Това лято изкарах една чудна 3-седмична почивка с каравана и палатка на плажа в края на Албена. Всъщност си направих лагера на около 500 - 600 метра от последният хотел "Гергана". До това място може да се стигне от Албена само пеш по едно дървено мостче над устието на река Батовска, както и по плажа, а с кола - по черен път от Кранево.
Накратко за предимствата и недостатъците на това място:
Предимствата:
- близо е до атракциите на Албена и в същото време до значително по-евтините заведения и магазини в Кранево;
- спокоен плаж, който само през уикендите се пълни повечко;
- тишина, тъй като заведенията и дискотеките остават надалеч;
- веднага след плажа започва прохладната гора на резерват "Балтата";
- красива морска панорама, като в ясен ден се вижда и нос Калиакра;
- няма комари поради често силният вятър на този плаж.
Недостатъците:
- вятъра, често достатъчно силен за да не позволи да се ползва чадър на плажа;
- няма наблизо вода и електричество;
- съвсем наблизо има нудистки плаж, който незнайно защо се е превърнал в гей нуди плаж.
Моят "лагер" от каравана, палатка, 3-метров чадър с маса и столове, преграден с колата както за завет, така и от любопитните погледи на преминаващите по алеята туристи. Тази алея свързва Албена с Кранево. В далечината над дърветата се вижда първият хотел в Албена.
Спалнята в караваната. Тази маса потъва надолу и служи като основа за разпъване на канапетата, получава се доста голяма спалня.
Под едно от канапетата съм монтирал 2 акумулатора х 75 Ah с постоянно включено към тях зарядно, което ги зарежда щом включа караваната към генератора.
Случайното ми откритие, че батерията в банята се разглобява и резбата там позволява монтирането на маркуч за душ ми осигури много по комфортно къпане спрямо по-раншното поливане с чаша.
Поглед от вратата на караваната.
Генератора, прибран в караваната за временна почивка. От ставането сутрин работи до обяд, след това пауза за плаж и привечер отново се пуска до към полунощ. Захранва както цялата каравана с хладилника (80 литра) в нея, зарежда акумулаторите, така и в палатката: компресорен хладилник (110 литра), микровълнова, 2 тостера, електрическа кана. Разход на денонощие - от 4 до 6 литра бензин. Това при положение, че хладилниците са пълни с храни и си бяха добре охладени, както и замразени продукти в камерите. Вечерно време лагера се осветяваше от 4 енергоспестяващи лампи, а при прибирането на генератора се оставяше една лампа пред палатката да свети цяла нощ, включена към конвертор 12/230V към акумулаторите.
А това беше таксито между Кранево и Албена по свързващата ги около 1 км алея. Мургавият таксиджия нямаше конкуренция и не оставяше без работа.
Поглед отпред. С колелото се правеха хубави разходки в района. Купих едно и за приятелката ми, но тя решително отказа да се качи, така че успях навреме да го върна в магазина.
В тихо време масата и столовете бяха пред караваната, а при силен вятър ги местех в предверието на палатката на завет.
Палатката я използвах като килер за разни вещи и допълнителна кухня - с хладилник и микровълнова.
Плажа беше на около 20 метра от лагера.
В посока към Кранево. Вижда се табелата за край на Албена.
В далечината се вижда вилната зона между Балчик и Албена.
Малко барбекю с тефлонова тава - идеално за приготвяне на пържени пиперки, картофи, гъби и крехки свински карета.
Това ремарке за велосипед го бях взел за носене на вода с него с колелото. Уж малко спорт. 2 - 3 пъти ходих с него за вода, но в един момент ми писна и слез това ходех с колата.
Запасите от ценната вода. На ден за 3-ма отиват около 40 - 50 литра при икономично ползване.
Под подпорите на караваната сложих тези 50 x 50 см дъски, за да не потъва в пясъка или калта ако завали някой дъжд. За късмет 3 седмици не капна нито капка.
Под предният капак на караваната: 15-литровият резервоар за вода, 4 туби x 5 л бензин за генератора, газовата бутилка.