Здравейте. Искам да попитам, в общи линий, как действа саморазмразяването на хладилник? Става дума в хладилната част. Благодаря предварително.
Здравейте. Искам да попитам, в общи линий, как действа саморазмразяването на хладилник? Става дума в хладилната част. Благодаря предварително.
Много просто.Температурата в хладилната част е положителна.Когато компресора не работи конденза се отича по стената на хладилника.Събира се в една ваничка която е върху компресора и когато хладилника работи се загрява и се изпарява.![]()
Но фризернната част няма кой да я размрази, така че пак е необходимо да си размразяваш хладилни. Това е причината от доста години да ползвам NO FROST хладилник.Първоначално публикувано от palermo1202
Ами, мотора е спрял ама не се размразява задната стена. Хладилника е Bosch KGE 3196/01. След като му изгоря нещо компа, му сложих два термостата. Сложих си му реле за прекъсване на кръгът който е за хладилната част. Мотора си спира на нагласените температури - мерени са и с термо-сонда, обаче пак събира лед на задната стена на хладилника. Фризера няма и грам скреж?! Та питам - дали няма някакво подгряване на стената? Я кажете к'во да направя![]()
Няма никакво подгряване.Ти си в грешка.
При липсата на напрежение в/у вентила фреона минава през капилярката за хладилника и съответно го заскрежава.
За да се превключи на фризер се подава напрежение на вентила, той превключва и фреона тръгва през другата капилярка.
Ти в момента не си свързал нищо, както трябва.
Благодаря ти. Разбрах си грешката. Ще си запазя възможността да те питам пак.
_________________________________________________[color=red]слети поредни публикации на: [time]1317104297[/time]_________________________________________________
Ще помоля някой, да ми каже кой термодатчик какво трябва да управлява (кой да управлява мотора и кой вентила). Благодаря.
Термостата на фризера да управлява мотора, а термостата на хладилника да управлява реле, което с единия си контакт да включва мотора(ако фризеровия термостат е изключил да може да се включи мотора) а с друг контакт да подава напрежение на вентила.
Вентила, мисля че е на 220в -изправено напрежение, а не променливо.
Другият вариант за вентила е на около 110в.
Кой от двата вида е вентила при Бош не си спомням.
В никакъв случай директно захранване 220в променливо напрежение на вентила.
Точно така е свързан, но мисля, че проблема е във сондата на термостата в хладилната част.Сложил съм я ниско долу, където няма близък контакт със изпарителя. Взима данни от въздуха, а това е предпоставка за огромен хистерезис и мисля, че заради това замръзва.
Осезателя на термостата се монтира в/у самия изпарител.
Хистерезиса - ако е голям не би замръзнал изпарителя, тъй като след изключването на хл.част ще има достатъчно време да разскрежи.
Напротив малък ти е хистерезиса и се поддържа постоянна отрицателна температура на изпарителя и затова трупа лед.