Здравейте Колеги,
От половин година насам ТВто ми (OLED77CX) започна да прави проблеми - при изключване от дистанционното след 20-30 секунди червената стенд-бай лампа също изгасваше и беше невъзможно да се стартира наново освен ако не се извади захранващия кабел от контакта за няколко минс. Всичко друго си работеше перфектно и докато у-вото беше пуснато никога не се е спирало само, до вчера, когато вече не пожела да стартира дори след дълъг престой изключен от ел. мрежата.
Доколкото четой из интернет изглежда това е сравнително често срещан проблем при ТВ-тата на ЛГ особено тези, произведени около 2000 година. Проблемът ми (+ симптомите преди тотално да спре да пали) практически е идентичен с това:
=> съм 99% сигурен, че power board-а си е заминал. Не съм отварял все още телевизора, за да сравня на 100% парт номера, но след рисърч в интернет мисля, че модела на PSU-то е този: EAY65689421. От тук нататък имам 2 опции:
- Да намеря локален сервиз (София), който да дойде на място и да отстрани проблема, надявайки се, че биха предложили поне някаква минимална гаранция. Минус - вероятно ще излезе доста по-скъпо ако въобще имат в наличност съответната част
- Да намеря нов/втора ръка power board и да си го сменя сам, не изглежда изобщо трудно следвайки видеото, което съм линкнал по-горе. Минуси - липса на гаранция и трудно намиране на съответната част онлайн, само 2-3 онлайн магазина от US ми излязоха с наличност
Моля за съвети относно:
1) При следгаранционен ремонт има ли шанс да се подмени само определен компомент от съответната платка (примерно презапояване на надут/изтекъл кондензатор) за минимизиране на разходите или не е практика? Моля препоръчайте ЛГ сервиз в София, от който сте доволни където да се обърна за оферта ремонт или пълна подмяна на PSU.
2) Физически или онлайн български или поне европейски магазин откъдето да закупя нов или втора ръка power board, който да сменя сам. Изглежда, че EAY65689421 вече е спрян от производство, има ли съвместими с този модел алтернативи, които мога да използвам?
Благодаря предварително!
ПС. Доста съм разочарован от качеството на компонентите в LG OLED, особено четейки колко е разпространен този проблем онлайн, недопустимо за толкова скъп ТВ да се скапе така след 3-4 години използване. Имам LG 47LW5590, който е на почти 15 години, ползва се и до днес. Освен изтърканите копчетата на дистанционното е 100% безпроблемен.