Здравейте,
Имам SD карта със софтуер вътре в нея свързан с навигацията. Искам да си я копирам и да имам нещо като бак-ъп, но когато го направя новата карта не я приема. Как мога да я дублирам по работещ начин?
Здравейте,
Имам SD карта със софтуер вътре в нея свързан с навигацията. Искам да си я копирам и да имам нещо като бак-ъп, но когато го направя новата карта не я приема. Как мога да я дублирам по работещ начин?
Проблемът ти е, че географската ти карта е заключена. Отключването се извършва за всяка нова мемори карта, на която я копираш и за основа се ползва уникалния номер на съответната памет.
Имаш 2 варианта:
1. Да отключиш географската карта и за новата мемори карта. Ако кажеш с каква навигация си, мога да помогна.
2. Ако си с Windows, да ползваш VolumeID, за да уеднаквиш идентификационния номер на двете карти.
Навигацията е Garmin GPSmap 521s.
Номера който трябва да въведа чрез VolumeID e серийния номер, който се вижда, когато дам DIR E:\ или не съм се ориентирал правилно... в случай че се мъча по вторият начин.
VolumeID-то на даден носител се вади, като от командния ред напишеш "vol g:", като g е буквата на паметта, присвоена от Windows. Не съм го пробвал и не знам как се отразява четящото устройство на този номер, но не би трябвало да влияе.
Ако GPS картата е на SD-то, няма да стане този номер, както са обяснили по-горе , GPS картата е заключена спрямо ID-то на SD-картата.
За да отключиш GPS картата ще трябва да прочетеш малко из интернет, не искам да давам подробности защото си мисля, че ще вляза в разрез с правилата на форума.
Отключването е за 5мин . Както и да е. Успех
П.С. - Лека подсказка:
Когато се задържи символа "батерия" на дисплея на Гармина , излиза системно меню и на третата страница е номера на картата.
Уеднаквих ID-тата на 2те карти, чрез volumeID, но продължава да не приема картата
Ако си с Linux (можеш да го пуснеш от live CD например) и оригиналната карта е в /dev/sda, а бекъпа - в /dev/sdb пробвай това:
dd if=/dev/sda of=/dev/sdb
Или ако си само с 1 четец:
1. Копираш оригинала във файл:
dd if=/dev/sda of=/tmp/sdcard
2. Махаш оригинала и слагаш копието, после файла го копираш обратно с:
dd if=/tmp/sdcard of=/dev/sda
Тъй като винаги съм ползвал първия метод, не ми се е налагало да сменям ID-то на картата. След по-задълбочено проучване се оказа, че за заключване се ползва не VolumeID, а CID на картата, което не би трябвало да може да се променя дори и с dd командата, посочена по-горе.