Здравейте, това ми е първото мнение и първата тема в този форум, затова много се извинявам ако съм объркала раздела или вече има подобна тема (потърсих, но не намерих). Надявам се ако има проблем модераторите да я преместят.
Преди два дни се сдобих със система за домашно кино Elite DHT-800 USB, която ми беше препоръчана от приятели като 'добра за цената си'. Аз съм съвсем неграмотна като става въпрос за технически параметри на подобни уреди, затова и потърсих чужди съвети при избора на плейър. Купихме го и започнаха главоболията в опитите за свързване с телевизора (който междувременно е доста стар и с един високоговорител). На теория всичко е свързано където трябва, картина има, звук също.
Според техническите характеристики системата трябва да възпроизвежда 5.1 канален звук, което аз разбирам като 5 колонки (4 малки и една по-дълга център колонка) + 1 събуфер. След свързването подкарахме ДВД с някакъв си филм, който трябва да има Dolby Surround звук, според кутийката, съответно очаквах да заработят предните две колонки (front left and right), центъра и subwoofer-а. Но не би. Центърът така и не заработи, както между другото и двете задни колонки. В сайта на Dolby technologies за Surround-а, пише, че е 5.1 канален, от което си вадя извода, че трябва да ми работят всички колони (включително и задните), но пък те не работят. Център колоната не работи и при свирене на обикновено CD с музика, а според мен би трябвало.
Моля ви, разяснете ми каква е цялата работа с многоканалния звук, защото аз съвсем се обърках, а не намирам простичко обяснение като за начинаещи никъде. Прочетох, че DTSа е 6 канален звук, другаде прочетох, че 5.1 каналния звук, всъщност си е 6 канален звук, защото е (5+1), на трето място прочетох, че DTS ползвали само кината. В характеристиките на по-стар модел Elite (вероятно не е по-стар, а просто не е Home theatre с колонки а само плейър) пише, че има вграден DTS декодер, т.е. плейърът би трябвало да възпроизвежда DTS звук, въпреки че очевидно не сме в кино.
И по-същественият ми въпрос е: по-дългата колона Center кога трябва да работи и след като на мен не ми, мислите ли, че повредата е техническа и трябва да занеса player-а на сервиз?
![]()
![]()
Съжалявам за хипер леймърския пост, надявам се да ми помогнете.