Тези дни се наложи пътуване до гр.Видин и решихме с жена ми да го направим незабравимо. Пътят наистина е много от варна – 525км. , но от София е наполовина ако се мине през прохода Витиня – Мездра , дoкато през прохода Петрохан – Монтана е още по кратък , но там завоите са доста и не е много приятно за път.
Интересно е от къде идва името и . Цар Страцимир Владетеля на Видинското царство и брат на цар Иван Шишман е имал 3 Дъщери. Най-голята сре е казвала Вида ( от където идва и името на крепостта и царския дворец ) , Втората се е казвала Гъмза ( от там и името на родното място на известния музикант на Слави - Иван Гъмзата , от Град Гъмзово – 20км на запад от гр.Видин ) и третата – Кула , чието име се носи от най- северозападния град в България.
Град Видин е последния град паднал под Турско робство , но не е единствения който се е предал без бой, само че в ръцете на нашествениците попадат двама български царе – Страцимир и опозорения Шишман, избягал от Търново.
Това което ме изненада е поддържания вид на крепостта , както и новото и лице с новите и придобивки.
От вътре крепостта изглежда ето така:
Тук добавям и част от допълненията на крепостта – отоворени са стаите на двореца и там са показани новите галерии- доста добре направени според мен.
Не се сдържах на величието и се качих на някой места !
- не бе за мен тази кула !
Накрая снимах изгледът към „великата река” и малък изглед към румънския град .Калафат
Определено е една от най-запазените крепости , не заради друго а защото е ползвана и от Турците по време на робството.
Това си личи и от съвременнните съоръжения които има в нея
Добре запазени екземпляри според мен и много внушителни.
Това което ме учуди е чистотата на града и добре поддържаната речна градина. Нещо с което не могат да се похвалят доста големи градове у нас , даже и Варна.
Искренно се надявам да съм Ви бил полезен и да съм събудил желанието Ви да отидете до там.
Mr.TECHNO & Family - 11.05.2008