разделителна да ми свършват.
PRAKTICA СЕ ПРОДАВА СЪС СОФТУЕР ЗА ОБРАБОТКА НА СНИМКИТЕ-''Ulead Photo Explorer 8.0'' един много добър продукт.
Какво ще снимаш с 8 Мп???
5Мп =2560 x 1920
8MP ? уау.
Това ако са реални ще струва колкото 4-5 мп добър апарат сигурно ;)
Реални 3.32 мп
А какво означава интерполация?
Цитат:
Първоначално публикувано от Nedko
Реални 3.32 мп
Колко пари е това чудо. Не че нещо ама ТВА практика не са много практични апарати :)
По принцип ЕЙ ТЕЯ са им едни от вносителите www.juniorgm.com
Интерполация означава, че реално не е такава резолюцията от сензора, а се повдига чрез софтуер. Маркетингов трик. Със софтуер на компютър тази интерполация се прави по-"качествено", макар че при такива изображения както и да я правиш - няма смисъл.
И като сме на тема "маркетингови трикове" - не се подвеждайте и по т.нар. "цифрово увеличение", или "digital zoom"! От значение е единствено оптичния такъв... другото се постига и с Photoshop, при това много по-качествено.
Извинявам се, ако ви звучи като обяснение за ламери - просто мисля, че има място до това за интерполацията.
Цитат:
Интерполация означава, че реално не е такава резолюцията от сензора, а се повдига чрез софтуер. Маркетингов трик. Със софтуер на компютър тази интерполация се прави по-"качествено", макар че при такива изображения както и да я правиш - няма смисъл.
Много добро обяснение - благодаря. Разбрах, че и 10 мп да пише не е важно то, а реалните ми 3.32 мп (които са ми ПРЕдостатъчни)
Цитат:
Първоначално публикувано от Slero
И като сме на тема "маркетингови трикове" - не се подвеждайте и по т.нар. "цифрово увеличение", или "digital zoom"! От значение е единствено оптичния такъв... другото се постига и с Photoshop, при това много по-качествено.
Извинявам се, ако ви звучи като обяснение за ламери - просто мисля, че има място до това за интерполацията.
Изобщо не звучи ламерско Slero. Аз до сега не съм се занимавал с цифрови фотоапарати и някой неща ми звучат доста сложно. Пък и някой термини (като интерполация) звучат мнооого сташно :) Това което ме интересуваше го разбрах. Благодаря на всички, които се включиха за помоща.
Някой в по-горните постове пита за колко ще го взимам. Той е внесен от Англия и е купен за 250 лири (?). Аз получавам обаче само апарата и калъфчето + някакви батерии. От начало цената беше 150 - аз намалих до 120 лв. Това е според официалната версия на продавача. Аз мисля, че е краден, но нали го взимам за 120 лв не ме интересува особено много :)
Nedko, Преди да го платиш вземи му ВИЖ снимките, после да не те боли главата. Този модел не съм го и чувал, нито виждал, но от скоро продавам тея ЛМ модели. По принцип не са много добри залагат на ниска цена с голям мегапикслел. НО обезателно МУ ВИЖ снимките, че имат 2-3 модела дето са големи лайна. КАТО LUXMEDIA 4008/5008 много нимавайте с тея боклуци. То това не е апарат, ами живо главоболие. А най-готиното е, че снимките са УЖАСНИ. МЕХАНИКАТА им е СЪЩО ужасна. Чука като клапаните на стара лада.
По добре дай още 120 лв.* за Практика DCZ 5.3 /238 лв в Метро/ един добър апарат за тази цена,
ако нямаш* в момента повече пари,подобре изчакай.Цените падат.
В Метро нов Benq DC E30 за 120-130 лева. Същия буклук като тази практика, АМА НОВО, а и на размери го докарва.
3мпх cmos, фиксиран фокус.