Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно
Резултати от 1 до 15 от общо 71

Лодка с извънбордов мотор

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Лодка с извънбордов мотор

Напоследък доста се запалих по идеята да се оборудвам с надуваема лодка с извънбордов мотор. За ползване в морето и по-рядко в язовири. Само за разходки, тъй като не съм рибар. Този вариант ме устройва, за да мога да ги пренасям в багажника на колата (комби). Нито имам колесар, нито място където да го държа.

- Лодката е HONDA, с дължина 2,70 метра, с надуваемо V-образно дъно, което позволява бързо излизане на глисаж (плъзгане по водата при достатъчно висока скорост), тегло 34 кг. и предназначена за двигатели до 8 к.с., за 3-ма пасажери.

[img width=800 height=600]http://images18.snimka.bg/003474547-big.jpg[/img]

Двигател HONDA, 4-тактов, 8 к.с., 42 кг. с преносим резервоар 12 л, който би позволил с едно зареждане да се кара 6 часа при пълна мощност и скорост към 25-30 км/ч. С 3 скорости - напред, неутрална, задна.

Ако някой има опит или наблюдения за лодки с извънбордови мотори - да сподели как му се струва тази комбинация, удачна ли е? Следващата по размер лодка е 3,20 метра, тя е за двигатели до 15 к.с. Но с по-тежък от този двигател не бих се справил с разнасянето му, а този би бил малко слаб за такава лодка.

Мнения, препоръки?

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2002

Re: Лодка с извънбордов мотор

От това което прочетох и оттова което ми се върти в главата , смятам че си се справил добре ,само трябва да внимаваш с баланса и със завоите !

4. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002

Мотора си е тежък и голям, не знам дали ще се справиш сам при монтирането му на лодката, лодката, макар и надуваема си тежи и тя, може би трябва да се замислиш за нещо по голямо и колесар, което ще ти спести хамалогията да слагаш/махаш мотор, надуваш/спадаш лодки и т.н ..., имам опит с 15КС извънбордов+резервоар, трябват двама човека за да го носят/монтират...

5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от dash
    Мотора си е тежък и голям, не знам дали ще се справиш сам при монтирането му на лодката, лодката, макар и надуваема си тежи и тя, може би трябва да се замислиш за нещо по голямо и колесар, което ще ти спести хамалогията да слагаш/махаш мотор, надуваш/спадаш лодки и т.н ..., имам опит с 15КС извънбордов+резервоар, трябват двама човека за да го носят/монтират...
    Няма как с колесар, @Dash.
    Нито имам двор където да го държа, нито свободен гараж. Така че варианта е само в багажника и после в мазето.
    То това да е само - добре! Ами мотора след като е работил в морска вода - след ползване трябвало да се постави в подходящ съд с чиста вода потопен. Да се пусне за 10-тина минути за да се прочисти охладителната система от солта.
    И как ще го правя това с мотор 42 кг - още не ми е ясно

Ето как се прави, ако си имаш двор и стойка за мотора: https://www.youtube.com/watch?v=eU77Zps4OiU

6. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Вземи по голямата лодка, но пак с този двигател 8кс. Едно време на доста по-големи лодки от стъклопласт им слагаха двигатели Ветерог(мисля, че е 4кс.) и си вървяха доста добре. Имай предвид, че 8кс са голяма мощност за тази малката лодчица и ще се движе като скутер.

7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Нямаш проблеми, fanta orange
    Ще има по едно кръгче за желаещите. Ако няма място в лодката за всички - ето едно решение на проблема: https://www.youtube.com/watch?v=7H0k9Uvt2os&NR=1 (вижте клипчето до края - какво става )

Като гледах разни клипчета - сетих се че и тук се продават едни големи кофи за смет на колела - мисля че са идеално решение не само за почистването от морската вода на мотора, но и за неговото пренасяне.

Всъщност като цяло ще имам лодка и скорост, подобни на показаното в това клипче, с разликата че тук моторетката 8 к.с. е двутактова Yamaha, а при мен с 4-тактова Honda няма да има такова виене: https://www.youtube.com/watch?v=Bx0YvghyXrA

Цитат Първоначално публикувано от Julian
    Имай предвид, че 8кс са голяма мощност за тази малката лодчица и ще се движе като скутер.
    Това е идеята

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003

Не е ли малко опасно да се държи такова оборудване в мазе? Тука доста ги разбиват, особено пък ако знаят, че има нещо такова вътре

10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Sunny
    Не е ли малко опасно да се държи такова оборудване в мазе? Тука доста ги разбиват, особено пък ако знаят, че има нещо такова вътре
    След като ми бяха откраднали колело - ядосах се и сложих хубава блиндирана врата, макар че мазето си е празно
    Може и за аларма да помисля...

P.S. Sunny, какво ще кажеш за екстремалното в първото клипче от предният ми пост?

11. Senior Member
    Тук е от
    Mar 2003

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    След като ми бяха откраднали колело - ядосах се и сложих хубава блиндирана врата, макар че мазето си е празно
    Може и за аларма да помисля...
    Ако имаш СОТ в къщи, може и мазето да ти вържат.

12. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    Всъщност като цяло ще имам лодка и скорост, подобни на показаното в това клипче, с разликата че тук моторетката 8 к.с. е двутактова Yamaha, а при мен с 4-тактова Honda няма да има такова виене: https://www.youtube.com/watch?v=Bx0YvghyXrA

Ааааа, ще си бръмчи яко моторчето. Е няма да е като ветерог ама ще бръмчи доста.

13. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

//offtopic
    Julian ветерок му се вика

14.  

15. Moderator
    Тук е от
    Nov 2001

Ами сгрешл съм Тези моторчето отдавна не се ползват вече и съм забравил как точно се пише.

16. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Ветерок (ветрец) е оплюван по рибарските форуми, както във форума на Ауди например оплюват Жугили

Все пак има ли други виждания за комбинацията, която съм избрал?
    В един рибарски форум ми казват че този мотор бил прекалено мощен и щял да сгъне лодката както циганин сгъвал баничка. Други пък напротив - бил маломощен за море. Трети - да съм вземел по-голяма лодка. Четвърти - да съм се съвземел и осъзнаел, да дам 2 пъти повече пари и да съм си купел "Фиорд 24"-7,2м. моторна яхта с 225кс. двигател "Волво Пента" с трайлер,с 4 койки ,с кенеф,с газов котлон и мивка ,със Сони СД уредба ,с радиостанция,с котви,вериги,въжета е др...." Без да уточнява че този Фиорд е от 70-та година, за ремонти ще дам 3-пъти повече пари, а ако мотора му е читав и след основен ремонт - за час на пълна газ ще гори над 100 лв за бензин.
    Такива работи с помощта от рибарските форуми...

17. Senior Member Аватара на Tommorow
    Тук е от
    Sep 2006
    Живее в
    Пловдив, България

"Лодка с извънбордов мотор" - чудесно, за извън-борда е ясно, мотор и вода, а на самия борд какво ще има?

Като цяло, комбинацията е добра!

Понеже е визирана причната "само за разходки" и вероятно сумата е петцифрена, както и имайки в предвид, че тя ( лодката ) ще се ползва само през летните месеци, предполагаемо предимно през weekend-ите, но не всички...а и не на последно място факта, че за НЕ-моряк или морска рожба ( вълк ) разходка по море по-дълга от 60-100мин започва да дразни или води до неразположение поради спецификата на плаването, както и това, че приготовленията за пускане на вода, последвани от процедурите по прибирането от водата ( миене, чистене, подсушаване ) , които сумарно като време могат да надвишат няколкократно времето на същинското удоволствие ( плаването ),....то ние, тук, дружествено препоръчваме да изоставите тази идея за едно по-далечно бъдеще, където вероятно дислоцирани за постоянно живеене край морския бряг ( закупуване на имот ) ще имате по-добри условия за практикуване на това хоби

За въпросната вероятна петцифрена сума ще можете предоволни да се разхождате многократно с различни морски съдове ( моторни и мачтови ) налични във всеки по голям порт на републиката ни, срещу скромна сума и без горепосочените неудобства

18. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Tommorow
    За въпросната вероятна петцифрена сума...
    Не, не е петцифрена. Такава ще бъде при мотор нагоре от 20 к.с. и лодка над 3,80 метра....

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 1 от 5 123 ... ПоследноПоследно

Подобни теми

1. AEG CL S-W - мотор
    От joe8 във форум Ремонт и сервиз - Бяла техника
    Отговори: 1
    Последно: 11-01-15, 00:46
  2. ремонт вътрешен мотор на FD
    От climamarket във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 36
    Последно: 09-10-13, 01:34
  3. Търся мотор за прахосмукачка
    От d_imige във форум Ремонт и сервиз - Малки домакински уреди
    Отговори: 24
    Последно: 01-10-12, 11:55
  4. трифазен асин. мотор
    От stenav във форум Електро, ВиК инсталации
    Отговори: 48
    Последно: 09-02-11, 21:05
  5. Продавам Аксесоари за мотор
    От ivo_gdi във форум Продава
    Отговори: 1
    Последно: 29-06-10, 23:21

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе