Здравейте,
Вчера закупих philips 47pfs7509/12 телевизор, беше на атрактивна цена, нов от Техномаркет. При статична светло червена картина в долния ляв ъгъл се вижда петно с размера на длан (от 2-3 метра). При приближаване се вижда, че има ред червени, ред жълти пиксели, така се редуват и затова изглежда като петно.
Вижда се и при светльо синьо, при тъмно синьо също, пикселите не стават тъмно сини, а по-светло сини и така се получава този "ефект" на петното. При движеща се картина абсолютно не може да се види. Мислих си, че е заклещен пиксел, вчера му пусках разни софтуерни калибрации (jfix/undeapixel) и прочие, но днес си мисля, че това не са заклещени пиксели, защото си сменят цвета на бяло, черно и RGB. Дори при пускане на RGB тест не се забелязва, колкото и да е смешно, вижда се само в долния ляв ъгъл, когато се използва бледо червеното на YouTube (Предполагам, че то е между оранжево и червено, а не точно червено по RGB).
Ето малко снимки, с които да илюстрирам ситуацията.
Ето това е близък кадър в горния ляв ъгъл, където червения цвят се възпроизвежда добре:
А, това е увеличена снимка на долния десен ъгъл, където е проблема:
Направих и видео: https://www.youtube.com/watch?v=AL7V_EQ-GH8
Долния ляв ъгъл е проблема, но не мога да разбера, дали това е нещо нормално и ще отшуми (статично напрежение, държан е телевизора до колона) или е нещо софтуерно (спрях всички екстри от телевизора, дефекта остана).
Говорих с колега от ЛАС, каза ми да не се занимавам, вижда му се нормално. При гледане на движеща се картина не може да се забележи, но все пак тв е чисто нов и малко ме притеснява. Направих тест и накарах жена ми да каже дали вижда някъде дефект, пуснах и YouTube от Smart TV приложението на телевизора и веднага тя забеляза долния ляв ъгъл...
Сега, хем ни ми се дава ТВ, който е чисто нов за ремонт, хем ми е търсене малко... та се чудя, това нормално ли е за тази тип матрица? Дефект ли е? Ако е дефект, дали въобще се класира за поправка, гаранцията ми е 2 странички, нищо не пише на нея, но най-вече не ми се занимава да давам нов телевизор да го отварят, ако подобни дефекти се наблюдават в други модели?
Ако е събрал статично напрежение, има ли вариант да се оправи, казаха ми, че имало някакви импулсни уреди, у-а, но не съм запознат?
Мислех, че stuck pixel, но не е, тествах го за Backlight bleed, но и това не е.... та така. Усещам, че ме хваща обсесивно-компусилвно растройство с този телевизор, но ги сменям между 5 и 10 години... та... затова
Благодаря на всички за отговорите предварително!!!