Отговор: Как да си сглобя HTPC
Можете ли да ми предложите дъно с гигабитов лан, както и видео с 3D поддръжка с HDMI 1.4 за сглобяване на добро HTPC на сносна цена...
Можем, но трябва да уточниш какво разбираш под "сносна цена".
Щом се търси 3D поддръжка, доброто HTPC, освен компактно като габарити, трябва да е с необходимо за целта видео.
За компактността - дънна платка mini-ITX с един /или два/ HDMI 1.4a порта. Марките са въпрос на лични предпочитания - Asus, ASRock, Gigabyte.
Ставало е вече дума, че вградената HD 4000 графика в интелските процесори е достатъчна за възпроизвеждането на Blu-ray 3D съдържание.
Ако предпочиташ външна видеокарта - не лош избор може да е low profile такава. Примерно: Ati Saphire HD6570 2GB DDR3.
Компактните шасита варират като марки и цени според какви и колко USB 3.0 портове имат, захранващи блокове, свободно място за HDD или SSD и т.н.
Мейнборда да речем MicroATХ а бюджет за дъно процесор, памет и видео да речем около 500лв. но може и повече...стига да си заслужава разликата в производителността...
HDMI out - не виждам смисъл от 2 порта но ми стана любопитно за какво е необходим 2-ри такъв? На мен 1 ми е достатъчен.
Дъната с повече от един HDMI out, Display port и от сорта имат своите преимущества ако се търси свързване на повече от един дисплей. Доколкото съм чел 2 броя HDMI или Display port, са нужни за 4К дисплеи, примерно.
Какво има смисъл и какво няма, си е доста субективно, разбира се.
Най-изгодни цени, колегите ще предложат, но на прима виста за тези 500 лв. ако не търсиш нещо от ръка, може да се вземе процесор i3-3225, евтина памет Kingston /примерно/ 2х2 GB DDR3 1600MHz и MicroATХ дъно на ASRock с HDMI и 7.1 HD Audio.
По-сериозен процесор с HD 4000 графика също би влязал в този бюджет, но купен от ръка, ако собственика му реши, че има смисъл да го сменя за такъв с HD 4600 или с HD 5200, евентуално. :rolleyes:
За сега се спрях на този процесор:
Intel Core i3-3225 Ivy Bridge 3.3GHz LGA 1155
Дъно нещо от сорта като тези:
Asus P8H77-I
Asrock H77M
Asrock Z77 Pro4-M
Дъната на Asrock имат и CIR, което е един плюс специално за HTPC изпълнение...
ся, аз ли нещо не бивам, или само в парите за туй i3 (гледам към 260лв) може да се сбере някво атлонче х4 с микроАТХ дъно с вградено радеонче и да артисат и за 4гиги рам?! и пак да върши работата? чета по-горе, нийде не казвате, че ше се играят игри на тва чудо, що чак на айви бридж се метнахте? (пък с вградено интелско видео... читави ли са му драйверите поне?)
та кое налага това? по-безшумно охлаждане? ДЛНА ли товари? 3Д блурей? аудиодекодиране? а е само с 2 ядра...
Колегата търси варианти за бюджетно HTPC. Сиреч, парите са приоритет.
Ъфкоурс, че не става дума за гейминг конфигурация. А и къде отиде ти "между боба и фасула" с тва ДЛНА при използване на HDMI интерфес. Откъм драйвери вградената графика проблем няма, контролният й панел за настройка - нещо от вида -Интел графикс менажер, предлага опции подобни на повечето бюджетни външни карти. Освен безпроблемно възпроизвеждане на Блу рей 3Д, и някои от актуалните игри подкарва. Е, с по-занижени настройки. Последният купон на кака ни Лара, например.
Аз излишни пари за атлони нямам, но пък за колегата повече варианти само ще са от полза преди да извади "пачките". ;)
HTPC основно! За игри не ми е приоритет а и не държа...Но трябва да плейва 3D оригинални iso рипове или от блурей, както и по DLNA поддръжка на още 2 тв в спалня и детска. За DLNA сървър за сега клоня да използвам PS3 Media server - понеже имам опит с нея... Всъщност на AMD процесорите са доста по евтини но не знам дали са съвместими с XBMC... Масово по форумите (чуждите) за HTPC ползват интелски процесори та затова и аз се насочих към тях. Иначе до колкото четох за XBMC - не би следвало да има грижи с A8 или A10 но все пак да сподели който има опит там...
Приоритет е да изпълнява ф-циите които описах и после спазване на бюджета...
- - - - - - - - - -
Цитат:
Първоначално публикувано от
XIIID
ся, аз ли нещо не бивам, или само в парите за туй i3 (гледам към 260лв)
В МОСТ ли е тази цена?
Аз съм със това + това + това x 2 но си имам NAS Server с няколко големи диска. С XBMC съм и плейва абсолютно всичко дори и 3д блу рей исо файлове. Може да се добави и Wi-Fi модул с поддръжка на Intel® Wireless Display.
Цитат:
ivodivo
... Всъщност на AMD процесорите са доста по евтини но не знам дали са съвместими с XBMC...
В МОСТ ли е тази цена?
Ей, тц тц тц, така тръгват градските легенди :) Ми с осемгодишния 1-ядрен A64@2.2GHz например xbmc си плейва 720p x.264 като пич с мижаво ен-видео, а 2годишен феном направо си го върти на едното пръстче... трябва да е съвместим :) А цена в жара гледах.
Но виж сега, лошо няма, слагай интелски, пари да имаш, със сигурност по-хладен ще е и на ядро по-бърз.. ей на от линка на VaskoD примерно ми текнаха лигите.
ама ме дразни като си търсиш количка да идеш до магазина, пък големите майстори викат без ферари не става, нали :)
Ей го на raziel66 само за самолет пари има, пък ние будалите моделираме, чертаем, рендим и прекодираме с някви амд-та и няма кой да ни светне...
Цитат:
ivodivo
HTPC основно!..Но трябва да плейва 3D оригинални iso рипове или от блурей, ..
Ще ме прощаваш, колега, ама такова оригинално "животно" като BR-rip нЕма.
Образите на филмите издадени на Blu-ray, качени на тракерите в оригиналният си вид, често вървят със съответните регионални защити - най-често за аудиото, като Chinavia, например! Copy protection content - ала-бала...
И ако за мултимедийните /хардуерни/ плеъри под Линукс, тези защити не са никакъв проблем, то за повечето софтуерни - често е.
Затова ако искаш дадено 3D Blu-ray. ISO -то да ти върви със звук до края, а не само първите 10-15 мин. е добре да отделиш минутка да прочетеш инфо файла, дали авторските му права /защитите/ са заобиколени или не, ако изобщо има такива.
И ако е пипнато - /remarkable/ което може да значи както редакции на форматите на аудио потоци, така и добавяне /премахване/ на субтитри, менюта и т.н. тези грижи си ги спестяваш.
Това, разбира се, важи само за филмите на Blu-ray. Никое филмово студио не издава 3D филми във вида Side by Side, Over/Under, така че говорейки за 2D риповете на Blu-ray 3D - забравяме за оригиналността.
Ако не съм те отегчил с дългия си коментар, се надявам поне да ти е бил полезен за бъдещия ти избор на 3D мултимедия.
Васко NAS-а ти само по мрежата ли го достъпваш или през USB закачен за HD плеъра?
Дай малко инфо за NAS-а...
Преди ползвах този но ми отесня и сега съм с този, достъпвам го само по мрежата закачен е директно на рутера по лан, по принцип на рутера също имам NAS там имам закачен един 500Gb външен диск на USB ама е доста по зле като трансфер модела е Linksys E3200. Само да отбележа че не използвам нищо от вградените екстри на NAS-а към всеки телевизор вкъщи си имам и мултимедиен плеър на единият е NUC-а, на другия имам закачено едно такова с такова :) от което съм много доволен по лан всичко върви дори 1080p рипове с висок битрейт ползвам го с това за плеър.
За този NAS --> NSA325 пише, че поддържа DLNA ако си го изпробвал дали вървят субтитри на БГ (външни, вградени в mkv...) и с какви тв-та си?