Резултати от 1 до 5 от общо 5

Всичко за Blu-Ray DVD плейърите

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,424
    #1

    Всичко за Blu-Ray DVD плейърите

    Kакво представляват Blu-ray Disc и HD DVD

    Blu-ray Disc и HD DVD са новото поколение оптични информационни носители. Те са от същия вид и с идентични физически размери, както и по-старите дискове CD и DVD - с диаметър 12 см (8 см за портативни приложения) и дебелина 1,2 мм. Четящите устройства и за двата дискови формата Blu-ray и HD DVD използват лазерен лъч с дължина на вълната 405 nm (синьо-виолетова светлина). По-малката дължина на вълната (за сравнение, при DVD се използва червен лазер с дължина на вълната 650 nm) дава възможност за по-прецизна работа на лазера и за намаляване размерите на отворите в диска (които реално са носителите на информацията), както и на разстоянието между тях. Докато при CD дисковете дистанцията между отделните пътечки е 1,6 микрона, а при DVD е 0,74 микрона, при новите дискове тя е много по-малка - 0,40 микрона при HD DVD и 0,32 микрона при Blu-ray Disc. Това позволява съхраняването на многократно по-голям обем информация - High Definition или стандартно видео, звук, снимки, компютърни данни и много други. Еднослойните Blu-ray дискове са с капацитет 25 GB, а двуслойните - 50 GB. Капацитетът на HD DVD е малко по-малък - 15 GB при еднослойните и 30 GB при двуслойните. Макар, че двата диска са с еднаква дебелина, слоевете със записа при тях са на различна дълбочина - 0,6 мм при HD DVD и 0,1 мм при Blu-ray Disc.

    Преди време, защитата срещу презапис се оказа ахилесовата пета на DVD. На пръв поглед системата CSS, внедрена в DVD, бе много оригинална и надеждна, но тя използва един 40-битов код и много бързо се оказа преодоляна от група хакери. Новите формати притежават различни защити срещу копиране на информацията. И двете нови защитни системи са своеобразни наследници на CSS, като тази при Blu-ray Disc (наречена BD-CPS) използва динамично променящ се код, а тази при HD DVD (наречена AACS) си служи с голям брой различни кодове.

    Първоначално системите работеха перфектно и големите компании производителки на филми решиха, че най-после са се преборили с пиратството. Уви, хвалебствените им слова бяха попарени от хакера Muslix64, който съобщи за преодоляването на AACS във форума на сайта Doom9.org. Към постинга си Muslix64 приложи и линк към разяснителен видеоклип в YouTube, както и линк към изготвения от него софтуер, наречен BackupHDDVD. Това принуди Blu-ray Disc Association (BDA) да анонсира спецификацията BD+, в отчаян опит да заздрави защитата на съдържанието на дисковете от незаконно копиране. Новата система за безопасност представлява допълнение към AACS, стартиращо виртуална машина, която именно ще проверява лиценза на възпроизвеждания диск. При това, проверката ще се извършва през цялото време, докато дискът се намира в Blu-ray плейъра. Хардуерната реализация на тази система за защита на съдържанието ще бъде задължителна за всички бъдещи Blu-ray устройства. Според специалисти обаче, за момента е принципно невъзможно създаването на непробиваема защита от презапис. Причината за това е, че всички DRM технологии функционират на принципа, гласящ "копирането е различно от гледането". Необходимо е потребителите да могат да гледат съдържанието на даден защитен диск, без да го копират. Именно от тук произлиза основният проблем. За да визуализира каквото и да било съдържание, компютърът първо трябва да го прочете. Но ако може да го прочете, значи може и да го презапише. Макар и да не са 100% ефективни, сега действащите защитни механизми ще затрудняват и ограничават незаконното копиране на филми, но рано или късно потребителите ще намерят начин да ги преодолеят.

    За всеки информационен носител е важно и осигуряването на различни интерактивни функции. При Blu-ray Disc то се извършва чрез Java софтуера на Sun Microsystems, а HD DVD използва новата технология iHD, разработена от Microsoft и Toshiba.

    И двете системи работят достатъчно добре и предоставят функционалност, която е много по-разнообразна и авангардна от семплите менюта за навигация между отделните сцени на досегашните DVD носители.

  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,424
    #2

    Re: Всичко за Blu-Ray DVD плейърите

    Големите компаниите за потребителска електроника, подържащи HD DVD стандарта, не са особено много на брой - Toshiba, NEC и Sanyo. Но зад HD DVD са застанали и много силни компютърни гиганти - Microsoft и Intel, както и мощни филмови компании - HBO, New Line Cinema, Paramount Pictures, Universal Studios и Warner Bros.

    В лагера на Blu-ray Disc също има силни и добре известни имена. Форматът се поддържа от по-голямата част от компаниите за потребителска електроника, сред които Sony, Hitachi, LG, Mitsubishi Electric, Matsushita/Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, TDK, Thomson и др. Blu-ray Disc се подкрепя и от мощни IT играчи като Dell, HP и Apple Computer, а също и от големи филмови компании - Columbia TriStar, Sony Pictures, MGM, 20th Century Fox, Lions Gate Entertainment, Metro-Goldwyn-Mayer и Walt Disney Pictures.

    Това са фактите и техническите данни. Преди една година те бяха почти същите, и след една-две години най-вероятно няма да са много по-различни. Всъщност, в техническите спецификации има известни промени, за които ще стане дума по-долу. По-съществени обаче са промените в ситуацията на пазара, настъпили през последната година

    Докато в началото на 2007 година двата формата имаха приблизително равни позиции както по отношение броя на продадените плейъри, така и на броя издадени заглавия и реализирани дискове, то в края на годината Blu-ray Disc вече има отчетлива преднина пред HD DVD. Изразена в цифри, ситуацията е следната: 2 700 000 продадени Blu-ray плейъра (включително и конзоли PlayStation 3, които всъщност имат най-голям принос за това постижение) срещу само 750 000 продадени HD DVD плейъра (включително конзолите Xbox 360 и плейъра на Toshiba за 99 USD). Подобно е и съотношението между закупените от потребителите дискове - 72,6% от тях са Blu-ray и едва 27,4% са HD DVD (според Nielsen/VideoScan). В отделните региони Blu-ray също има превес в продажбите на дискове - в Европа статуквото е 73% Blu-ray срещу 27% HD DVD (според Media Control Gfk International), а в Япония Blu-ray "държи" над 95% от пазара. Досега са издадени около 300 филма на Blu-ray дискове и около 100 филма на HD DVD.

    Интересното е, че компаниите, които поддържат HD DVD, водят много агресивна ценова политика. Така например, HD DVD плейърът за гейм конзолата Xbox 360 на Microsoft струва само 179 USD, а Toshiba пусна на пазара HD DVD плейър с цена под 100 USD (макар и само на промоция, и то отвъд океана). И въпреки това, за момента Blu-ray е с по-добри пазарни позиции. Разбира се, този пазарен сектор се развива много динамично и е възможно още след Коледните празници ситуацията вече да е различна.

    LG пък се опита да сложи край на съперничеството между Blu-ray Disc и HD DVD със своя BH100, наречен Super Multi Blue Player. Това е хибиден плейър, който поддържа и двата формата - Blu-ray Disc и HD DVD. Моделът BH100 не успя да постигне примирие между воюващите супер формати, но затова пък донесе на LG престижната награда на EISA за HD плейър на годината. Сега LG предлага и наследник на BH100 - новият BH200, който е с по-големи възможности и със значително по-достъпна цена от своя предшественик.

    При Blu-ray Disc, тази година има новина, свързана и с техническите спецификации, и по-точно с приемането и налагането на новия Profile 1.1. Отсега нататък, всички произвеждани Blu-ray Disc трябва да отговарят на изискванията на новия "профил", но ще има период от няколко месеца, през които ще се продават и Profile 1.0 плейъри. Основната разлика между досегашния Profile 1.0 и новия Profile 1.1 е във възможностите за реализиране на функцията картина-в-картината (picture-in-picture). Всички досегашни Profile 1.0 плейъри имат само по един видео и аудио декодер, с който те могат да възпроизвеждат само основните видео и аудио материали. Новият Profile 1.1 предвижда наличието на втори декодер, с който може да се възпроизвежда друг поток от изображения, например в единия ъгъл на екрана, на фона на основния видеоматериал. С изключение на PlayStation 3, Profile 1.0 плейърите не могат да се ъпгрейдват чрез фирмуер, за да станат Profile 1.1. Тъй като всички предлагани на пазара плейъри в момента са Profile 1.0, филмовите компании все още не включват функцията картина-в-картината в Blu-ray дисковете, които издават. Компанията Fox обяви, че ще издаде първия си Blu-ray Profile 1.1 диск - с филма "Sunshine" през първата половина на 2008 година.

    Profile 1.1 на Blu-ray е известен още като "Final Standard Profile". Освен него, вече е разработен и Profile 2.0, който е наречен "BD-Live" и все още не е задължителен. Основната новост при Profile 2.0 е изискването плейърът да има възможност и за връзка с Интернет - за изтегляне на допълнителна информация за филма на диска, допълнителни видео и аудио материали и др. И отново, тъй като в момента на пазара не се предлагат Profile 2.0 плейъри, филмовите компании все още не включват функцията за изтегляне на допълнителна информация от Интернет в Blu-ray дисковете, които издават.

    В това отношение HD DVD са по-напред.

    Горните две изисквания са заложени още в основните спецификации на HD DVD формата и всички HD DVD плейъри би трябвало да са оборудван с втори декодери и с възможност за връзка с Интернет. Затова и вече има издадени филми на HD DVD, които използват тези две допълнителни възможности, например култовото заглавие "300

  4. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,424
    #3

    Re: Всичко за Blu-Ray DVD плейърите

    В България вече са налични и останалите компоненти от една High Definition система за домашно кино, които са необходими за пълноценното възпроизвеждане на картината и звука от Blu-ray. Например, Denon наскоро представи 7.1-каналния си HD аудио/видео рисивър AVR-4308, поддържащ най-новите High Definition съраунд формати Dolby TrueHD и DTS-HD. Предлагат се и редица модели Full HD плазмени и LCD телевизори на все по-достъпни цени. Смело може да твърдим, че High Definition форматите имат не само бъдеще, а вече и настояще у нас.

  5. Member
    Тук е от
    Sep 2003
    Мнения
    704
    #4

    Re: Всичко за Blu-Ray DVD плейърите

    Малко е безсмислено това, което постваш. "Тошиба" се отказаха от HD DVD формата преди почти година

  6. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна
    Мнения
    41,424
    #5

    Re: Всичко за Blu-Ray DVD плейърите

    Цитат Първоначално публикувано от stfn
    Малко е безсмислено това, което постваш. "Тошиба" се отказаха от HD DVD формата преди почти година
    Така е-просто исках да запозная останалите които не са запознати с темата.Надявам се тези които имат BD плейър да споделят-опита и впечатленията си.

    http://www.emedialive.com/Articles/R...rticleID=11392

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. CD плейърите по пътя на грамофоните!
    От shuko във форум Аудиотехника
    Отговори: 4
    Последно: 30-11-09, 00:29
  2. Smplayer-всичко тук
    От dragozow във форум Общ - софтуер
    Отговори: 0
    Последно: 20-10-07, 18:27
  3. Всичко за eMule
    От [Rado] във форум Общ - софтуер
    Отговори: 4
    Последно: 20-10-06, 14:42
  4. омазах всичко
    От valkanova във форум Windows
    Отговори: 7
    Последно: 14-03-06, 02:19
  5. БТК - Всичко им е около
    От izwerga във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 1
    Последно: 19-10-04, 11:32

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе