Резултати от 1 до 12 от общо 12
Like Tree2Одобрявам
  • 1 Post By hristoslav2
  • 1 Post By svetlio1

Стар Samsung - проблем с HDR в Netflix, AppleTV+ etc.

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2004

Стар Samsung - проблем с HDR в Netflix, AppleTV+ etc.

Здравейте,

Имам стар Samsung 50MU6102 модел 2017та с Tizen 3.0 (ако има значение). Напоследък се опитвам да гледам на него Netflix и AppleTV+, но имам проблем с HDR - не знам с кой ъпдейт от Самсунг са му вменили на телевизорчето, че поддържа HDR, ама съвсем не е така. Даже при Youtube понякога включвам HDR. По принцип го гледам на режим Moviе, в менюто на приложението всичко изглежда нормално, докато не тръгне филма/епизода - тогава картината става много по тъмна и се вижда с мъка. Пробвах различни настройки - евентуално ако го сложа на режим на картина Dynamic леко се пооправя, но после трябва да го махам ръчно като почна да гледам телевизия. Има ли начин да го накарам да не пускам HDR режим? В приложенията няма такава настройка, в service menu-то намерих само HDR+, но доколкото знам това е режим при който "подобрява" SDR съдържание и се опитва да го направи да изглежда HDR. Четох за вариант с външен плеър (Fire TV stick) от който ще мога да изключа HDR, но за момента търся решение от настройките на телевизора.

P.S. Версията на софтуера е 1400, с опит за ъпдейт през телевизора не намира по-нова. От сайта на Samsung намерих 1401 за ъпдейт с флашка, но не намерих информация какво съдържа и затова се въздържам да я слагам.

2.  

3. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2010

Отговор: Стар Samsung - проблем с HDR в Netflix, AppleTV+ etc.

Не знам как е при Netflix и AppleTV+ и дали може да избираш с hdr или без.
    Изключете всички сензори и режими за пестена на енергия. При слагане на отметката HDR+ режим ще се активират и другите гами: ST.2084, HLG, BT1886. Под него имате стойности за осветеност -3 до +3. Тествайте дали има подобрение.

4. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2004

Не намерих настройка в приложенията за изключване на HDR. Режимите за пестене и сензорите съм ги изключил още при първоначалната инсталация. Съвета за HDR+ беше много добър, мерси. Реално аз се борех да махна HDR, а при включването на HDR+ се активира нов режим, който мога да си мажа на спокойствие и не ми разваля настройките за гледане на телевизия (тя е с външен приемник ако има значение). Сложих гама ST.2084, на нея сякаш не е толкова washed out изображението. Поиграх си и с другите настройки и криво ляво докарах по-добър образ.

5. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2010

Тествайте с локално затъмняване на Силно, ако е налично. Също и подобряване на контраста на Силно.

6. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008

Не знам, ама моя 50MU6 си включва HDR при засичане на такъв сигнал и си минава в режим за ХДР. само не помня дали нямаше някакъв бъг в началото и при първо вкл./засичане на ХДР трябваше да се засили подсветката до края ръчно (20) - после си остава така при засичане на ХДР.
    Освен ютюб нямам спомен да съм го ползвал с друго приложение, но при външен източник на HDMI (ПС4/ПС5) си бачка без проблем, а също и на филми от флашка.

Сега, друг е въпроса какво очакваш като ефект , щото си е бюджетен модел с доста ниска яркост за качествен ХДР - към 350 по спомен... макар и по-добре от повечето сегашни подобен клас дето трудно стигат 300

7. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2004

Подобряване на контраста го бях сложил на средно, не видях разлика със силно. Локално затъмняване не се сещам какво може да е, ще сменя езика на български и пак ще пробвам. Въпроса е че пущината се оказа, че не запомни настройките. Запомни, че HDR+ е пуснато, но не запомни сменената гама и другите настройки, които правеха картината гледаема. Подсветката си ми е на 20, а на другия въпрос на svetlio - нищо не очаквам, освен да не се скапва повече картината. Телевизора е купуван по времето когато HDR още нямаше или и да е имало е било само на топ моделите. Тъпото е, че ми трябва само една настройка за да го изключа и ще си гледам нормална картина, ама туй то - това може да се очаква от няколко от най-гопемите корпорации в света - елементарни неща да им липсват в софтуера.

8.  

9. Senior Member Аватара на hristoslav2
    Тук е от
    Jun 2008
    Живее в
    Варна

Цитат Първоначално публикувано от XpacTa Виж публикацията
    Здравейте,

Имам стар Samsung 50MU6102 модел 2017та с Tizen 3.0 (ако има значение). Напоследък се опитвам да гледам на него Netflix и AppleTV+, но имам проблем с HDR - не знам с кой ъпдейт от Самсунг са му вменили на телевизорчето, че поддържа HDR, ама съвсем не е така. Даже при Youtube понякога включвам HDR. По принцип го гледам на режим Moviе, в менюто на приложението всичко изглежда нормално, докато не тръгне филма/епизода - тогава картината става много по тъмна и се вижда с мъка. Пробвах различни настройки - евентуално ако го сложа на режим на картина Dynamic леко се пооправя, но после трябва да го махам ръчно като почна да гледам телевизия. Има ли начин да го накарам да не пускам HDR режим? В приложенията няма такава настройка, в service menu-то намерих само HDR+, но доколкото знам това е режим при който "подобрява" SDR съдържание и се опитва да го направи да изглежда HDR. Четох за вариант с външен плеър (Fire TV stick) от който ще мога да изключа HDR, но за момента търся решение от настройките на телевизора.

P.S. Версията на софтуера е 1400, с опит за ъпдейт през телевизора не намира по-нова. От сайта на Samsung намерих 1401 за ъпдейт с флашка, но не намерих информация какво съдържа и затова се въздържам да я слагам.
    Семсун са направили голяма глупост, включвайки HDR режим в модели с осветеност на подсветката от 300 нита. За HDR ти трябва телевизор с осветеност на подсветката от 600-1000 нита и нагоре. Тъй като тоналното картографиране в HDR взема в предвид като горна граница максималната яркост на съответният телевизор(за най-ярките акценти в картината), то мащабира надолу със съответният процент яркостта на останалите обекти в картината. Резултатът е много тъмна картина.

Причината картината на Samsung 50MU6102 да изглежда тъмна при HDR съдържание се дължи основно на ограничената яркост и техническите възможности на панела. Ето защо това се случва:

Проблемът с тъмната картина при засичане на HDR сигнал на телевизор Samsung 50MU6102 е често срещан при някои модели, особено по-стари или от среден клас, и може да се дължи на няколко фактора, свързани с хардуера, настройките или начина, по който телевизорът обработва HDR съдържанието. Нека разгледаме причините и възможните решения:Причини за тъмната картина при HDR

• Ограничения на панела:
      • Samsung 50MU6102 е телевизор от 2017 г. с 4K резолюция и поддръжка за HDR10, но той използва 8-битов панел (с FRC за симулация на 10-битови цветове) и няма висока пикова яркост (около 300–350 нита). HDR съдържанието изисква по-висока яркост (над 500–1000 нита) и по-дълбок контраст, за да изглежда правилно. Когато телевизорът превключва в HDR режим, той се опитва да покаже по-широк динамичен обхват, но ограниченията на панела правят тъмните сцени почти невидими. Телевизорът има максимална яркост около 300 нита, което е напълно достатъчно за SDR съдържание, но далеч под препоръчителните 600–1000+ нита за HDR. При HDR сигнал, телевизорът се опитва да покаже по-широка гама от яркост и цветове, но няма капацитет да „освети“ сцените така, както е предвидено, затова крайният резултат изглежда по-тъмен.
        • Автоматичен тон-мапинг:
          • Телевизорът се опитва автоматично да „премапира“ HDR сигнал към възможностите си:
            • Вместо да игнорира HDR сигнала, той намалява общата яркост, за да покаже някакъв контраст.
            • Това води до изкуствено приглушена и мрачна картина.

• Неправилна обработка на HDR метаданни:
      • Телевизорът може да не интерпретира правилно HDR метаданните от източника (напр. Netflix, Blu-ray плейър или конзола). Това води до неправилно регулиране на яркостта, като тъмните области стават прекалено тъмни, а светлите – недостатъчно ярки.

• Автоматични настройки за пестене на енергия:
      • Режими като Eco Mode или автоматично регулиране на яркостта (Eco Sensor) могат да намалят подсветката, когато телевизорът засече HDR сигнал, особено ако стаята е тъмна.

• Несъвместимост с източника:
      • Ако използваш външно устройство (напр. Apple TV, PlayStation, Xbox), настройките му за HDR може да не са оптимизирани за този модел. Например, някои устройства изпращат HDR сигнал с висока гама (ST.2084), който телевизорът не може да обработи адекватно.

• Локално затъмняване (Local Dimming):
      • Samsung 50MU6102 използва Edge-LED подсветка с ограничена способност за локално затъмняване. В HDR режим телевизорът може да намалява яркостта в тъмните сцени, за да подобри контраста, но това често прави изображението нечетливо.

Възможни решения

• Промяна на настройките на телевизора:
      • Режим на картината: Отиди в Settings > Picture > Picture Mode и избери Dynamic или Standard вместо Movie или Filmmaker Mode, които често са твърде тъмни за HDR на този модел.
      • Яркост и подсветка: В Expert Settings увеличи Backlight до максимум (20) и Brightness до 45–50. Настрой Contrast на 85–90 и Sharpness на 10–20 за по-ясна картина.
      • Гама: Ако е възможно, промени Gamma от ST.2084 (HDR стандарт) на BT.1886 или 2.2, за да изсветлиш тъмните сцени. На този модел обаче тази опция може да е заключена в HDR режим.
      • Local Dimming: Включи Local Dimming на High (ако е налично) или го изключи напълно, за да видиш дали подобрява видимостта в тъмните сцени.
      • Eco Mode: Отиди в Settings > General > Eco Solution и изключи Eco Sensor и Energy Saving Mode, за да предотвратиш автоматичното затъмняване.
      • Намали или изключи „Контрастно подобрение“ (Contrast Enhancer) — понякога пречи.

• Проверка на източника:
      • Външни устройства: Ако използваш конзола или стрийминг устройство:
        • На PlayStation/Xbox: Отиди в настройките за видео и изключи HDR или го настрой ръчно, за да ограничиш пиковата яркост. Например, на PS4/PS5 избери HDR Off или намали HDR яркостта в менюто.
        • На Apple TV: В Settings > Video and Audio, опитай да превключиш на 4K SDR вместо HDR, или включи Match Dynamic Range, за да избегнеш принудително HDR конвертиране.

• HDMI порт: Увери се, че използваш HDMI порт с активиран Input Signal Plus (Settings > General > External Device Manager > Input Signal Plus), за да поддържа HDR10 и 4K правилно.
      • Качество на кабела: Използвай високоскоростен HDMI кабел (18 Gbps, HDMI 2.0 или по-висок), за да избегнеш проблеми със сигнала.

• Изключване на HDR (ако е възможно):
      • На този модел няма директна опция за изключване на HDR в менюто, когато телевизорът го засече, но можеш да заобиколиш проблема, като:
        • Използваш източник, който не изпраща HDR сигнал (напр. избереш SDR съдържание в Netflix или Amazon Prime).
        • Свържеш външно устройство като Fire TV Stick HD (не 4K), което избягва HDR и осигурява по-ярка картина.

• Актуализация на фърмуера:
      • Провери за актуализации на софтуера: Settings > Support > Software Update. Някои потребители на подобни модели (напр. Samsung TU7000) съобщават, че фърмуерни актуализации подобряват HDR производителността. За MU6102 последната версия може да е от 2020 г., но си струва да се провери.
      • Ако няма подобрение, свържи се с поддръжката на Samsung за информация за последни корекции.

• Контрол на осветлението в стаята:
      • HDR съдържанието изглежда по-добре в тъмна среда, но тъй като MU6102 няма висока яркост, опитай да гледаш в умерено осветлена стая, за да компенсираш за слабите черни нива. Избягвай пряка слънчева светлина върху екрана.

Защо настройките може да не решат напълно проблема?

Samsung 50MU6102 е от среден клас за времето си и макар да поддържа HDR10, той не е проектиран да показва HDR съдържание с пълния му потенциал, за разлика от по-новите QLED или OLED модели. Ако нито едно от решенията не подобри значително картината, може да се наложи да избягваш HDR съдържание или да обмислиш външно устройство, което да конвертира сигнала в SDR.
    Алтернативи

• Стрийминг устройства: Устройства като Roku Express или Amazon Fire TV Stick HD могат да бъдат настроени да излъчват само SDR, което ще даде по-ярка и ясна картина на този телевизор.
    • Надграждане на телевизора: Ако HDR е важен за теб, търси по-нов модел с по-добра HDR производителност.

Тъмната картина при HDR на Samsung 50MU6102 се дължи главно на хардуерни ограничения и неправилна обработка на сигнала. Опитай да увеличиш яркостта, да изключиш Eco режимите и да провериш настройките на източника. Ако проблемът остане, превключването към SDR съдържание чрез подходящо устройство е най-практичното решение.
    brave одобрява това.

10. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008

Както писах - при мен работи безотказно и си го има още с купуването на тв 2017г, даже скоро му сменях подсветката и е по-добре, отколкото като беше нов
    Туй ХДР+ си е псевдо ХДР (както на времето псевдо 3Д-то) от СДР да симулира ХДР ефект - не го ползвам. ХДР имам още на модели 2015г...
    За да имаш гама и други настройки, то трябва да е подаден/засечен ХДР сигнал - тогава си ги има и колкото да е мижав хардуера има видима (макар и минимално) разлика в картината, за да разбереш, че е ХДР сигнала. Направените настройки при ХДР сигнал си остават/важат само за него и не влияят тия за СДР.
    Моя си работи отлично (и хардуер, и софтуер), а и панела е доста добър макар и 60хц.
    Подозирам нещо бъгясало/скапано и може би е добре да разкачиш всичко външно свързано, да направиш връщане на заводски и изключване от захранване за 5 мин.
    brotzki одобрява това.

11. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2004

Леле Hristoslav2 - надявам се това да си го генерирал с ChatGPT или нещо подобно, извинявам се ако го е имало написано някъде другаде из форума, уж потърсих.

@svetlio1 - аз доскоро не съм ползвал HDR съдържание, затова сега го откривам проблема. Но наистина си има проблем - намерих много теми из чуждите форуми. Просто няма да си продължа абонамента за AppleTV+ и това ще ми реши голяма част от проблема.

Защо се наложи да сменяш подсветката? При мен наистина може да е поизфирясала, телевизора никога не е бил много ярък, пък и аз го гледам на Movie режим, защото уж е най-точен като картина.

12. Senior Member Аватара на svetlio1
    Тук е от
    Oct 2008

Пробвай от външно устройство да пуснеш AppleTV+, защото може самото приложение да си е бъгаво с оглед годинките на модела.

Писах тука в някоя от темите, че и снимки бях сложил - стана на петна и синееше доста - заминала си беше. Сега си е по0добре и от като нов - почти идеално равномерна.
    Аз го ползвам с ХДР материали от самото начало (ПС4/5) и си е добре като за класа и годините си, то и затова предпочетох да го ремонтирам, вместо да го изхвърля и купя нов.

13. Senior Member
    Тук е от
    Jul 2010

От телефон може да пробвате с приложенията. Ако ползвате и телефон Самсунг, чрез Смартвю предава прекрасно UHD HDR
    Не намаля кадрите като при китайски телевизор и китайски телефон със Скрийнкаст
    Този пост е редактиран от brotzki; 16-04-25 в 11:45.

14.  

15. Junior Member
    Тук е от
    Mar 2004

От телефон не ми беше хрумвало да пробвам. Иначе взе че си запомни настройките, не знам предишния път защо не пожела. При мен проблема е задълбочен от това, че стаята в която се гледа е много светла. Като цяло положението е закрепено, но явно ще трябва да се оглеждам за нещо по-ярко и с по-добро антирефлексно покритие.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Ремап на бутони на дистанционно Netflix, Rakuten
    От kod във форум Samsung телевизори
    Отговори: 10
    Последно: 11-02-23, 09:25
  2. Проблем с Netflix на Toshiba 32L3433DG
    От Masklin във форум Toshiba телевизори
    Отговори: 8
    Последно: 01-04-20, 00:56
  3. Netflix
    От IBMD във форум Телевизия и Радио - Оператори, Приемници, Програми
    Отговори: 5
    Последно: 23-08-19, 19:33
  4. Проблем с Netflix
    От westham във форум Sony телевизори
    Отговори: 7
    Последно: 23-09-18, 14:19
  5. SAMSUNG smart hub 2013 Инсталиране на по стар модел ?
    От martokb във форум Samsung телевизори
    Отговори: 8
    Последно: 28-05-14, 22:25

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе