Re: Slackware dhcp проблем
Може да не е стартиран dhcpd
проверява се с :
Код:
$ps aux | grep dhcpcd
ако няма резултат
Код:
#/sbin/dhcpcd -N -d -t 10 eth0
би трябвало да помогне
Друг начин да се заобиколи проблема е да се въведат настройките все едно, че адреса е статичен или директно във /etc/rc.d/rc.inet1.conf или като се pолзва netconfig
Цитат:
Първоначално публикувано от klamer
Може да не е стартиран dhcpd
проверява се с :
Код:
$ps aux | grep dhcpcd
ако няма резултат
Код:
#/sbin/dhcpcd -N -d -t 10 eth0
би трябвало да помогне
Друг начин да се заобиколи проблема е да се въведат настройките все едно, че адреса е статичен или direktno във /etc/rc.d/rc.inet1.conf или като се pолзва netconfig
да и на мене ми направи впечатление че го няма като стартиран процес.Опитах да стартирам без аргумент само:
/sbin/dhcpcd
но след известно мислене спира.Утре ще опитам по начина по който си дал.иначе,да ползвам netconfig за настройката.
П.С. А някакво пояснение за какво име на DHCP става дума при конфигурацията с netconfig ( просто от любопитство,тъй като от пояснението там неми стана ясно )
Я виж какво е записано във /etc/rc.d/rc.inet1.conf като настройки
би трябвало да е това:
# Config information for eth0:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]="yes"
DHCP_HOSTNAME[0]=""
както е споменал Black Adder, само настройките на мрежите пипни (не ти трябва dhcpcd)
бтв само да допълня, че в конфигурационния файл доста добре е обяснено при dhcp конфигурация какви допълнителни настройки можеш да направиш, примерно DHCP_IPADDR, DHCP_KEEPRESOLV и т.н.
Цитат:
Първоначално публикувано от Black Adder
Я виж какво е записано във /etc/rc.d/rc.inet1.conf като настройки
би трябвало да е това:
# Config information for eth0:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]="yes"
DHCP_HOSTNAME[0]=""
да същото е.
@recycled_bin
Да найстина е подробно обяснено,въпроса ми беше че специално за тази опция при изпълнена команда netconfig ( пада се 4въртия въпрос ) тъй като за 1ви път я срещам.
опс, ама ppp връзка ли ползваш?
ако да, тогава просто пусни един pppoe-setup
Мани го тоя Netconfig, в слак-а най-добре се правят настройките чрез конфигурационните файлове.
щом мрежовата карта я намира и щом са ти наред настройките във конфигурационния файл няма причина да не работи
dhcpcd eth0
вади ли ти някакво събщение за грешка?
При ръчно написани IP адреси имаш ли NET? /надявам се правиш инсталацията на същия компютър на който ти работи и Windows-a, за да не се окаже че борим заключен по МАК адрес интернет/
@recycled_bin
не,не се ползва ppp връзка
@Black Adder
несъм пробвал с: dhcpcd eth0
несъм и пробвал ръчно въвеждане ( не е същия комп,но няма защита за МАК адресите )
във /var/log/messages нищичко ли няма?
ако ползваш dhcpcd клиента виж да не си оставил gateway или hostname в конфигурациите
Цитат:
Първоначално публикувано от recycled_bin
във /var/log/messages нищичко ли няма?
ако ползваш dhcpcd клиента виж да не си оставил gateway или hostname в конфигурациите
Значи когато пусна netconfig то иска да сложа някакво име на машината (това ли имаш предвид по хостнейм),неможе да се остави празно.
Сега малко ми се спи и ще се хоризонтирам,та после ще проверя в логовете.Иначе ето малко нови шотове.
С dhcpcd eth0 ми зарежда известно време след което спира без да дава грешка и като че ли спира целиа интерфейс ( същото става и с dhcpcd eth0 само че тук ми изписва МАК-а .С ifconfig не виждам eth0,а трябва да го ъпна ръчно с ifconfig eth0 up ).Другото което ми прави впечатление че по какъвто и начин да стартирам dhcpcd ( netconfig ; /sbin/dhcpcd ; dhcpcd -N -d -t 10 eth0 ) процеса като че ли го няма.Ето и шот
Възможно ли е да липсват някакви библиотеки или нещо подобно и заради това да прави проблем ( един познат е правил инсталацията и липсват доста работи но ме мързи да сваля СД-то от другото ПС и мислех да пусна online update,но май ще е най-добре да преинсталирам)
----------------------------------
Ето и какво пише в /var/log/messages:
шот1
шот2
П.С. опитах и с ръчно въвеждане но при изпълнение на ifconfig отново няма въведени ИП адреси,както и процеса dhcpcd липсва от списъка с пуснатите процеси.
Цитат:
Първоначално публикувано от spoofer
С dhcpcd eth0 ми зарежда известно време след което спира без да дава грешка и като че ли спира
целиа интерфейс ( същото става и с dhcpcd eth0 само че тук ми изписва МАК-а .С ifconfig не виждам eth0,а трябва да го ъпна ръчно с ifconfig eth0 up ).
Не зарежда. Под MAC адреса трябва да изпише IP = xx.xx.xx.xx - където хх.хх.хх.хх е IP адреса. Понякога може да се наложи да се изчака 1-2 минути.
Цитат:
Другото което ми прави впечатление че по какъвто и начин да стартирам dhcpcd ( netconfig ; /sbin/dhcpcd ; dhcpcd -N -d -t 10 eth0 ) процеса като че ли го няма.Ето и
шот
Командата е
или но не и grep -aux т.е. или aux без минус или -elf с минус :)
Цитат:
Възможно ли е да липсват някакви библиотеки или нещо подобно и заради това да прави проблем ( един познат е правил инсталацията и липсват доста работи но ме мързи да сваля СД-то от другото ПС и мислех да пусна online update,но май ще е най-добре да преинсталирам)
----------------------------------
Ето и какво пише в /var/log/messages:
шот1 шот2
П.С. опитах и с ръчно въвеждане но при изпълнение на ifconfig отново няма въведени ИП адреси,както и процеса dhcpcd липсва от списъка с пуснатите процеси.
Възможни са много неща ...
1. Да не се разпознава коректно мрежовото устройство (btw така и не стана ясно има ли etehrnet карта или връзката с модема е по USB). Това се проверява с командата:
ако липсва eth0 е възможно да има проблем с модула на мрежовото устройство, но в случая ми се струва че eth0 е наред.
2. Няма DNS сървър. Това се проверява с командата:
Код:
$ nslookup dir.bg
Server: 217.10.240.242
Address: 217.10.240.242#53
Non-authoritative answer:
Name: dir.bg
Address: 194.145.63.12
217.10.240.242 е адреса на DNS сървъра на моя доставчик. Ако липсва DNS сървър, то трябва да се попълни следното в /etc/resolf.conf :
Код:
nameserver 217.10.240.242
nameserver 217.10.240.2
search evrocom.net
като на мястото на горните адрес и хост се постави адреса и хоста на доставчика
3. Не е попълнен правилно /etc/rc.d/rc.inet1.conf
тогава трябва дас е попълни /etc/rc.d/rc.inet1.conf :
Код:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]="yes"
DHCP_HOSTNAME[0]=""
DHCP_KEEPNTP[0]="yes"
Възможно е ако доставчика използва dhcp без да мени адресите(както е при мен) да се попълнят данните като за статичен адрес :
тогава /etc/rc.d/rc.inet1.conf ще изглежда така :
Код:
IPADDR[0]=XX.XX.XX.XX
NETMASK[0]=YY.YY.YY.YY
USE_DHCP[0]=""
DHCP_HOSTNAME[0]=""
където XX.XX.XX.XX e адреса, а YY.YY.YY.YY е маската, която доставчкика е присвоил на машината под windows.
btw командата netconfig не прави нищо друго освен просто да попълва /etc/rc.d/rc.inet1.conf :)
@klamer
Цитат:
Не зарежда. Под MAC адреса трябва да изпише IP = xx.xx.xx.xx - където хх.хх.хх.хх е IP адреса. Понякога може да се наложи да се изчака 1-2 минути.
Това имах предвид,че все едно зарежда но дефакто незарежда :)
Цитат:
Командата е
ps aux | grep dhcp
или
ps -elf | grep dhcp
но не и grep -aux т.е. или aux без минус или -elf с минус :)
Незнаех.Доколко съм запознат - се слагаше в по старите дистрота ( или пък за кернели да става дума ),а в по-новите се подразбира по деф. че го има и може и да не се пише,но просто по навик така го пиша.
Цитат:
Възможни са много неща ...
1. Да не се разпознава коректно мрежовото устройство (btw така и не стана ясно има ли etehrnet карта или връзката с модема е по USB). Това се проверява с командата:
Код:
#ifconfig -a
ако липсва eth0 е възможно да има проблем с модула на мрежовото устройство, но в случая ми се струва че eth0 е наред.
Разбира се че не е към USB :)
Цитат:
2. Няма DNS сървър. Това се проверява с командата:
Код:
$ nslookup dir.bg
Server: 217.10.240.242
Address: 217.10.240.242#53
Non-authoritative answer:
Name: dir.bg
Address: 194.145.63.12
217.10.240.242 е адреса на DNS сървъра на моя доставчик. Ако липсва DNS сървър, то трябва да се попълни следното в /etc/resolf.conf :
Код:
nameserver 217.10.240.242
nameserver 217.10.240.2
search evrocom.net
като на мястото на горните адрес и хост се постави адреса и хоста на доставчика
DNS-и несъм слагал,но проблема е че то няма ИП-та.ДНС-а лесна работа.Иначе пробвам да пинг рандом ИП но ми казва че... пф пинга нетръгва въобще.Дава грешка предполагам от това че няма ИП-та.Само пинг на локалхост върви.
Цитат:
3. Не е попълнен правилно /etc/rc.d/rc.inet1.conf
тогава трябва дас е попълни /etc/rc.d/rc.inet1.conf :
Код:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]="yes"
DHCP_HOSTNAME[0]=""
DHCP_KEEPNTP[0]="yes"
Възможно е ако доставчика използва dhcp без да мени адресите(както е при мен) да се попълнят данните като за статичен адрес :
тогава /etc/rc.d/rc.inet1.conf ще изглежда така :
Код:
IPADDR[0]=XX.XX.XX.XX
NETMASK[0]=YY.YY.YY.YY
USE_DHCP[0]=""
DHCP_HOSTNAME[0]=""
където XX.XX.XX.XX e адреса, а YY.YY.YY.YY е маската, която доставчкика е присвоил на машината под windows.
btw командата netconfig не прави нищо друго освен просто да попълва /etc/rc.d/rc.inet1.conf :default
Има малка разлика,при мене е ето така:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]="yes"
DHCP_HOSTNAME[0]=""
DHCP_KEEPNTP[0]=""
Да,знам че netconfig редактира rc.inet1.conf именно затова опитах ръчно да го променя но вътре си има USE_DHCP[0]="yes"
П.С. Направих нова инсталация и утре ще видя как стоят нещата.Дано проблема да е бил в кофтито инсталация,защото липсваха някой неща ( най-вече fonts ) и при самото зареждане ( преди да искара логин промпа ) даваше грешки.
Хора помагайте защото полудях :) Реинстал слак-а.Същата тъпотия.Пускам dhcpcd няма никой.Слагам ръчно ИП става следното
Каква е тая грешка: SIOCSIFADDR: Invalid argument
слагам ръчно ИП през netconfig уж е ок но пак няма пинг.Нетрябва ли дори и ИП-то да е грешно ( което съм задал на eth0 ) да има пинг с тайм оут.Или поне да имам пинг до модема ми който има графичен интернейс който през ИЕ отварям на ИП 192.168.110.1 ?Ето и лога от модема
Спрях и ipv6 като в записах:
Ето и шот
Опитах и да затрия ръчно ИП-тата ( статичните ) както и да задам отново ип-та но:
шот1
Ето и флаговете:
шот2
В момента в положението е следното:
Код:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]="yes"
DHCP_HOSTNAME[0]=""
без реда:
Все още неми намира като процес dhcpcd.Опитах с: Код:
dhcpcd ; dhcpcd eth0 ; netconfig
но
няма никой :(
П.С. Няма в /var/log/ файл dhcpcd.log
както и rc.dhcpcd в /etc/rc.d/
P.S.2 Оказа се май :) че проблема е в това че съм с модем :) който си има ип адрес.Въпроса е как да свържа машината с модема ( как да задам че ползва модем който си има dhcp и си взима ИП,все едно модема е друго ПС ).Надявам се някой да ме е разбрал :)
P.S.3 Зададох ип на машината 192.168.100.2 с каска 255.255.255.0 и пингва модема.Но от там на татака никой,даже и GW неможе да пингне ( 192.168.0.240 ).Дава че мрежата е недостижима.
Цитат:
P.S.3 Зададох ип на машината 192.168.100.2 с каска 255.255.255.0 и пингва модема.Но от там на татака никой,даже и GW неможе да пингне ( 192.168.0.240 ).Дава че мрежата е недостижима.
За статичното свързване трябва да се въведе и GW във /etc/rc.d/rc.inet1.conf :
Код:
IPADDR[0]=XX.XX.XX.XX
NETMASK[0]=YY.YY.YY.YY
USE_DHCP[0]=""
DHCP_HOSTNAME[0]=""
# Почти в края на файла е реда за GW
GATEWAY="zz.zz.zz.zz"
където XX.XX.XX.XX e адреса, YY.YY.YY.YY е маската, a zz.zz.zz.zz е IP на GW коiто доставчкика е присвоил на същата машина под windows.
е за ntpd - услугата за "сверяване на часовника", ако няма пуснат ntpd не е необходим този ред.