Проблем с телевизор и домашно кино
Здравейте, от вчера съм собственик на Сони 50W805C и имам проблем със синхронизацията с домашното кино SONY BDV-E4100.
Проблемът е, че от домашното кино не вади звук.
Киното е вързано на HDMI4 (ARC). Телевизията (виваком) - на HDMI 1 (MHL).
От настройките на звука съм избрал Аудио система, обаче звук няма.
Със старото LG всичко си вървеше по мед - тук обаче не могат да се сработят двете устройства.
Интересното е, че като рестартирам настройките на телевизора - има звук, но като изключа телевизора и го включа пак - не. Какъв може да е проблема имате ли идеи?
p.s. със SPDIF има звук.
Отговор: Проблем с телевизор и домашно кино
С оптиката има звук.
Странно също е, че като включвах стария телевизор - киното стартираше само почти веднага. Със сонито трябва да чакам повече от минута.
Пробвай на друг HDMI порт.
Виж си настройките за BRAVIA Sync в менюто на телевизора и менюто на домашното кино. С тях се синхронизира работата на двете устройства
https://en.wikipedia.org/wiki/HDMI#CEC
Почти година по-късно проблема отново си седи.
Какво ли не пробвах - цялото меню с главата надолу всякакви опции.
След детайлна диагноза заключенията са следните:
1. При factory reset на телевизора и след първоначалните му настройки, киното си работи нормално и без проблеми. След няколко изключвания обаче - се прецаква и при повторно включване не се разпознава от телевизора и не изкарва звук. Решението е factory reset на телевизора отново.
2. При смяна на телевизорите - имам друг LG ... нещата са наред и никога не е правило проблеми. Директно и безпроблемно "захапване" от раз.
3. Това ме кара да си мисля, че проблемът е най-вероятно в телевизора и смятам да го закарам съвсем скоро в сервиза за ремонт.
4. Четох на няколко места - че проблемът може да бъде в приемника на кабелната (в случая Виваком). Според вас има ли логика, устройството на Виваком да създава целия хаос? Довечера мисля да до разкача и да вържа ефирната телевизия и да оставя телевизора за няколко дни с ефирна за да видя ефекта. LGто със същия приемник не прави проблеми.
Имате ли други съвети?
Благодаря на Христослав за помощта :)
Разбира се - при мен се случва няколко пъти да губя опцията да връщам звука към ресивъра по ARC (тв Панасоник) - след изключване от захранване за 5 мин. се оправяше (това пробвал ли си го?) , накрая смених HDMI кабела на вивакомското СТБ (ÌPTV) и до сега не съм имал повече проблеми.
На моите Панасоник + ресивър, ползвам и двете връзки - HDMI и оптика.
Първата, заради CEC протокола, а втората за звука.
Смяна на кабела, пробва ли? Другото, което се сещам, има опция за по-бързо стартиране на уредбата. При което, не се проверяват входове дискове и т.н. Трябва да е включено, тоест да стартира бързо. И последното е наистина да не се харесват :). Имах такъв случай съвсем наскоро. С уредба и телевизор, не се сещам модела. Смяна на уредбата реши въпроса. В смисъл, не модела, а друго тяло на същия модел. А въпросното тяло на проблемната уредба бачкаше с други телевизори, без проблем :).
До момента положението е следното: от два дни съм на ефрирна телевизия, без STBна Виваком. Нямам никакви проблеми и киното си комуникира с телевизора според очакванията.
През седмицата ще сменя кабела на STB и ще тествам. Дано е от него. Ако не - явно ще търся телевизия без STB, а със смарт карта. От виваком не очаквам голямо съдействие с проблема.
От това на което съм попадал по българските форуми - проблемът е в сет-топ бокса предлаган от оператора.
Не се учудвам. По-лошото е, че познавайки ги едва ли ще направят каквото и да е за да разрешат проблема.
Някой знае ли кои оператори в София предлагат телевизия без техен STB?
Net1 мисля, че имат.
Цитат:
Първоначално публикувано от
ikrassi
Не се учудвам. По-лошото е, че познавайки ги едва ли ще направят каквото и да е за да разрешат проблема.
Някой знае ли кои оператори в София предлагат телевизия без техен STB?
Net1 мисля, че имат.
Да, Нет1 са ОК. Ще ти трябва Ca модул за платените - HBO + Cinemax, или Диема спорт.
Последно от мен.
След 3 дни без никакви проблеми с ефирната телевизия - включих приемника на Виваком с друг Hdmi кабел от PS4.
Резултат никакъв - при първото включване си работеше нормално, след второто - звука изчезна.
Чакам да ми изтече договора към Виваком и ги сменям с Net1.
Поблемът е стар - приемниците на операторите, са орязани от поддръжка на стандарти и протоколи за управление и контрол.
В България, при тях се гони ниска цена и заради това се слага най-евтиният хардуер(често без сертификати), а софтуера е написан дотолкова, че приемника да си работи като независима единица, без синхрон с каквито и да било други устройства.
И за да бъда честен, проблемът не е само в операторите, а и в българите като клиенти - ниската платежоспособност. Те гонят най-ниската цена, без да се интересуват от качество на услугата.
Оператрите съобразявайки се това - предлагат най-евтиното което намерят...В противен случай, трябва да поискат депозит от близо 900 лева за оборудването, което ще изгони мнозинството клиенти...и ще изхвърли оператора от и без това свитият пазар.
:) Проблемът с ниската платежоспособност в България е тъжна реалност, която скоро няма да се промени. Затова го преглъщаме и приемаме като факт.
От тук нататък единственото хубаво е, че за нас като крайни потребители има алтернативи.
Лека вечер и весели празници!