Хладилници

Решили сте да смените стария хладилник с нов.
При търсене за България на около 200 000 хладилника годишно нищо чудно да не изостава и съответното предлагане. На пазара се продават десетки марки и стотици модели. Вие искате новият да е хубав и да работи добре. А знаете ли, че нисък ценови клас не означава ниско качество? Хладилници ментета няма. Цената се определя от екстрите, марката, дизайна, търговската политика, рекламата… Важно е също дали искате уредът да е енергиен клас А или В. Разликата в цената е минимална, но пък уредите от енергиен клас А консумират по-малко електроенергия, т.е. дадените сега 20 или 30 лева повече ще ви се изплатят във времето като спестени от сметките за ток. От
значение е дали хладилникът е със специално антибактериално покритие, дали се саморазмразява. Не на последно място стои въпросът с поддръжката.
И с дизайна, за който в общи линии последната дума е на домакинята.
Има го във всеки дом – от стар „Мраз” или „ЗИЛ” до съвременен „Електролукс” или „Бош”. В някои къщи има дори по два-три. Добрата домакиня винаги знае как да го напълни. Няма много големи хладилници – има малки кухни. При търсене за България на около 200 000 уреда годишно нищо чудно да не изостава и съответното предлага-
не. На пазара се продават десетки марки и стотици модели. Всеки софийски дом купува нов хладилник средно на 6-7 години.

Изборът е лесен!
Започваме с обема.
Най-продаваните модели са с горна камера (с отделна врата), с обем 240 - 250 л и височина 140-150 см. Следват ги по-скъпите и големи комбинирани хладилници с обем 310 - 320 л и височина около 170 см. При тях фризерът е отдолу и има 3 чекмеджета. Правилото е минимален обем от 60 л на член от семейството, в зависимост от начина на живот и честотата на пазаруването. Друго потвърдено от практиката правило е теглото на семейството в килограми да съответства на обема на хладилника в литри.
Новите големи хипермаркети за хранителни стоки и навлизащият стил на седмично пазаруване оказват влияние към избор на по-големи хладилници. Горната граница на размерите е все пак условието хладилникът да може да влезе през вратата и на мястото си в кухнята.
Продължаваме с цената. За добро или лошо от 1 септември тази година хладилниците се оскъпяват средно с 10% заради новите екотакси за събиране и рециклирането им. Таксата е на килограм тегло, което оскъпява относително повече евтините модели. Според вносителите на българския пазар предлагането може да се раздели на три основни ценови класа: нисък, среден и висок.
Ниският ценови клас е до 350 лв. В него модели има от марките Crown, Neo, Bess, Midea, Prolux, Ayco, Sogo, Voltel, Venus, Sang.
Средният ценови клас е от 400 до 600 лв. Повечето модели са на Liebherr, Snaige, Gorenje, Indezit, Whirpool, Samsung, Crown и Midea.
Във високия клас над 600 лв. моделите са на Electrolux, Bosch, Siemens, Gorenje, LG, Whirpool, Liebherr, Ariston, Candy, Amsung, Daewoo, Zanussi.
Има и лукозен клас за по-претенциозни клиенти, готови да платят над 1000 лв., като от тях са широките тип “Side by Side” (хладилната част и камерата са една до друга, като двукрилен гардероб) или специални дизайнерски модели. Основната част във всеки хладилник е компресорът. Той нагнетява и кара да циркулира хладилния агент (фреона), който “изсмуква” топлината от вътрешността на хладилника и я пренася навън в кухнята. Компресорите определят в голяма степен надеждността и икономичността (енергийния клас) на хладилника.
Това е по-важното, когато правите избор. По-старите и евтини модели са от енергиен клас B (също се води икономичен клас), с “обикновени” електромотори и по-стария, но също екологичен фреон R134. По-модерни са компресорите с инверторни електромотори и фреон R600a (изобутан). Инверторните компресори са с променливи обороти, не тръгват и спират рязко, което ги прави безшумни. Работят постоянно на по-ниски или по-високи обороти, в зависимост от температурата в хладилника и околната среда. Те са по-икономични - клас А или А+. Моделите с фреон R600a работят и с по-ниско налягане, което ги прави още по-безшумни.
Доскоро бяха модерни хладилниците с по два компресора. Това позволява хладилната част и фризерът да са с отделни по-малки компресори, които не зависимо един от друг
могат да бъдат спирани и пускани. Новото технологично решение е един голям компресор, но със система от електромагнитни клапани. Тя е въведена първо от Electrolux, след това от Snaige и от останалите водещи марки. Тези клапани регулират потоците фреон към отделенията на хладилника. Може хладилникът и фризерът да работят едновременно, поотделно, или едновременно и хладилникът, и фризерът като хладилно отделение.
На българския пазар хладилниците основно са с компресори на “Данфос”, “Електролукс”, “Аспера”, “Текумзе” (американска марка) и “Ембрахо”. Турските, китайските и
източноазиатските компресори са по-малко. В тези региони, както и в източноевропейските страни се произвеждат все повече хладилници, в което няма нищо лошо. Световна тенденция е производствата да се изнасят в нови модерни и големи заводи, но с евтина работна ръка.

Енергиен клас A или B?
Хладилниците с енергиен клас А консумират средно с около 100 kW по-малко и икономисвате 10-20 лева годишно. Тоест, ако доплатите трийсетина лева за модел с енергиен клас А, разликата през втората година се е изплатила. По време на дългогодишната експлоатация на хладилника и повишаващите се цени на тока спестявате и по-голямата част от парите, които сте дали за самия хладилник. Ако пък сменяте стар хладилник от времето на социализма – новият накрая ще ви излезе съвсем безплатно. Не забравяйте да осигурите поне 10 см място между стената и гърба на хладилника за по-добро охлаждане. Лошата циркулация на въздуха отзад автоматично “сваля” енергийния клас на уреда
.
Антибактериалното покритие
е екстра от особено значение. Първо е въведено от Bosch, а след това от Snaige, Gorenje и останалите големи производители. В пластмасата на вътрешния корпус има
импрегниран 20 нанометра сребърен слой. Сребърните йони са врагове на микроорганизмите и запазват свежестта на продуктите по-дълго. Решаването на проблема с размразяването и предотвратяването на скреж по стените на хладилника и фризера е също важно. При всяко отваряне на хладилника в него постъпва топъл въз-
дух, но това е малък проблем. В новите модели е организирана система за циркулация на въздуха, дори и с вентилатори при по-скъпите модели. По-лошото е, че навлизащият
въздух е влажен. Влагата кондензира по студените части и се превръща в лед. Предварителното охлаждане и изсушаване на въздуха се използва в NoFrost-системите за
фризерната част или за т.нар. air-системи на хладилната част. Те обаче изискват да съхранявате продуктите в затворени съдове и пликчета, защото иначе ще изсъхнат бързо. Решение на проблема със заскрежаването само на хладилната част е системата със “сълзяща” повърхност. Върху нея се образува скреж, но когато компресорът периодично спира, ледът се разтопява и водата се стича през улеи и тръбички в специален външен съд. Така практически хладиникът се саморазмразява.
Разбира се, в хладилника според цената и вашите предпочитения може да има още много екстри, като електронно управление и дисплей, звукова аларма, ледогенератор, диспенсер за студени напитки, рафтове от специално стъкло, полица за бутилки или специално отделение за 0 градуса - една много добра екстра. Продуктите не се замразяват, но остават свежи много подълго. Ако вашата кухненска фея е с по-нежни ръце, можете да я зарадвате със система за улеснено отваряне на вратата. Добрите хладилници са отлично херметизирани. Преодоляването на вакуума и магнитното прилепяне на уплътненията при отварянето им също коства усилия. Има хитроумни решения, помагащи, когато дръпнете вратата.
Поддръжката на хладилника изисква размразяване поне веднъж годишно и периодично почистване по начин, указан в ръководството за експлоатация на хладилника. Желателно е да прочете цялото ръководство, защото така ще можете най-пълноценно да използвате всички възможности на уреда. След толкова подробна информация относно избора на хладилник оставаме на вас да откриете в хипермаркетите и магазините най-подходящия модел.

http://www.vsekidom.com/index.php?op...d=13&Itemid=43

Ръководство за употреба може да изтеглите от тук
http://safemanuals.com/

МАГАЗИНИ
http://www.technomarket.bg/ Промоциите в ТМ ги обявяват в събота или неделя на две седмици.
http://electron.bg/
http://www.volta.bg/
http://www.technopolis.bg/
http://www.ritoni.com/
http://domo-bg.com/
http://www.densi.bg/
http://www.dekom.bg/


Хладилници с козметични дефекти - /драскотини вдлъбнатини и т.н./
http://technohit.bg/?cat=4