Резултати от 1 до 7 от общо 7

***** нареди: Минаваме на Linux !

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #1

    ***** нареди: Минаваме на Linux !

    Владимир ***** подписа документ, който описва график за преход на държавната администрация към свободен софтуер, съобщи technews.bg, позовавайки се на руски медии.

    Планът за "преход на федералните органи на властта и федералните бюджетни ведомства към използване на свободен софтуер" ще бъде реализиран в периода от 2011 до 2015 година.

    Документът има обем 17 страници. През третото тримесечие на 2011 г. трябва да бъдат утвърдени спецификациите на форматите за данни, които ще поддържа свободният софтуер.

    Пилотни проекти по внедряване на свободен софтуер ще започнат през второто тримесечие на 2012 година. Пълното внедряване на новата платформа в органите на властта и бюджетните ведомства ще приключи през третото тримесечие на 2014 г.

    Предвижда се изграждане на национален репозитар, който ще съдържа дистрибуции на Linux и магазин за приложения, подобен на App Store, но за свободни операционни системи.

    Идеолозите на проекта виждат няколко ползи от свободния софтуер - спиране на плащанията за лицензи, поръчки на софтуер от местни разработчици вместо импорт на външни продукти и насърчаване на иновациите в икономиката.
    Съгласно информация от сайта Softodrom.ru, на 21 декември 2010 г., Федералната агенция за техническо регулиране и метрология на Руската федерация е регистрирала отворения формат за документи ODF като държавен стандарт, който ще стане задължителен от 1-ви юни 2011 г.

    За незапознатите ще споменем, че ODF е отворен файлов формат за документи, позволяващ съхраняване и обмен на редактируеми офисни документи, в които влизат текстови документи (бележки, отчети, книги), електронни таблици, рисунки, бази от данни и презентации.

    OpenDocument е алтернатива на комерсиалните затворени формати на Microsoft Corp (като Word (.doc), Excel (.xls) и PowerPoint (.ppt) — използвани в пакета Microsoft Office 97—2007), а също така и на формата Microsoft Office Open XML.
    Не е ли време и бат Бойко да последва *****???

  2.  
     
  3. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #2

    Re:***** нареди: Минаваме на Linux !

    Вие представяте ли си застаряващата ни администрация която с години се учи да работи с Windows, изведнъж да изпадне пред "ужаса" Linux?

  4. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #3

    Re:***** нареди: Минаваме на Linux !

    stenly,не мисля,че Linix е по-голям ужас от Windows.Вече има дистрибуции които са по приятелски настроени дори от Windows-а.Като се има предвид,че голяма част от компютрите в адмистрацията се използват за пишещи машинки,надали има голямо значение с каква OS са...

  5. Junior Member
    Тук е от
    Aug 2007
    Мнения
    85
    #4

    Re:***** нареди: Минаваме на Linux !

    Няма как да минем на linux защото това означава да обърнем гръб на американските братя.Това е политика.Все пак американското приятелство не е ефтино.

  6. Senior Member Аватара на Lupus
    Тук е от
    Aug 2003
    Живее в
    София
    Мнения
    13,807
    #5

    Re:***** нареди: Минаваме на Linux !

    Така е stenly! Прав е Konan. Просто във всяка администрация трябва да има по един млад и разбиращ Сисадмин, който да инсталира софтуера и да поддържа мрежата. На Попивко Папкин не му трябва да разбира от Линукс, просто стартира необходимите програми и работи. На много места се работи още под DOS!
    Ех, да може някой еврокомисар да го прокара това за целия ЕС с оглед на уеднаквяване на документооборота в съюза - голям кеф ще е как чичко Бил се хапе там, където не се стига...

  7. Super Moderator
    Тук е от
    Dec 2000
    Живее в
    Sofia
    Мнения
    6,621
    #6

    Re:***** нареди: Минаваме на Linux !

    Друго имах в предвид. Повечето хора работещи с компютър запомнят машинално кой бутон какво прави, без да влагат мисъл. Скривайки или размествайки част от бутоните и ще настане ужас. Примерно гасенето на компютъра няма да става от долният ляв ъгъл както е при уиндоуса а от горният десен (при Gnome графичната среда). Няколко пъти съм виждал ужаса на подобни потребители при вида на Open Office, така, че все си мисля, че подобен преход няма да е безпроблемен за по-голямата част от застаряващият (пак казвам застаряващият) персонал на администрацията в родината ни.

    П.С. Аз съм фен на операционните системи различни от уиндоус. В момента на компа ми има Ubuntu, OS X 10.6.5 и една седмица за цвят.

  8.  
     
  9. Member
    Тук е от
    Dec 2007
    Мнения
    782
    #7

    Re:***** нареди: Минаваме на Linux !

    stenly,НИЕ застаряващите работихме с DOS,оправихме с Windows и с Linux ще се оправим.Нас не ни мисли.Мисли за младите,че като гледам и Windows е твърде далеч от тях...

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. За или против политиката на *****
    От backinblack във форум Анкети
    Отговори: 20
    Последно: 20-05-14, 11:43
  2. Ден на Linux в БСУ
    От Nistel във форум Linux
    Отговори: 3
    Последно: 14-04-05, 11:13
  3. Linux
    От sh4rky във форум Linux
    Отговори: 1
    Последно: 07-09-04, 01:15
  4. Linux
    От Black_Hacker във форум Linux
    Отговори: 29
    Последно: 23-01-03, 17:33
  5. New Linux
    От Kiko във форум Linux
    Отговори: 9
    Последно: 21-10-02, 15:47

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе