Резултати от 1 до 10 от общо 10

Как се почива в Албена безплатно...

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #1

    Как се почива в Албена безплатно...

    Това лято изкарах една чудна 3-седмична почивка с каравана и палатка на плажа в края на Албена. Всъщност си направих лагера на около 500 - 600 метра от последният хотел "Гергана". До това място може да се стигне от Албена само пеш по едно дървено мостче над устието на река Батовска, както и по плажа, а с кола - по черен път от Кранево.

    Накратко за предимствата и недостатъците на това място:

    Предимствата:
    - близо е до атракциите на Албена и в същото време до значително по-евтините заведения и магазини в Кранево;
    - спокоен плаж, който само през уикендите се пълни повечко;
    - тишина, тъй като заведенията и дискотеките остават надалеч;
    - веднага след плажа започва прохладната гора на резерват "Балтата";
    - красива морска панорама, като в ясен ден се вижда и нос Калиакра;
    - няма комари поради често силният вятър на този плаж.

    Недостатъците:
    - вятъра, често достатъчно силен за да не позволи да се ползва чадър на плажа;
    - няма наблизо вода и електричество;
    - съвсем наблизо има нудистки плаж, който незнайно защо се е превърнал в гей нуди плаж.


    Моят "лагер" от каравана, палатка, 3-метров чадър с маса и столове, преграден с колата както за завет, така и от любопитните погледи на преминаващите по алеята туристи. Тази алея свързва Албена с Кранево. В далечината над дърветата се вижда първият хотел в Албена.


    Спалнята в караваната. Тази маса потъва надолу и служи като основа за разпъване на канапетата, получава се доста голяма спалня.


    Под едно от канапетата съм монтирал 2 акумулатора х 75 Ah с постоянно включено към тях зарядно, което ги зарежда щом включа караваната към генератора.


    Случайното ми откритие, че батерията в банята се разглобява и резбата там позволява монтирането на маркуч за душ ми осигури много по комфортно къпане спрямо по-раншното поливане с чаша.


    Поглед от вратата на караваната.


    Генератора, прибран в караваната за временна почивка. От ставането сутрин работи до обяд, след това пауза за плаж и привечер отново се пуска до към полунощ. Захранва както цялата каравана с хладилника (80 литра) в нея, зарежда акумулаторите, така и в палатката: компресорен хладилник (110 литра), микровълнова, 2 тостера, електрическа кана. Разход на денонощие - от 4 до 6 литра бензин. Това при положение, че хладилниците са пълни с храни и си бяха добре охладени, както и замразени продукти в камерите. Вечерно време лагера се осветяваше от 4 енергоспестяващи лампи, а при прибирането на генератора се оставяше една лампа пред палатката да свети цяла нощ, включена към конвертор 12/230V към акумулаторите.


    А това беше таксито между Кранево и Албена по свързващата ги около 1 км алея. Мургавият таксиджия нямаше конкуренция и не оставяше без работа.


    Поглед отпред. С колелото се правеха хубави разходки в района. Купих едно и за приятелката ми, но тя решително отказа да се качи, така че успях навреме да го върна в магазина.


    В тихо време масата и столовете бяха пред караваната, а при силен вятър ги местех в предверието на палатката на завет.


    Палатката я използвах като килер за разни вещи и допълнителна кухня - с хладилник и микровълнова.


    Плажа беше на около 20 метра от лагера.


    В посока към Кранево. Вижда се табелата за край на Албена.


    В далечината се вижда вилната зона между Балчик и Албена.


    Малко барбекю с тефлонова тава - идеално за приготвяне на пържени пиперки, картофи, гъби и крехки свински карета.


    Това ремарке за велосипед го бях взел за носене на вода с него с колелото. Уж малко спорт. 2 - 3 пъти ходих с него за вода, но в един момент ми писна и слез това ходех с колата.


    Запасите от ценната вода. На ден за 3-ма отиват около 40 - 50 литра при икономично ползване.


    Под подпорите на караваната сложих тези 50 x 50 см дъски, за да не потъва в пясъка или калта ако завали някой дъжд. За късмет 3 седмици не капна нито капка.


    Под предният капак на караваната: 15-литровият резервоар за вода, 4 туби x 5 л бензин за генератора, газовата бутилка.

  2.  
     
  3. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2009
    Мнения
    41
    #2

    Re:Как се почива в Албена безплатно...

    Добре дошъл!Супер....Започвам с въпросите:Това ли беше най-доброто място за бивакуване,не беше ли по добре към страната на плажа или си използвал сянката на близкото дърво?Много грешиш за гдето не си използваш фортсела разпъва се за няма и 10 минути,махаш или добавяш която стена си поискаш/с оглед вятъра/ и така няма да ти се налага носене и разпъване на съвсем странична палатка,мое мнение.3-то как реши въпроса със сигурноста пазач ли си бе наел?И 4-то имали начин да се разположат една до друга няколко каравани хем ще е по безопастно винаги ще има човек до тях?

  4. Moderator
    Тук е от
    Oct 2008
    Мнения
    1,491
    #3

    Re:Как се почива в Албена безплатно...

    Мястото е перфектно аз ходя там на палатка още от 95г.Отзад започва резерват и има сянка на не едно дърво а цяла гора.Никога не сме имали проблеми с охраната на лагера,често е имало и други бивакуващи от различни крайща на страната.А отпред наистина имаше нудиски плаж но както казва колегата явно в момента е само гейски.Аз също препоръчвам това място като действително имаше само проблем с водата ,че трябваше да я носиме от Кранево.

  5. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #4

    Re:Как се почива в Албена безплатно...

    Прав си granity. Мястото е чудно. Казах на няколко приятели за него и започнаха да идват само там на плаж - много доволни. Разбира се черният път до там е много досадно нещо. А завали ли дъжд - не си ли с кола 4х4 няма мърдане докато не поизсъхне. Вода освен от Кранево може да се пълни и от чешма пред х-л Гергана. Но това значи носене по пясък и след това по дървеното мостче и чак тогава до колата. Едно разстояние от 50 - 60 метра. До там ходех с колелото и ремаркето - по 4 големи бутилки на курс.
    За нуди плажа - както и в медиите напоследък, така и там гейовете усилено демонстрират че са обратна резба. Веднъж направих грешката да отида сам на този плаж, преди да разбера че е гей място. Сумати ухажори си опитаха късмета с мен. Идеше ми да си забуча до мен табелка "не съм гей, оставете ме на мира!" Имаше и жени на този плаж, някои и сами. Явно спокойни че няма много да ги закачат на такова вясто. Нуди плажа се пада по към Албена спрямо мястото на лагера ми, а пред мен плажа беше почти нормален.

    roro_5, добре заварил!
    Ето и отговорите.
    - това място е по-добро, защото е на сянка, а от другата страна е пясък и трева и доста коли затъваха там. От другата страна, към плажа е добре за палатка, но не и за каравана.
    - палатката се събира в един сак, а форселта ми е в 3 големи чувала и никога не съм го виждал разпънат. Но както направих - композиция от каравана, маса с чадър и палатка след това - останах доволен. Така имаш по-голяма площ на лагера си, по комфортно е.
    - Няма нужда от охрана. Това все пак е до Албена, където туристите са повечето чужденци. Все пак всичко ценно се прибира в караваната преди да я оставя. Макар че на една палатка до мен една сутрин установиха, че някой им взел единият сгъваем стол.
    - Наблизо до мен имаше 2 каравани, които били там от доста време и си тръгнаха малко преди мен. През уикендите никнеха палатки наоколо. Когато през Юли ходех да оглеждам мястото имаше доста повече каравани, кемпери и палатки, даже се притеснявах дали ще намеря добро място за мен. Но Август явно е по-спокоен там.

    Един куриозен случай. Една вечер пред караваната ми изникна нещо като плашило, както ги рисуват в детските книжки. Със сламено руса коса, щръкнала на всички страни, брада като на Робинзон Крузо и почти същите окъсани и мръсни дрехи. Чех, тръгнал пеш и на аванта да обикаля из Европа. Първо ме попита дали може да си разпъне палатката до моята. Да, разбира се. Палатката му беше колкото кучешка колибка. После дойде за 2 филийки хляб. Съжалих го, поканих го на масата и го нахраних добре. На другата сутрин преди да тръгне - кафе, хляб, вода за из път и някоя стотинка, както той сам си поиска - за хляб. Измуфти ме половин кутия цигари. Ориентираше се за пътя по карта, която някой в Унгария му я харизал - на унгарски. Оплака се че в Румъния нещо му свили, но не разбрах какво. И следващата му дестинация беше Гърция. Това при положение, че не говори английски! Да му завиди на куража човек! Миришеше ужасно, а като ми говореше идваше на 1 педя от мен. Доста ме достраша да не ми докара някое свинско грипче. След като се ръкувахме за сбогом - 3 пъти си мих ръцете с много сапун и гореща вода. Кой ли му спира на автостоп при такъв вид - не ми е ясно. Много съжалявам, че не се сетих да го снимам.

  6. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #5

    Re:Как се почива в Албена безплатно...

    roumen68 я ми кажи, че ми е интересно:

    - този генератор харчи 6 литра бензин за ???? колко часа?
    - каква му е изходната мощност ?
    - горе-долу колко струва?
    - каква е цената на една каравана?
    - водата от къде идва за мивката/душа?
    - гледам и лаптоп си извадил с интернета как е там положението?

  7. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #6

    Re:Как се почива в Албена безплатно...

    Здравей адаш!
    Отговарям едно по едно:

    - този генератор харчи 6 литра бензин за ???? колко часа?
    - за 1 денонощие като има пауза за плажа - 3 - 4 часа и нощно време - пауза около 7 часа. Тоест за около 12 - 13 часа непрекъсната работа. Но 6 л е в тежък режим, като има готвене на микровълновата например. Тогава оборотите му скачат и гори повече. Генератора е инверторен тип, ако няма консуматори включени или са маломощни - мърка си тихо на ниски обороти. Включиш ли по мощен консуматор и на секундата си вдига оборотите толкова, колкото е необходимо за да задоволи нарасналото потребление. Според упътването гори 1 резервоар от 4,1 л за 10 часа, при 1/4 натоварване (около 400W товар). За денонощие ми гореше най-често около 5 литра. Освен 2-та хладилника, осветление, заряд на акумулаторите и другите ел. уреди, постоянно беше включен и бойлера (300W) в караваната, така че винаги си имаше гореща вода.
    Казано иначе на ден давах към 10 лв за бензин за да си имам ток все едно съм си у дома - почти нон стоп. Ако всеки ден се купуват продукти, не се налага дълга работа на хладилници - ще се мине с по-кратка работа на генератора и по-малко бензин.

    - каква му е изходната мощност ?
    - максимална 1600W дълговременно и 2000W - за около 10 минути.

    - горе-долу колко струва?
    - И сега, и миналата година, когато го и купих, цената му в сайта на Хонда е все 1890,00 лв с ДДС. Но тогава имаше някаква промоция и го взех за 1700 лв. Сайта на магазина на Хонда във Варна, модела е EU20i: http://www.honda-varna.com/pe/generators01.html
    Разбира се, има и много по евтини генератори. Този е скъп по следните причини: доста е тих, лек, преносим, голям е колкото куфарче, инверторен, икономичен, дава много прецизно обработен ток за включване и на чувствителна електроника към него. И е Хонда все пак.
    В Метро и в Практикер има китайски, на тръбна конструкция, тежички и големи, но на цени от към 300 лв нагоре.

    - каква е цената на една каравана?
    - Моята - производство 98-ма, с климатик (отопление/охлаждане) и много други екстри миналата година я купих от Германия за 4400 евро с отстъпка от 350 евро спрямо обявената в сайта цена - "експортна" отстъпка. У нас по автокъщите могат да се намерят грохнали модели със спартанско оборудване и за по 1500 - 2000 лв. А чисто нова каравана започва от 11 000 евро нагоре, като може да стигне и до 20+ хилядарки в евро според екстрите и глезотиите. Добра каравана у нас може да се намери за около 7- 11 хил лв, но препоръчвам да се купува от Германия - хем е по-евтино там, хем по голям избор и са по-запазени. Моята тук би струвала около 10 - 11 хил лв.

    - водата от къде идва за мивката/душа?
    - На последната снимка в първият пост по темата се вижда 15-литровият резервоар за вода под предният капак на караваната. Вътре в него има потопяема водна помпа на 12V, която отвежда по ВиК инсталация водата до 2-те смесителни батерии в караваната - в банята и кухнята. Електрически бойлер (Trumatherm, UK) под едно от леглата загрява водата до доста висока температура. А ако се пусне газовото отопление (Trumatic, UK) (горещият въздух излиза през отвори на няколко места в караваната, както и в банята) то загрява и водата в бойлера. В банята си има и канал на пода за отвеждане на водата при къпане. Общо мръсната вода изтича от една странична тръба под караваната, към която може да се сложи маркуч за да я отвежда по надалеко и да не мокри наоколо.

    Помпата спокойно може да се потопи и в някакъв голям бидон примерно пред караваната и да не се налага често пълнене. Eто как изглежда водната помпа. Моята е с дебит 8 л/мин, което идва слабичко за добра струя от душа. Имам сега оферта за помпи на 15 и 19 л/мин с цени съответно 40 и 65 лв.



    - гледам и лаптоп си извадил с интернета как е там положението?
    - Не, нямаше интернет наблизо, все пак това е пооткъснато от цивилизацията. Но до лаптопа ми се вижда външен HDD 1 Tb, така че не страдах от липса на филми, музика и т.н.

    Надявам се, че бях изчерпателен. Ако имаш още въпроси, давай ги насам

  8.  
     
  9. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000
    Мнения
    4,531
    #7

    Re:Как се почива в Албена безплатно...

    Да, беше изчерпателен, благодаря ти.
    Напоследък съм решил да работя по-малко и да отделям повече време за почивка и забавления.
    Това с караваните ми иглежда интересна алтернатива за почивка с непредвидени неизвестни, които правят живота по-интересен.
    Сещам се за една снимка дето беше в караваната с 2 рускини дето уж играехте карти ;-)

  10. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #8

    Re:Как се почива в Албена безплатно...

    О, да
    И това лято в Албена имаше доста рускини.
    Хубаво си намислил, още по-хубаво щом можеш да си го позволиш в условията на криза.
    Една каравана и оборудването, разходите покрай нея са доста сериозен харч. Говорим за оборудване на ниво, така че да ти е комфортно и кеф. Също така си има както кола автокаско, гражданска отговорност. Примерно ако вложиш 10-12 хил лв - помисли си колко нощувки в 4-звезден хотел са това.
    Нооо, удоволствието да си имаш собствена къщичка на колела, обзаведена и оборудвана както ти харесва, да почиваш където и както си искаш, независим от никого - това даже не може да се измери в пари.

  11. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2009
    Мнения
    41
    #9

    Re:Как се почива в Албена безплатно...

    Цитат Първоначално публикувано от ru-boy
    roumen68 я ми кажи, че ми е интересно:

    - този генератор харчи 6 литра бензин за ???? колко часа?
    - каква му е изходната мощност ?
    - горе-долу колко струва?
    - каква е цената на една каравана?
    - водата от къде идва за мивката/душа?
    - гледам и лаптоп си извадил с интернета как е там положението?


    извинявам се но,не мисля ,че тия въпроси са за тази тема има тема "каравани".........
    Бих искал да допълня и поправя Румен:много грозно звучи израз като ".......спартанско обурудване......" и "..........грохнали карвани......."не всички разполагат с такава пара кеш за да си купят за такава цена,и второ,какво се износва и грохва на една каравана,каквото на един дом ако в него са живели идиоти които не подържат и трошат естественно е да няма нищо читаво но ако са я ползвали културни и съзнателни хора тя е без забележки въпреки по ранната година на производство,говоря от личен опит.Всеки според възможностите сърце да ти е широко....

  12. Senior Member
    Тук е от
    Aug 2006
    Мнения
    2,058
    #10

    Re:Как се почива в Албена безплатно...

    Грохнали наричам разни модели от края на 70-те и от 80-те, които някои фирми използват да подслоняват там охраната, колкото да не е навън и да не я вали дъжда. Или каквито някои арендатори на земи купуват за да подслоняват там селскоктопанските си работници. Има такова търсене, има и предлагане. Такива "съоръжения" не са мечтата на никой турист.
    Моята, дето е 11 годишна - въпреки внимателното ползване - най редовно и се чупят пластмасите. Залепвам, пак се чупи, залепвам, друго се обажда, няма край. По този признак може вече да се нареди в списъка на грохналите - щом има умора на някои от материалите в нея.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Отговори: 0
    Последно: 29-05-14, 08:07
  2. Къмпинг "ЕКЗОТИКА" (между Кранево и Албена)
    От roumen68 във форум Хоби и свободно време
    Отговори: 6
    Последно: 02-08-10, 22:31
  3. Хладилник Liebherr CTP 3223 - компресора много работи, малко почива
    От aad във форум Ремонт и сервиз - Хладилна техника
    Отговори: 28
    Последно: 29-09-09, 22:55
  4. Отговори: 5
    Последно: 24-03-07, 23:28
  5. сайт за безплатно сваляне на mp3
    От ballky във форум Мрежи
    Отговори: 4
    Последно: 07-03-07, 01:49

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе