Първоначално публикувано от
MythosBG Здравейте,
От няколко дни вече се боря да пусна безпроблемно DLNA сървър, който да работи със смарт телевизора, но до момента без особен успех. Ще карам направо, не искам да отегчавам никой.
#########################
Хардуер, с който разполагам?
######################### Лаптопа, на който пускам DLNA сървъра:
AMD Phenom II N950 Quad Core ~2.1GHz
12 GB DDR3 Ram
Mobility Radeon HD 5650
Atheros AR5B97 Wireless Network Adapter (B/G/N)
SSD - Операционната система
Външен HDD (2.5" - 640GB / 5400rpm) през USB - склада с медия файлове
Windows 7 Ultimate X64
ONT Huawei HG8245 - Това е стандартният оптичен мрежов терминал с вграден Wi-Fi рутер, който използват от мтел за абонатите си на оптичен интернет и цифрова телевизия.
Samsung Smart TV UE37ES6710 - Не знам какво да напиша особено за телевизора, поддържа повечето известни видео формати и общо взето от USB не ми е направил проблем с нито един филм, включително и 1080p 3D. С 2 думи, доволен съм.
################
Какъв е проблема?
################
Проблема е, че при пускане на филм през DLNA след максимум 30 минути излиза съобщение, което гласи "Проверете мрежовите настройки" и съответно телевизора превключва веднага на HDMI порта, на който е закачен set-top-box-a. След това, DLNA сървъра вече не се вижда от телевизора, а единствения начин да го види отново е да изгася телевизора за няколко секунди и след това да го пусна отново. И така още 30 минути (максимум) и пак и пак и пак и пак .... коса и нерви не ми останаха. НЯМА ВРЪЗКА м/у DLNA сървъра и този проблем, опитах с Serviio и с PS3 Media Server!
#####################################
Какви типове свързване на мрежата съм пробвал
##################################### Вариант 1 (Тестван с PS3 Media Server и Serviio) - ПРОБЛЕМА ПРИСЪСТВА
Лаптоп чрез WiFi - N стандарт 300Mbit към ONT Huawei HG8245
Телевизор чрез WiFi (предполагам, че се връзва на N, не знам как да преоверя) към ONT Huawei HG8245
Това беше първоначалният вариант на свързване и когато забелязах проблема реших, че може би е по-добре да вържа телевизора чрез LAN кабел към ONT-то за да съм сигурен, че връзката е поне 100Mbit.
---------------------------------------------
Вариант 2 (Тестван с PS3 Media Server и Serviio) - ПРОБЛЕМА ПРИСЪСТВА
Телевизор чрез LAN кабел към ONT Huawei HG8245
Имах големи надежди, че този вариант ще проработи, но уви и той се издъни...
----------------------------------------------
Вариант 3 (Тестван с PS3 Media Server и Serviio) - ИМА ЛЕКА РАЗЛИКА
Тук обаче реших да включа и телефона си, за да разбера дали проблема е в телевизора ИЛИ е във DLNA сървъра. Т.е. на телевизора си пуснах 1 филм, а на телефона друг.
Проблема не се появи около час и тъкмо, когато се бях зарадвал телевизора ОТНОВО загуби връзка с DLNA сървъра, а телефона продължи да си дава филма без проблем...
Рових къде ли не, какво ли не четох. В тази тема се дава УЖ решение на проблема:
Код:
http://forum.serviio.org/viewtopic.php?f=5&t=10289
С 2 думи, да се включи UPnP и IPv4 Multicast функциите на рутера, а да се изключи IPv6 Multicast фунцкията. Звънях на оператор, уж ги направиха тия настройки (защото клиентите нямат достъп до настройките на ONT-то), уви промяна нямаше....
Тук вече леко се притесних, че проблема е в телевизора и прибягнах към последния известен ми вариант за връзка м/у устройствата...
----------------------------------------------
Вариант 4 (Тестван с PS3 Media Server и Serviio) - ПРОБЛЕМ НЯМА
Лаптоп чрез LAN кабел към ONT Huawei HG8245
Гледах 2 филма,
БЕЗ НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ, което ме навежда на мисълта, че проблема се крие в ONT-то и по-специално в Wi-Fi връзката му с лаптопа, макар, че е 300 МBit/s явно се получава някакъв дроп на мрежата или и аз не знам какво.
-----------------------------------------------
В КРАЙНА СМЕТКА обаче НЕ СЪМ ДОВОЛЕН, защото искам да ползвам DLNA през WiFi (т.е. поне DLNA сървъра да не ми е вързан за рутера с кабел, а да си стои в другата стая, където си е),
НЯКОЙ сблъсквал ли се е с този проблем и има ли идеи как да подкарам варианта с безжична връзка м/у лаптопа и ОНТ-то, и жична/безжична връзка м/у телевизора и ONT-то (без значение е, защото са близко едно до друго)?
МОЛЯ ВИ ЗА ПОМОЩ!
Благодаря предварително на всички!