Драги приятели,
Тези дни ми се наложи да купувам нова микроСД карта за навигацията ми и мобилният телефон едновременно. Сблъсках се с някои интересни факти, които едва ли ще намерите в рекламните материали и официалните ревюта. Предварително заявявам че не съм представител или дистрибутор на никоя от фирмите с чиито продукти ще ви запозная. Просто искам да споделя опита си с надеждата да ви спестя главоболия ако попаднете в моята ситуация.
За разлика от пълноразмерните СД карти изборът ми беше исключително ограничен. В допълнение устройствата поддържат съответно не повече от два и не повече от 4гб, а и бюджетът не ми позволяваше да отида по далеч(имайки предвид колко тестови екземпляра трябва да купя...).

Та ето какво успях да намеря в търговската мрежа:

Transcend MicroSDHC class 6 четене 16,4MB/s запис 11,5MB/s 4гб
Sandisk MicroSDHC Mobile Ultra class 6 четене 20MB/s запис 18,7MB/s 4гб
Sandisk MicroSD unknown четене10,6MB/s запис 4,3MB/s 2гб 8$
Toshiba MicroSD unknown четене 20,5MB/s запис 11,5MB/s 2гб 8$
Toshiba MicroSDHC class 4 четене 20,5MB/s запис 11,5MB/s 4гб 12$

Тестовете са правени с HD_speed.exe. Ако ми препоръчате друг софт също мога публикувам резултати. Ясно се вижда че обикновената Тошиба изяжда с парцалите прехваленият клас 6 на Трансценд. От друга страна обикновената Тошиба и тази маркирана с клас 4 показаха идентични резултати. Така че не се подлъгвайте от етикети и спецификации. Като ми се отвори време ще добавя цени и тестове с други програми за да е по пълна представата ви.

P.S. Ако някой от модераторите реши че отдела не е подходящ моля преместете темата където намерите за добре.