Върнах се от 5-дневна екскурзия в Черна Гора.
Сбити впечатления:
Пътят е кошмарен.
Особен ако отидеш с нискобюджетна агенция като тази, която избрахме - България Травел.
През 2013 г се наложи да се возим 18 часа натам и 17 на връщане на най-тесния автобус, в който крака ми е стъпвал - Скания, която може и да е от миналия век.
Ужасен автобус с развален климатик и съсипан двигател.
Освен липсата на климатик и невъзможната теснотия, минахме само с едно разваляне, което беше отремонтирано в рамките на час и половина на поляна в Сърбия.
Хотелът - Обала на Будванската ривиера, на около 3км от Будва.
Лично аз съм повече от доволен. Почиващи имаше над 500, които не се събраха в хотела и конкретно ние (двама) бяхме настанени в чисто нов двустаен апартамент с 2 огромни тераси на 50м от плажната ивица.
Повече няма какво да се желае.
Закуската - на ниво, разнообразна храна.
Включената в екскурзията вечеря - столска храна - ползвахме я само като пристигнахме след полунощ, останалите 3 дни ходиме по кръчми.
Не мога да кажа, че е лоша, но някак не ми се вързва да ям печено пиле с пюре и грах + блудкава супа и малка чиния зелева салата на подобни места.
Въпреки това, задоволителна вечеря, няма какво повече да се желае.
Страната - мноого планини. Мнооого серпентинести пътища, убийствен е пътя докато се стигне до ривиерата.
Котор - невероятен град. Уникален. Дълбок фиорден залив, високи планини, история, страхотен стар град, невероятна крепостна стена през планината. Мъка, мъъка, че Самуил го е завладял за толкова кратко
Пераст - страшно красиво и романтично малко селце с две островчета. Задължително трябва да се види.
Будва - приятно малко старо градче. Новата част не е нищо особено.
Свети Стефан, Петровац, нищо особено.
Дребни курортни места по ривиерата - почти непрекъснати - презастроени с грозни, евтини сгради. Няма басейни, не са много високия клас хотели, а и те са... доста семпли.
Но природата е много интересна. Съчетанието от море и високи планини си заслужава посещението.
Плажовете... средна работа, камъни, не е хубав пясъка.
Морето става бързо дълбоко за разлика от Турция и Гърция. Няма вълни.
Храната по ривиерата - морска. Трудно се намира традиционна сръбска скара, но не е невъзможно.
Морската храна - изобилие от прясна риба, вкусно и неособено евтино.
Бирата - Никшичко. Не е лошо и не е скъпо - 1.5-2 Е.
Алкохолът - скапани западни мерки от по 30мл. Една нормална ракия излиза 7Е.
Тази държава не видях да произвежда нещо. Рибата е местна, една бира имат, всичко друго, на което обърнах внимание е внос от Сърбия. Цигарите - внос от *****, на които попаднах.
Територията с планините - ненаселена, не може да се отглежда нищо, няма индустрия.
Разчита се на един туризъм. Нивото на цените по ривиерата е прекалено надуто, не виждам идея в Черна Гора каквото и да е да е по-скъпо, отколкото в България, но е факт. На единия обяд хапнахме с жена ми калкан за "скромните" 75 евро. Само за калкана... Пиенето и салатите - отделно. Пресилено ми се струва. 75Е за единично ядене не съм плащал в Париж, Рим, Лисабон, Виена, Барселона - никъде.
Ходихме и до Дубровник, класа над Черна Гора като изключим уникалния Котор.
Малко снимки от Черна Гора:
https://forum.setcombg.com/members/kod-albums-montenegro.html
Заключение - трябва внимателен подбор на агенциуята. Ако попаднете на безхаберници като България Травел, които да ви набутат в стар кашон, именован автобус... лоша работа.
Може би, по-разумно е през Загреб по магистралата и оттам - база около Дубровник с ходене до Котор и Пераст. Другото в Черна Гора може да се пропусне.
![]()