Здравейте.
Днес за втори път наблюдавах едно явление което се случва с моя хладилник. Първият път беше с друг хладилник също работещ на времето в къщи.
Искам да питам това нещо има ли си име,познато ли е като явление.
Аз го наричам "излизане от работен режим".
Състои се в следното:
Хладилника работи непрекъснато, а температурата съвсем леко се покачва вътре,компресора е горещ,радиатора отзад е топъл.
Как се получава:
Общо взето се случва ако хладилника стои в топло помещение, доста близо допрян до стената,вътре рафтовете са пълни или е имало чести отваряния на вратата. Естествено значение има и зададената температура от терморегулатора.
В тоя случай идва един момент в който компресора надвишава една определена температура и прекрачва отвъд границата на възстановяването и. Получава се така, че компресора не може да се охлади и минаващия през него фреон започва да излиза доста по-загрят от колкото е нормално. В резултат на това в камерата не постъпва достатъчно студен фреон и температурата в камерата започва да спада с много по-бавни темпове от обикновено. Компресора продължава да работи много повече от необходимото защото в хладилника не настъпва нужната температура за да може датчика да изключи. Компресора загрява още повече .В този момент състоянието е необратимо. Без промяна на околните фактори това състояние може да продължи неопределено време. И преди някой да си каже - компресора не може да загрява до безкрай ще побързам да уточня-в един момент се стига до равновесна точка в която околният въздух все пак не позволява на компресора да загрее повече. Но неговата температура е повече от нормалната за работа и фреона вече въобще не вкарва студ вътре в хладилника.
Температурата вътре в хладилника е 15 градуса и бавно расте.
Хладилника е извън работен режим.
Методи за справяне в тази ситуация
-изключване на хладилника за около час. При включването му ,компресора вече е охладен почти до стайна температура,вратата на хладилника не е отваряна и вътре няма топли обекти. След стартиране ,хладилника лесно достига желаната температура и спира за почивка. Компресора се охлажда до нормална температура позволяваща му при следващата си работа да има аванс за затопляне.
-обдухване на задната серпентина и компресора.
Ако някой знае нещо за такъв ефект,виждал е ,съществува като такъв или пък ако някъде нещо съм сбъркал с логиката... коментирайте.
Просто го виждам че се получава,и с предния ми хладилник съм го виждал- работят си най-нормално и изведнъж се усещам че не спират с часове,а вътре става все по-топло и топло.
Спирам го за час два и после всичко е наред.