Резултати от 1 до 14 от общо 14

Win XP и Ubuntu ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    Sep 2008

Win XP и Ubuntu ?

имам три логически устройства - C , D , E.На С съм инсталирал WinXP SP3. Инсталирал съм на Е Убунту, но като виртуална ОС.Въпросът ми е възможно ли е да инсталирам Убунту на устройство Е по стандартния начин като 2-ра ОС, не като виртуална, без това да порпечи на работата на windosw, защото той ми трябва за работа, а аз искам да ползвам Убунту за себе си?
    Ако е възможно - как?

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Oct 2004

Re:Win XP и Ubuntu ?

Инсталираш си Ubuntu-то, то само ще си намаери ХР-то и ще ти предложи да го сложи в boot loader-a, както и коя ОС да е е по подразбиране.

4. Тук е от
    Sep 2008

след това като стартирам компа ще ме пита ли коя ОС да зареди и ще работят ли двете ОС добре?

5. Senior Member Аватара на Malone
    Тук е от
    Jul 2003

Ще работят, ще останеш доволен.
    Поне моите впечатления са такива. Тествал съм и с XP и с Vista.

6. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от novamen
    след това като стартирам компа ще ме пита ли коя ОС да зареди и ще работят ли двете ОС добре?
    Да без грижа. Имай предвид обаче, че след като ще заделиш Е дяла за Убунту, че трябва да го форматираш при инсталацията защото в момента подозирам, че е НТФС. Така че погрижи се за информацията, която имаш там предварително.

7. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

А не е ли по-лесно да се пусне инсталацията под уиндоус? Тогава ще предложи да ползва файловата система на Майкрософт и ще си направи само папка , в която ще се инсталира. Поне от няколко версии насам Убунтуто предлага тази възможност.

8.  

9. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от stenly
    А не е ли по-лесно да се пусне инсталацията под уиндоус? Тогава ще предложи да ползва файловата система на Майкрософт
    По-лесно е сигурно, да. Също както и е е ужасно извратено от техническа гледна точка.

10. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia

Цитат Първоначално публикувано от mitkko
    По-лесно е сигурно, да. Също както и е е ужасно извратено от техническа гледна точка.

Съгласен съм, извратено е , но работи. И за начинаещите потребители мисля, че е по-добрият вариант. Отпада разделянето на диска и създаването на swap партишън, чуденката къде да си инсталират буут менъджъра и т.н.

11. Тук е от
    Sep 2008

значи какво направих и какво стана :
    1.тръгнах да инсталирам убунту и при инсталацията не откри разделените дяловете на уина-даваше ми само да използва целия диск или да разделям наново.
    2.започнах да разделям диска при инсталацията на убунту и затрих уина, защото не видях дяла със уина!
    3.инсталирах убунту, като оставих едно пространство "неоразмерено",после тръгнах да инсталирам уина като си мислех, че мога да форматирам само това място и там да сложа уина, но не стана така.
    4.инсталирах наново уина и разделих диска на три дяла, инсталирах уина на единия, другия го направих подчинен.
    5.инсталирах наново убунту на третия дял , той си видя уиндоския партишън и другия, този път махнах отметките от тях за форматиране и инсталирах убунту.
    сега всичко върви добре.Остава да потърся някъде какви програми мога да си сложа под линукс?

хубаво би било ако някой, който е по наясно с материала да направи едно ръководство как се инсталира дистрибуция на линукс при наличен уиндоус без да го затрива, още повече , че тези наименования на логическите устройства без букви -не както при уина, видовете таблици ит.н. за човек,който тепърва се занимава стова е напълно неясно.
    също така и многото директории - всяка една от тях е преназначена за нещо , но е хубаво да се обясни по - просто.
    така поне аз мисля, но може и да не съм прав.

Имам 2 въпроса:
    1.Трябва ли да си инсталирам някаква антивирусна и ако трябва - коя и откъде да я дръпна?
    2.Трябва ли да инсталирам някакви драйвери за устройства?

12. Senior Member
    Тук е от
    Apr 2002

Честито,

1. От антивирусна нямаш нужда

2. От драйвери също, ако имаш проблеми с безжичната може да ползваш NDISWRAP за да си инсталираш уин драйвъри

3. Set up repository:

https://help.ubuntu.com/community/Repositories/Ubuntu

13. Member
    Тук е от
    Dec 2004

значи какво направих и какво стана :
    ...
    Щом си стигнал до тук сам, най-лошото е зад теб, от тук насетне е само ново и интересно. Драйвери не ти трябват, освен ако нямаш екзотичен безжичен да подкараш. Ако си подкарал вече интернет под Убунту търсачките ще ти решат 99% от малките питанки / проблеми на които се нанижеш

14.  

15. Тук е от
    Feb 2009

Здравейте като сложа Linux като втора ОС къде ще се запамети в някой от 2-та локални диска или ще си създаде свой?
    Ще ми създава ли някакви проблеми с windows-a защото един познат си инсталира линукс като втора ОС и му създаваше проблеми с скайп в windows режим ... има ли нещо такова?

16. Member
    Тук е от
    Dec 2007

хубаво би било ако някой, който е по наясно с материала да направи едно ръководство как се инсталира дистрибуция на линукс при наличен уиндоус без да го затрива, още повече , че тези наименования на логическите устройства без букви -не както при уина, видовете таблици ит.н. за човек,който тепърва се занимава стова е напълно неясно.
    също така и многото директории - всяка една от тях е преназначена за нещо , но е хубаво да се обясни по - просто.
    така поне аз мисля, но може и да не съм прав.
    Ето тук пише...поглeдни:
    http://ubuntu.bg/howto/

17. dva
    dva е офлайн

Тук е от
    Mar 2006

Само като идея, ако не ти трябва топ-производителност, една безплатна виртуална машина като VirtualBox, и вътре Ubuntu, е много удобно за работа, опити, спиране, пускане, запазване на междинни състояния. Поддържа USB, използва драйверите на Windows-a за дисковете и графиката, дори за RAID или 3D ускорение. С инсталиранитето на VirtualBox AddOn-ите под Ubuntu-то имаш общи папки с Windows-a, произволен размер на екрана, включително цял екран или автоматично прехвърляне на мишката между реалната и виртуалната машина. И става за 15 минути.

!!! Ох, извинявайте, четенето трябва да предхожда писането. Не видях, че ти ВЕЧЕ си го инсталирал като виртуална ОС. Какво не ти харесва?

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Как да деинсталираме Ubuntu.
    От Princess Steffi във форум Windows
    Отговори: 12
    Последно: 19-06-13, 22:11
  2. 2 въпроса за ubuntu 10.10
    От zaho_cool във форум Linux
    Отговори: 1
    Последно: 21-12-10, 11:56
  3. DVB Receiver . Ubuntu
    От Malone във форум Linux
    Отговори: 1
    Последно: 28-08-08, 12:00
  4. Проблем с Ubuntu ...
    От DEYDOD във форум Linux
    Отговори: 2
    Последно: 25-07-08, 00:05
  5. Hamachi в Ubuntu Dapper
    От mitkko във форум Linux
    Отговори: 0
    Последно: 16-01-07, 13:36

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе