Лодка с извънбордов мотор
  Напоследък доста се запалих по идеята да се оборудвам с надуваема лодка с извънбордов мотор. За ползване в морето и по-рядко в язовири. Само за разходки, тъй като не съм рибар. Този вариант ме устройва, за да мога да ги пренасям в багажника на колата (комби). Нито имам колесар, нито място където да го държа.

- Лодката е HONDA, с дължина 2,70 метра, с надуваемо V-образно дъно, което позволява бързо излизане на глисаж (плъзгане по водата при достатъчно висока скорост), тегло 34 кг. и предназначена за двигатели до 8 к.с., за 3-ма пасажери.

[img width=800 height=600]http://images18.snimka.bg/003474547-big.jpg[/img]

Двигател HONDA, 4-тактов, 8 к.с., 42 кг. с преносим резервоар 12 л, който би позволил с едно зареждане да се кара 6 часа при пълна мощност и скорост към 25-30 км/ч. С 3 скорости - напред, неутрална, задна.

http://images18.snimka.bg/003474573-big.jpg

Ако някой има опит или наблюдения за лодки с извънбордови мотори - да сподели как му се струва тази комбинация, удачна ли е? Следващата по размер лодка е 3,20 метра, тя е за двигатели до 15 к.с. Но с по-тежък от този двигател не бих се справил с разнасянето му, а този би бил малко слаб за такава лодка.

Мнения, препоръки?

Re: Лодка с извънбордов мотор
  От това което прочетох и оттова което ми се върти в главата , смятам че си се справил добре ,само трябва да внимаваш с баланса и със завоите !
   :) Мотора си е тежък и голям, не знам дали ще се справиш сам при монтирането му на лодката, лодката, макар и надуваема си тежи и тя, може би трябва да се замислиш за нещо по голямо и колесар, което ще ти спести хамалогията да слагаш/махаш мотор, надуваш/спадаш лодки и т.н ..., имам опит с 15КС извънбордов+резервоар, трябват двама човека за да го носят/монтират...
   Цитат:

Първоначално публикувано от dash  
  :) Мотора си е тежък и голям, не знам дали ще се справиш сам при монтирането му на лодката, лодката, макар и надуваема си тежи и тя, може би трябва да се замислиш за нещо по голямо и колесар, което ще ти спести хамалогията да слагаш/махаш мотор, надуваш/спадаш лодки и т.н ..., имам опит с 15КС извънбордов+резервоар, трябват двама човека за да го носят/монтират...

Няма как с колесар, @Dash.
Нито имам двор където да го държа, нито свободен гараж. Така че варианта е само в багажника и после в мазето.
То това да е само - добре! Ами мотора след като е работил в морска вода - след ползване трябвало да се постави в подходящ съд с чиста вода потопен. Да се пусне за 10-тина минути за да се прочисти охладителната система от солта. 
И как ще го правя това с мотор 42 кг - още не ми е ясно :081:

Ето как се прави, ако си имаш двор и стойка за мотора: https://www.youtube.com/watch?v=eU77Zps4OiU
  Вземи по голямата лодка, но пак с този двигател 8кс. Едно време на доста по-големи лодки от стъклопласт им слагаха двигатели Ветерог(мисля, че е 4кс.) и си вървяха доста добре. Имай предвид, че 8кс са голяма мощност за тази малката лодчица и ще се движе като скутер. 
  Нямаш проблеми, fanta orange :) 
Ще има по едно кръгче за желаещите. Ако няма място в лодката за всички - ето едно решение на проблема: https://www.youtube.com/watch?v=7H0k9Uvt2os&NR=1 (вижте клипчето до края - какво става :081: )

Като гледах разни клипчета - сетих се че и тук се продават едни големи кофи за смет на колела - мисля че са идеално решение не само за почистването от морската вода на мотора, но и за неговото пренасяне.

Всъщност като цяло ще имам лодка и скорост, подобни на показаното в това клипче, с разликата че тук моторетката 8 к.с. е двутактова Yamaha, а при мен с 4-тактова Honda няма да има такова виене: https://www.youtube.com/watch?v=Bx0YvghyXrA

Цитат:

Първоначално публикувано от Julian  
 Имай предвид, че 8кс са голяма мощност за тази малката лодчица и ще се движе като скутер. 

Това е идеята :)

Не е ли малко опасно да се държи такова оборудване в мазе? Тука доста ги разбиват, особено пък ако знаят, че има нещо такова вътре :taz :taz :taz
   Цитат:

Първоначално публикувано от Sunny  
 Не е ли малко опасно да се държи такова оборудване в мазе? Тука доста ги разбиват, особено пък ако знаят, че има нещо такова вътре :taz :taz :taz

След като ми бяха откраднали колело - ядосах се и сложих хубава блиндирана врата, макар че мазето си е празно :)
Може и за аларма да помисля...

P.S. Sunny, какво ще кажеш за екстремалното в първото клипче от предният ми пост? :))
   Цитат:

Първоначално публикувано от roumen68  
 След като ми бяха откраднали колело - ядосах се и сложих хубава блиндирана врата, макар че мазето си е празно :)
Може и за аларма да помисля...

Ако имаш СОТ в къщи, може и мазето да ти вържат.
   Цитат:

Първоначално публикувано от roumen68  
 Всъщност като цяло ще имам лодка и скорост, подобни на показаното в това клипче, с разликата че тук моторетката 8 к.с. е двутактова Yamaha, а при мен с 4-тактова Honda няма да има такова виене: 
https://www.youtube.com/watch?v=Bx0YvghyXrA 
    Ааааа, ще си бръмчи яко моторчето. Е няма да е като ветерог ама ще бръмчи доста.
  //offtopic
Julian ветерок му се вика :)
  Ами сгрешл съм Тези моторчето отдавна не се ползват вече и съм забравил как точно се пише.
  Ветерок (ветрец) е оплюван по рибарските форуми, както във форума на Ауди например оплюват Жугили :))

Все пак има ли други виждания за комбинацията, която съм избрал?
В един рибарски форум ми казват че този мотор бил прекалено мощен и щял да сгъне лодката както циганин сгъвал баничка. Други пък напротив - бил маломощен за море. Трети - да съм вземел по-голяма лодка. Четвърти - да съм се съвземел и осъзнаел, да дам 2 пъти повече пари и да съм си купел "Фиорд 24"-7,2м. моторна яхта с 225кс. двигател "Волво Пента" с трайлер,с 4 койки ,с кенеф,с газов котлон и мивка ,със Сони СД уредба ,с радиостанция,с котви,вериги,въжета е др...." Без да уточнява че този Фиорд е от 70-та година, за ремонти ще дам 3-пъти повече пари, а ако мотора му е читав и след основен ремонт - за час на пълна газ ще гори над 100 лв за бензин. 
Такива работи с помощта от рибарските форуми...
  "Лодка с извънбордов мотор" - чудесно, за извън-борда е ясно, мотор и вода, а на самия борд какво ще има? :-memnon

Като цяло, комбинацията е добра!

Понеже е визирана причната "само за разходки" и вероятно сумата е петцифрена, както и имайки в предвид, че тя ( лодката ) ще се ползва само през летните месеци, предполагаемо предимно през weekend-ите, но не всички...а и не на последно място факта, че за НЕ-моряк или морска рожба ( вълк ) разходка по море по-дълга от 60-100мин започва да дразни или води до неразположение поради спецификата на плаването, както и това, че приготовленията за пускане на вода, последвани от процедурите по прибирането от водата ( миене, чистене, подсушаване ) , които сумарно като време могат да надвишат няколкократно времето на същинското удоволствие ( плаването ),....то ние, тук, дружествено препоръчваме да изоставите тази идея за едно по-далечно бъдеще, където вероятно дислоцирани за постоянно живеене край морския бряг ( закупуване на имот ) ще имате по-добри условия за практикуване на това хоби :)

За въпросната вероятна петцифрена сума ще можете предоволни да се разхождате многократно с различни морски съдове ( моторни и мачтови ) налични във всеки по голям порт на републиката ни, срещу скромна сума и без горепосочените неудобства :)

Цитат:

Първоначално публикувано от Tommorow  
 За въпросната вероятна петцифрена сума...

Не, не е петцифрена. Такава ще бъде при мотор нагоре от 20 к.с. и лодка над 3,80 метра.... :)