Резултати от 1 до 9 от общо 9

"Диво" къмпиране до Вършец

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

"Диво" къмпиране до Вършец

Миналата седмица си взех два свободни дни, слях ги с уикенда и реших да отида с караваната до Вършец. Минавайки от там преди време бях забелзал малка река и хубави поляни. За почиващият с каравана водата е най-големият проблем, затова исках да съм близо до река.

Но запасите ми от 10 бутилки х 10 литра минерална вода ми стигнаха за двата дни там - и за къпане, и за домакински нужди и не се наложи да взимам вода от реката.

Харесах си една чудесна полянка на около 10-тина км от Вършец и установих бивака почти на брега на реката. Точно на това място имаше бент на реката и се чуваше приятното ромолене на водата.

Водата беше бистра, виждаха се доста рибки. От рибари, които минаваха наблизо разбрах, че рибата е мряна.

Времето беше чудно хубаво - слънчево и тихо. През деня така силно препичаше, че търсех сянката на чадъра пред караваната.

За сетен път се радвах, че си купих хубав генератор - икономичен, лек, мощен и сравнително безшумен. За около 10 часа ми гореше около 4-5 литра бензин. При това ползвах микровълнова фурна, тостер, постоянно зареждане на двата акумулатора в караваната х 75Ah всеки, лаптоп, тонколони със събуфер, осветлението в караваната, два преносими хладилника отвън, както и хладилника в караваната.

А през нощта се получи чудесен лампион от чадъра! Под него закачих една енергоспестяваща крушка с консумация само 20W, но светеща за 100W. Беше много красиво и необичайно. Силна светлина в един кръг под цветният "лампион", а наоколо - непрогледна тъмнина и тишина, само шума от падащата вода. А такива ярки и толкова много звезди не бях виждал много отдавна.

Въпреки че времето беше топло до късно през нощта, на зазоряване хвана сериозен студ. За първи път ми се отдаде възможност да изпитам газовото отпление на караваната и останах доволен - бързо стопля. На автоматичен режим вентилатора изкарва горещ въздух от въздуховодите на 4 места из караваната, както и в банята според избраната степен на топлото. Подобно като при климатиците. И никакъв мирис на газ вътре.

А като се събудиш на сутринта - се наслаждаваш на гледката, откриваща се на прозорците от подвижният ти дом.

Останах много доволен - и от времето, и от мястото, от тишината, природата, спокойстивето, невеорятно лекият за дишане чист въздух.

2.  

3. Тук е от
    Aug 2002

Re: "Диво" къмпиране до Вършец

Евала колега. Мислех си че караваните не са популярни в България, но явно има ли желание стават използваеми и популярни. Благородно ти завиждам.

4. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от georgyg
    Евала колега. Мислех си че караваните не са популярни в България, но явно има ли желание стават използваеми и популярни. Благородно ти завиждам.
    Благодаря, @georgyg!
    Да, който е пътувал с кола из Европа знае колко често се виждат каравани по пътищата. Към Германия и Австрия сигурно на 10-20 коли се пада 1 каравана или кемпер. Даже и в Словения и Хърватска се виждат много. А у нас са рядкост. Не знам и дали ще се променят нещата, като виждам как се набляга на хотелите, а къмпингите западат.

Ето и видео от къмпирането:

https://www.youtube.com/v/4NGju4wvDm...e9e00&border=1

5. Member
    Тук е от
    Dec 2003

Поздравления за това че споделяш във форума такива приятни неща. Сигурно има много хора които не знаят или не умеят да си направят хубавото. Поне да прочетат как се прави (включително и аз ).

6. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от Riki888
    Поздравления за това че споделяш във форума такива приятни неща. Сигурно има много хора които не знаят или не умеят да си направят хубавото. Поне да прочетат как се прави (включително и аз ).
    Да, @Riki888 - това ми е идеята - да популяризирам доколкото мога този начин на отмора.
    Разбира се, ползването на караваната си има своите неудобства, но пък плюсовете са толкова много. Може би двата най-големи са:
    - почти през цялото време си навън, сред природата. Отваряш вратата и си вече на тревата.
    - това е твоят мобилен дом, който си оборудвал по твой вкус, предварително си наредил нещата и си знаеш кое къде ти е, как се ползва и т.н. Съчетаване на нещо познато и твое - мобилният ти дом с непознатото място на къмпиране.
    Хотелите може да предлагат много повече удобства - нали не ти е грижа нито тока, нито водата. Но не могат да ти дадат усещането за природа и свобода, каквото имаш с караваната в някаква хубава местност.

7. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002

Браво Румене, ако беше взел и една лека пръчка щеше да си осигуриш и малко риба за огъня ...

8.  

9. Senior Member
    Тук е от
    Nov 2002

Това ако е диво къмпиране, то тогава се чудя какво ли е моето по Ивайловград, където в доста от случаите до лагерите се стига само по вода Румба, реката наистина изглежда много мренска, змисли се че един риболовен билет ти е 25 лева годишно, а пък за 200 кинта ще си оборудваш един фидер средна класа, а малко прясна рибка, винаги идва добре. Това:
    [img width=800 height=533]http://www.fishbg.org/fori/picKLE-cache/Ardata%20-%20Oct%202008/IMG_5425_resize_1024.jpg[/img]
    беше една чудесна добавка към пържолите, сега в събота, даже се зачудих, защо изобщо взех пържоли. Ама ти си знаеш.

10. Тук е от
    Jun 2008

Ей, Румене, ти си бил от моята кръвна група, бе! Ама все се чудя, ти сам ли ходиш, щото в снимките ти наоколо няма никой. Да знаеш, че удоволствието от такива готини неща като дивото къмпиране е пълно само когато е споделено!
    И аз имам пълно оборудване в караваната(без климатик), че моята е и малка, и мога да я завра където си поискам. Ако има интересуващи се от биваци за диво къмпиране, на които няма никакви други хора, и могат да гарантират, че няма да ги "ос...рат", с извинение, мога да ги споделя и да изпратя описания и много снимки.

11. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006

Цитат Първоначално публикувано от varchev
    Ей, Румене, ти си бил от моята кръвна група, бе! Ама все се чудя, ти сам ли ходиш, щото в снимките ти наоколо няма никой ..... Ако има интересуващи се от биваци за диво къмпиране, на които няма никакви други хора, и могат да гарантират, че няма да ги "ос...рат", с извинение, мога да ги споделя и да изпратя описания и много снимки.
    Ee, как ще ходя сам? То не е за ходене сам. Макар че лятото изкарах цял месец "сам" на къмпинга в Албена и никак не ми беше зле даже....
    (За справка: http://forum.setcom.bg/index.php/top...html#msg306816 )

Знам, че ти си с джип, ама аз с моята кола доста зор видях докато изкарам караваната после на пътя. За тази полянка се слиза по един къс, но стръмен баир. На слизане - ОК, но при тръгване - успях на вторият път да го изкача, със сериозно засилване. Караваната и колата подскачат като за последно по неравните коловози - само и само да набера скорост за баира. И както съм така засилен - издрапвам и изскачам напреки на пътя, без видимост. Добре че нямаше кой знае какво движение тогава. Прекрасна полянка, хубаво място, но това излизане ме изпоти и под езика. Май няма да повторя при подобни стръмни спускания / изкачвания по черен път.

За боклука - аз поне си нося винаги с мен чували за смет и не оставям следи от пребиваването ми. Даже и огньове не паля.

@Fori, хубава идейка, ама не съм рибар и не знам дали ще ми харесва

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Отговори: 29
    Последно: 29-01-23, 17:48
  2. Отговори: 4
    Последно: 16-01-12, 00:07
  3. Отговори: 6
    Последно: 15-09-10, 18:53
  4. Отговори: 0
    Последно: 06-10-06, 15:53
  5. Отговори: 13
    Последно: 07-06-06, 11:04

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе