Резултати от 1 до 5 от общо 5

Повече конвенционална памет за ДОС под ХР ?

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

1. Тук е от
    May 2004

Въпреки нежеланието ми, още известно (и неопределено) време ще се наложи да работя с 2-3 ДОС-програми под Windows. Едната от тях е особено лакома за памет. Под Windows 98 нямах проблеми да освободя максимално количество конвенционална памет и програмата работеше безупречно. Под ХР обаче се оказа, че не мога да освободя толкова памет, колкото под 98. Config.NT и Autoexec.NT са настроени правилно, същото се отнася и за _Default.pif и Cmd.exe.

Ето най-доброто, до което стигнах:

Ако DOSX се качи във високата памет, нещата се оправят. Само че не се качва, макар да има достатъчно голям блок. На една друга машина ситуацията беше същата и след като смених мрежовата карта с нова, DOSX се качи горе - старата карта работеше с драйвери за реален режим и с нея размера на SYSTEM беше по-голям. Така че качването на DOSX горе съм го виждал с очите си!

Въпросът ми е: има ли някакъв начин да се качи DOSX във високата памет? Няма ли някакъв оптимизатор на паметта, подобен на MemMaker от миналото, който би могъл да свърши това, ако се окаже, че с нормални средства задачката не може да се изпълни?

Вероятно в SYSTEM и DOSX има излишни неща, премахването на които би освободило памет. Има ли някакъв начин да се редактира съдържанието на SYSTEM и DOSX? Може би някаква външна програма? Например, под ДОС не ми е необходима мишка – как бих могъл да премахна драйвера й, който се поставя автоматично от Windows XP?

Предварително благодаря на всеки, който ми окаже помощ по въпроса - иначе трябва излишно да държа една система с Windows 98. В интерес на истината опитах с Virtual PC 2004 - Windows 98 работи много добре в прозорец под ХР, но доста бавничко - по груби сметки - над 5 пъти.

И за да не отговарям допълнително на някои въпроси, ето и съдържанието на Config.NT и Autoexec.NT:

Config.NT

---------

NTCMDPROMPT

DOSONLY

dos=high, umb

device=%SystemRoot%\system32\himem.sys

Autoexec.NT

------------

@echo off

REM Install network redirector (load before dosx.exe)

lh %SystemRoot%\system32\redir

REM Install CD ROM extensions

REM lh %SystemRoot%\system32\mscdexnt.exe

REM Install DPMI support

lh %SystemRoot%\system32\dosx

REM Cyrillic Keyboard Driver from Geo

REM lh d:\sys\ckdg.com /control

------

Допълнение: програмата изисква DPMI и ако не включа DOSX - гърми!

Geo

2.  

3. Member
    Тук е от
    Apr 2002

1. Не пипай оригиналите!!!!! Направи копия - Config1.NT Autoexec1.NT и тях ги сочи в PIF- а на твоита програма.

Има нещо очевидно: ако от този доспромпт няма да се обръщаш към мрежа, махни redir. Чрез РЕМване:

REM Install network redirector (load before dosx.exe)

REM lh %SystemRoot%\system32\redir

4. Senior Member Аватара на ru-boy
    Тук е от
    Jan 2000

@Geo_BG

Една малка забележка относно освобождаването на памет MemMaker е най-лошата програма за тази работа. Най-добрата и шампиона по освобождаване на конвенционална памет за ДОС се нарича QEMM, но тя върши работа само за ДОС, Win9x. При XP-то нещата са малко по-трудно управляеми. Наскоро ми попада някакъв Tweak, който освобождаваше именно конвенционална памет за ДОС, ще го потърся.

5. Тук е от
    May 2004

@injinera

---------

Разбира се, че махнах REDIR-а! Само че той е 2.6 К и не променя нищо. Що се отнася до Config.NT и Autoexec.NT - не само че имам копия, но разполагам с още инсталирани ХР - нема проблеми :-)

@ru-boy

--------

На времето бях най-върлия почитател на QEMM! Само че е малко по-агресивна от MemMaker и ако я понатиснеш малко - отива да бърка. Оказа се, че за по-обикновените случаи и MemMaker върши работа, плюс това върви със системата. От тази гледна точка споменах само него...

В интерес на истината доста порових из нета, но не намерих нещо написано по въпроса. А очаквах... Пращай този Tweak, ако го намериш. Иначе май ще пиша до MS...

Разковничето според мен е SYSTEM. Там MS вкарват всичко (основно драйвери), което сметнат за нужно и както винаги се презастраховат. Ако малко се намали SYSTEM, DOSX се качва в горната памет и нещата заспиват.

Geo

6. Member
    Тук е от
    Apr 2002

<blockquote id="quote"><font size="1" id="quote"><b id="quote">quote:</b id="quote"></font id="quote"><table border="0" id="quote"><tr id="quote"><td class="quote" id="quote"><font size="1" id="quote">Разбира се, че махнах REDIR-а!</td id="quote"></tr id="quote"></table id="quote"></blockquote id="quote"><font size="2" id="quote"></font id="quote">

Аз наистина съм инженер и съм свикнал да вярвам на писно. В това, което даде, не беше махнато.

===========================

ОфТопик: Често не отговарям на въпроси поради пълна неяснота какво се пита и какво е положението. Особено като ми напишат "Уиндоуса" и "браузъра" - и не чета по-натам.

Вземи дръж на положение, ако пишеш ясно и точно, нека така да бъде!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

1. Как да намаля оборотите на турбината на конвенционална Мидеа?
    От stonik във форум Основни принципи, теория, линкове и технически въпроси
    Отговори: 0
    Последно: 20-11-14, 19:44
  2. CPU поддържа памет до 1866. каква памет да сложа.
    От divxxx във форум Общ - хардуер
    Отговори: 11
    Последно: 27-06-13, 16:11
  3. Конвенционална ''12''-ка работи ли нормално при -10 градуса???
    От Хехо във форум Климатици Fujitsu, General Fujitsu, Fuji Electric
    Отговори: 14
    Последно: 04-02-11, 12:01
  4. Снимка с повече Mp = файл с повече Mb? Или съвсем не?
    От roumen68 във форум Фото и видеокамери
    Отговори: 4
    Последно: 26-02-10, 17:40
  5. Отговори: 1
    Последно: 17-06-09, 12:28

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе