Миналата седмица си взех два свободни дни, слях ги с уикенда и реших да отида с караваната до Вършец. Минавайки от там преди време бях забелзал малка река и хубави поляни. За почиващият с каравана водата е най-големият проблем, затова исках да съм близо до река.
Но запасите ми от 10 бутилки х 10 литра минерална вода ми стигнаха за двата дни там - и за къпане, и за домакински нужди и не се наложи да взимам вода от реката.
![]()
![]()
Харесах си една чудесна полянка на около 10-тина км от Вършец и установих бивака почти на брега на реката. Точно на това място имаше бент на реката и се чуваше приятното ромолене на водата.
Водата беше бистра, виждаха се доста рибки. От рибари, които минаваха наблизо разбрах, че рибата е мряна.
![]()
![]()
Времето беше чудно хубаво - слънчево и тихо. През деня така силно препичаше, че търсех сянката на чадъра пред караваната.
За сетен път се радвах, че си купих хубав генератор - икономичен, лек, мощен и сравнително безшумен. За около 10 часа ми гореше около 4-5 литра бензин. При това ползвах микровълнова фурна, тостер, постоянно зареждане на двата акумулатора в караваната х 75Ah всеки, лаптоп, тонколони със събуфер, осветлението в караваната, два преносими хладилника отвън, както и хладилника в караваната.
![]()
А през нощта се получи чудесен лампион от чадъра! Под него закачих една енергоспестяваща крушка с консумация само 20W, но светеща за 100W. Беше много красиво и необичайно. Силна светлина в един кръг под цветният "лампион", а наоколо - непрогледна тъмнина и тишина, само шума от падащата вода. А такива ярки и толкова много звезди не бях виждал много отдавна.
![]()
![]()
![]()
Въпреки че времето беше топло до късно през нощта, на зазоряване хвана сериозен студ. За първи път ми се отдаде възможност да изпитам газовото отпление на караваната и останах доволен - бързо стопля. На автоматичен режим вентилатора изкарва горещ въздух от въздуховодите на 4 места из караваната, както и в банята според избраната степен на топлото. Подобно като при климатиците. И никакъв мирис на газ вътре.
А като се събудиш на сутринта - се наслаждаваш на гледката, откриваща се на прозорците от подвижният ти дом.
Останах много доволен - и от времето, и от мястото, от тишината, природата, спокойстивето, невеорятно лекият за дишане чист въздух.
![]()