Първоначално публикувано от
spoofer
С dhcpcd eth0 ми зарежда известно време след което спира без да дава грешка и като че ли спира
целиа интерфейс ( същото става и с dhcpcd eth0 само че тук ми изписва МАК-а .С ifconfig не виждам eth0,а трябва да го ъпна ръчно с ifconfig eth0 up ).
Не зарежда. Под MAC адреса трябва да изпише IP = xx.xx.xx.xx - където хх.хх.хх.хх е IP адреса. Понякога може да се наложи да се изчака 1-2 минути.
spoofer Другото което ми прави впечатление че по какъвто и начин да стартирам dhcpcd ( netconfig ; /sbin/dhcpcd ; dhcpcd -N -d -t 10 eth0 ) процеса като че ли го няма.Ето и
шот Командата е
или но не и grep -aux т.е. или aux без минус или -elf с минус
spoofer Възможно ли е да липсват някакви библиотеки или нещо подобно и заради това да прави проблем ( един познат е правил инсталацията и липсват доста работи но ме мързи да сваля СД-то от другото ПС и мислех да пусна online update,но май ще е най-добре да преинсталирам)
----------------------------------
Ето и какво пише в /var/log/messages:
шот1 шот2
П.С. опитах и с ръчно въвеждане но при изпълнение на ifconfig отново няма въведени ИП адреси,както и процеса dhcpcd липсва от списъка с пуснатите процеси.
Възможни са много неща ...
1. Да не се разпознава коректно мрежовото устройство (btw така и не стана ясно има ли etehrnet карта или връзката с модема е по USB). Това се проверява с командата:
ако липсва eth0 е възможно да има проблем с модула на мрежовото устройство, но в случая ми се струва че eth0 е наред.
2. Няма DNS сървър. Това се проверява с командата:
Код:
$ nslookup dir.bg
Server: 217.10.240.242
Address: 217.10.240.242#53
Non-authoritative answer:
Name: dir.bg
Address: 194.145.63.12
217.10.240.242 е адреса на DNS сървъра на моя доставчик. Ако липсва DNS сървър, то трябва да се попълни следното в /etc/resolf.conf :
Код:
nameserver 217.10.240.242
nameserver 217.10.240.2
search evrocom.net
като на мястото на горните адрес и хост се постави адреса и хоста на доставчика
3. Не е попълнен правилно /etc/rc.d/rc.inet1.conf
тогава трябва дас е попълни /etc/rc.d/rc.inet1.conf :
Код:
IPADDR[0]=""
NETMASK[0]=""
USE_DHCP[0]="yes"
DHCP_HOSTNAME[0]=""
DHCP_KEEPNTP[0]="yes"
Възможно е ако доставчика използва dhcp без да мени адресите(както е при мен) да се попълнят данните като за статичен адрес :
тогава /etc/rc.d/rc.inet1.conf ще изглежда така :
Код:
IPADDR[0]=XX.XX.XX.XX
NETMASK[0]=YY.YY.YY.YY
USE_DHCP[0]=""
DHCP_HOSTNAME[0]=""
където XX.XX.XX.XX e адреса, а YY.YY.YY.YY е маската, която доставчкика е присвоил на машината под windows.
btw командата netconfig не прави нищо друго освен просто да попълва /etc/rc.d/rc.inet1.conf