Fear-a прав ще излезе.:wink:
Щатите си одобриха Фазъра и почнаха задължителните ваксинации - военни, учители….засега.
Преглед за печат
Fear-a прав ще излезе.:wink:
Щатите си одобриха Фазъра и почнаха задължителните ваксинации - военни, учители….засега.
Нещо не се връзва - логически.
Още един мислител с логика...За твое добро - не ти трябва да се занимаваш с тези 558 страници.
Некоректно е сравнението с изграждането на определена резистентност или повишен праг за реакция спрямо някои "вещества" - цитираните пчелна или различни видове змийска отрова. Подобен ефект при някои от тях (не всички змийски отрови са еднакви по състав и действие) става, защото те предизвикват нещо като алергична реакция. Там действат други патофизиологични процеси. Не е едно и също това, което става в организма при внасяне на вещество (отрова) и при навлизане на вирус. Вирусите, макар и да не се водят за "живи организми" имат все пак по-сложна структура и някои характерни свойства. Основно е свойството да навлизат в клетките на заразения и там да се репликират (възпроизвеждат) в голям брой. Това го няма при никое "вещество". При този процес се получават и мутациите, които променят понякога вируса.
Тази материя на мен ми е доста трудна за сериозно разглеждане, въпреки че ми се е налагало да изучавам основите и базовите неща. От рода на Биофизика, Биохимия, Физиология, Патофизиология, Анатомия, Патоанатомия, Микробиология, Имунология (с различни клонове като например Имунохематология), Алергология, Инфекциозни болести, Вирусология. Това с ваксините пък си е отделна наука. И пак се чувствам като пълен лаик четейки някои сериозни специализирани публикации. Не искам да засегна никой, но ще е доста трудно дори и за умен и образован, но в друго направление човек ей така за няколко месеца с четене на публикации в интернет, да навлезе в материята, да разбере основните принципи и накрая да е способен да прави задълбочени изводи и собствени разработки относно патология и борба със сравнително нов за човечеството инфекциозен агент. Че те светилата още не са разбрали и открили всичко. Да не говорим какво материално оборудване е необходимо за сериозни научни изследвания в тази област.
Времето на енциклопедистите и сериозните научни разработки от бюрото в къщи е почти привършило. Дори и да има изключения за някои области на науката.
Благодаря за разяснението! Въпроса ми беше породен от следното предположение:
Ако човек поема периодично малки дози вируси, под прага на заразяване, организма реагира на тях и ги неутрализира. Може ли да се предположи, че той си създава някакъв "мини имунитет" при всяка среща с този вирус, натрупва се някакво количество антитела и информация в Т клетките и това да води до повишаване на прага, при който вече настъпва заболяване?
Примера с отровите не предполагаше показване еднаквост на рекцията на организма, а само ефекта на "натрупване на защитни сили".
Продължаваш да правиш асоциации с други процеси и вещества. Не, механизмът на действие не е на същия принцип. Няма "натрупване" на имунитет количествено, няма термин "привикване". Винаги има първичен и вторичен (последващ) имунен отговор. Може да говорим за "опресняване" на имунната памет, но не и за количествени натрупвания. Просто при периодични срещи с вируса, имунната система се държи в определено активно състояние. Но никога не е изключено при определени обстоятелства - висок вирусен товар, специфично моментно състояние на организма и имунната система да се получи пробив в защитата и заболяване. Още повече при променящ се инфекциозен агент. И това всичкото варира при различни причинители и различни хора.
Това са си мои лични разсъждения. На база спомени какво съм учил и срещал като материали и аз като теб от различни източници. Не се считам достатъчно компетентен, за да съм сигурен, че ти отговарям с абсолютна достоверност на всички въпроси. Според мен дори в цялата страна са единици хората с подходяща компетентност. Този клон на медицинската наука тепърва има още много да се развива.
Още веднъж благодаря за разяснението! Ето тази различна реакция на организма ми убягваше в аналогията. Все пак схващането за "опресняване на имунната памет", предполага наличие на такава и на съдържание в нея. Какво те кара да мислиш, че освен "опресняване" няма и "добавяне" на нова информация в имунната памет?
Aууу, ама ти доброто ли ми мислиш?:-memnon
Какво друго имаш, като съвети? Разбрах, че не трябва да се занимавам с тия 558 страници - ще те послушам.
- - - - - - - - - -
Ще се въздържам от коментари, но ще наблюдавам темата. Интересно ми е. Ще дам път на мислителите без логика :punk:
Да бе, надявай се някой да ти мисли доброто. ;) Няколко страници нагоре съм писал за всеки - не приемай на сериозно и като въпрос на чест и лично достойнство кой какво ти написал. На никой не давам наклон дали да чете и пише, какво да пише и т.н. Нищо лично не съм искал да вкарам. Просто се пошегувах да не си губиш и ти времето като нас. Ние вече сме го "загубили". Но това си е твое лично право. Няма нужда никой да ти дава "съвети". Хвани Х2 като "контент криейтър" (по Фиър-а) да те въведе в темата. Аз отивам да спортувам. Все още отпуската не е свършила.
Освен Ицката-Х2, може и бай Лупи да те въведе в дебрите на темата. Той е сериозен форумец. Ицката е много разхвърлян из много теми.
VanDan
Ти сериозно ли? И аз се пошегувах.
- - - - - - - - - -
На мен така ми минава главата.
Споко бе. Наясно съм...
Ще излезе, че ковида не е нов вирус, който да не сме срещали и преди. Семейството е голямо.
При направени изследвания сред прясно преболедували неваксинирани, както и сред прясно ваксинирани непреболедували - са установили бързо наличие на IgG i IgA, които са индикатор за вече придобит в миналото преди това имунен отговор с/у патогена.
....................................
С оглед кампанията за ваксиниране у нас - някой виждал ли е, дали в листовката на ваксините са включени новите (от преди 2 месеца) предупреждения за възпаление на сърцето (миокардити и перикардити) след ваксинация - както са го направили американците...?! Не съм чул по нашите медии нещо/нищо...
...щото на стр. 4 на листовките от сайта на Министерство на Здравеопазването липсва инфото...