Резултати от 1 до 9 от общо 9

Прашинки в апарата, помощ

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    115
    #1

    Прашинки в апарата, помощ

    Здравейте,
    Имам д3100 и ходих на море. Опитах се да пазя апарата и никога не е стоял на пясъка, винаги в чанта и винаги с филтър. Когато съм го ползвал се стараех да стои далеч от пясъка. Но. Установих три неидентифицирани предмета в окуляра, непосредтвено до точките на фокуса. Вероятно прашинки. Не са в обектива тъй като се виждат и когато обектива го няма. Опитах почистване с комплекта който имам - четка, хартия и разтвор, опитах и кърпичка за стъкло. Няма ефект, стоят си. Може да не знам къде да чистя, ама май стана по зле. Моля за съвет. Ако е сложна процедурата, къде мога да го занеса да го почистят ? От Разград съм, къде е най близо ? Фотопавилион или Фотосинтезис предлагат ли подобни услуги ? На снимките не си личи, но мен супер много ме дразни. Мерси предварително за отговорите.

  2.  
     
  3. Member
    Тук е от
    Aug 2009
    Мнения
    527
    #2

    Re:Прашинки в апарата, помощ

    гаранционен ли е?

  4. Junior Member
    Тук е от
    Apr 2011
    Мнения
    30
    #3

    Re:Прашинки в апарата, помощ

    Със сигурност е гаранционен /с оглед датата на пускане на модела на пазара и съпътващите го две години гаранция/. Мисля си обаче, че това не те спасява за проблема, който имаш. Обърни се към магазина, от който си го купил, за да те упътят "накъде и как", така че да не изгубиш гаранцията след това /примерно го занесеш в някое студио в Разград, където се предполага, че имат техническа грамотност, относно този проблем/. Но ми се струва, че май ще трябва да се разходиш и до Варна, ако си го взел от един от посочените магазини.
    успех с решаването на проблема.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #4

    Re:Прашинки в апарата, помощ

    Голяма грешка си направил с опита си за почистване, но нищо и аз съм минал по този път. Най-вероятно прашинките са попаднали по матовото стъкло, това е многослойно стъкълце с неравна структура. Всяко докосване по него от неопитен техник с неподходящи инструменти му нанася още повече вреда. Моят съвет е ако не е много зацапан филтъра да не го бараш повече. Прашинките там са неизбежни, рано или късно се появяват. Единственият сервиз в който можеш да пратиш апарата за почистване е в София за Варна не съм чувал. Ако филтъра ти е зацапан сериозно единственото лечение е подмяна.

  6. Junior Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    115
    #5

    Re:Прашинки в апарата, помощ

    Купен от Фотосинтезис София и е гаранционен. Посочените пращинки не влияят на снимките, но е кофти усешането Няма как да ги снимам да ви покажа, а в Разград едва ли има някой който може да помогне, в смисъл сервиз.

  7. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #6

    Re:Прашинки в апарата, помощ

    Знам за какво говориш, преди година се пробвах и аз като теб да почистя апарата си EOS 450D та се наложи да го пратя в Зентекс в София. Смениха ми направо стъкълцето, не беше скъпо, в момента отново има прашинки, но изобщо не барам, като станат прекалено ще го пратя да го почистят. Гаранцията за съжаление няма да поеме разноските по смяната на матовото стъкло ако е нужно.

  8.  
     
  9. Junior Member
    Тук е от
    May 2010
    Мнения
    115
    #7

    Re:Прашинки в апарата, помощ

    Ще карам засега така, пък след време като имам път към София ще отида до сервиза. В тази връзка към Фотосинтезис ли трябва да се обърна или директно към Никон ? Те дали имат вече сервиз в столицата, бях чул че са открили представителство.

  10. Senior Member
    Тук е от
    Feb 2007
    Мнения
    3,750
    #8

    Re:Прашинки в апарата, помощ

    От приятели занимаващи се професионално с фотография знам, че Зентекс е един от най-добрите сервизи за фотоапарати. Но предполагам, че твоят все пак ще трябва да го дадеш във фирменият сервиз за да не отпадне гаранцията му.

  11. Member
    Тук е от
    Feb 2005
    Мнения
    164
    #9

    Re:Прашинки в апарата, помощ

    Ако тези прашинки не се виждат на снимката вероятността да са по огледалото е много голяма. Огледай тялото при свален обектив. Тогава ще можеш да видиш и огледалото. Прашинките се забелязват много лесно. Единственият проблем при прашинки по огледалото е, че могат да паднат от него и да попаднат върху матрицата. Другото място на което може да са полепнали е по фокусиращия екран, който се намира над огледалото. Ако не ти пречат наистина - по-добре е да не ги пипаш, но иначе можеш да пробваш с издухване, но с помпичка. И никога с уста. По-добре прашинка по огледалото, отколкото пръски слюнка по матрицата.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Въпрос за два 3Д цифрови апарата ?
    От citroen във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 0
    Последно: 23-02-14, 23:39
  2. Отговори: 0
    Последно: 12-02-13, 00:48
  3. Продавам 2 цифрови апарата 7MP
    От sneka във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 23-04-12, 16:57
  4. ПРЕМЕСТЕНО: Продавам три GSM апарата
    От Mr.TECHNO във форум Продава
    Отговори: 0
    Последно: 17-11-10, 19:25
  5. Помощ при избор между няколко апарата до 200-250лв.
    От patzi във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 4
    Последно: 30-05-09, 23:40

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе