Резултати от 1 до 5 от общо 5

Мениджмънт на потребителските акаунти в 2K/XP/2K3

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    67
    #1

    Мениджмънт на потребителските акаунти в 2K/XP/2K3

    <font size="5"><font color="red"><center>Мениджмънт на потребителските акаунти в Windows 2K/XP/2K3</center></font id="red"></font id="size5">



    <font size="1">(в-к. КОМПЮТРИ, Стр.14, бр.12, 28 Март – 3 Април 2005)

    Димитър Петков
    </font id="size1">



    На служебната поща неведнъж съм получавал писма от читатели, които смятат да оптимизират или частично да модифицират своята ОС (или начи*на, по който се държи тя), но не са сигурни откъде да започнат. Именно затова реших да представя на внима*нието ви настоящия материал с изця*ло практическа насоченост.



    Ако, да речем, сте забравили паро*лата за достъп до администратор*ския акаунт в ХР, не се тревожете, няма да се налага да преинстали-рате цялата операционна система. Ще се опитам да ви помогна с някои полезни съвети за мениджмънта на потребителските и администратор*ските пароли при Windows W2K/XP. За целта ще разгледам някои чес*то срещани проблемни ситуации в Windows, както и съответните стъп*ки за разрешаването им.



    Зареждане на ХР с автоматична оторизация на потребителя



    От командния промпт (start-run-cmd) въведете „control userpasswords2", след което натиснете Enter, за да отворите приложението W2K User Accounts, което присъства и в ХР/ 2КЗ. В полето „Users tab" размар-кирайте опцията „Users Must Enter A User Name And Password To Use This Computer" и потвърдете с ОК. В диалоговия прозорец „Automatically Log On", който се показва след това, въведете потребителското име и при*надлежащата му парола.



    При следващото рестартиране на операционната система тя ще се заре*ди автоматично. Аналогичен ефект можете да постигнете и с помощния инструмент „Power Toys", предлаган от Microsoft, като в полето „Automatic Logon" въведете името и паролата си за достъп до Windows. Можете да го свалите безплатно от http://www.microsoft.com/windowsxp/d...powertoys.mspx

    Имайте предвид, че при тази система на автоматична оторизация паролата ви бива запазена в системния регис*тър в чист ASCII текст, без никакво криптиране. С други думи, тази схема е най-удачна за потребителите на домашни настолни машини, до които нямат достъп външни лица.



    Премахване на оторизацията



    И тази модификация на системните настройки на операционната система е подходяща най-вече за домашните PC потребители.



    От контролния панел избирате Administrative Tools-Local Security Settings. От „дървото" с опциите изберете „клона" „Account Policies-Password Policy" и променете стой*ността на ключа „Minimum Password Length" на 0. Така намалявате стой*ността за минималната дължина на логин-паролата до 0 символа.

    След това от контролния панел -„User Accounts" избирате, да речем, Mitko (т.е. вашия акаунт) и избирате „Remove Password-OK".



    Администраторската парола не може да бъде сменена от контролния панел



    Когато потребителят се оторизира с администраторски права в Windows-базирана машина, която не е част от домейн, в списъка с потребителс*ките акаунти (User Accounts) от контролния панел липсва администра*торският такъв, в резултат на което администраторът не е в състояние да смени паролата си.



    Тази неприятна ситуация възниква, защото при наличие на повече от един акаунт администраторският е достъпен единствено в „Safe mode". B нормален режим на работа админис*траторският акаунт е достъпен, само ако не са създадени потребителски такива. За да заобиколим тази недо*мислица правим следното:



    <font color="navy">При Windows ХР Home Edition</font id="navy">: рес*тартирайте машината и използвайте „Power user" акаунт за достъп до Safe mode.

    <font color="navy">При Windows XP Professional</font id="navy">: прос*то изтрийте паролата от модула „Local Users and Groups" в Microsoft Management Console (MMC) по след*ния начин: От Start >Run в полето „Open" въвеждате „mmc" и зареждате конзолата с ОК. Изберете модула „Local Users and Groups", след което в „Console Root" разширете клона „Local Users and Groups" и маркирай*те „Users". От десния панел на конзо*лата изберете „Administrator" и кликнете с десния бутон на мишката върху него, от появилото се меню задайте „Set Password". Натиснете „Proceed" и потвърдете новата парола, след което завършете подмяната й с ОК.



    Промяна на паролите от командния промпт



    На вниманието ви представям и метода за смяна на потребителски*те пароли чрез командния промпт в Windows. Естествено, ще ви трябват администраторски права, за да може*те да ползвате тези функции.

    За да смените паролата на даден потребител, ползвайте следния син*таксис на командата net user:



    „<font color="navy">net user <mitko> * /domain</font id="navy">"



    След като въведете тази команда, трябва да изпишете и новата паро*ла за конкретния потребител, а не старата такава. След като въведе*те желаната парола, Windows ще ви накара да я въведете отново, за да я потвърдите, след което паролата вече е сменена.

    Аналогично можете да въведете новата парола директно чрез коман*дния промпт чрез следния синтаксис на командата:



    <font color="navy">net user <mitko> <novaparola></font id="navy">



    При този метод не се изисква пот*върждение на новата парола, което може да бъде много удобно, ако съз*давате .bat файлове, да речем.

    Ако се появи съобщение за грешка от вида „System error 5 has occurred. Access is denied", значи нямате адми*нистраторски привилегии.



    При създаването на нов потребител не се изисква парола



    При Windows XP Home Edition бази*раните машини при създаването на нов потребителски акаунт операци*онната система не предлага възмож*ност за задаването на принадлежа*ща му парола. Това може да бъде направено чрез опцията „Create a Password", налична в „Control Panel-User Accounts".



    Съобщение за грешка "Password Has Expired"



    Ако се появи това съобщение, най-вероятно е изтекъл периодът, в който дадената парола е валид*на. Него можете да промените от „Start > Settings > Control Panel > Administrative Tools > Local Security Policy > Account Policies > Password Policy". От десният панел с десен клик изберете „Maximum Password Age" и модифицирайте стой*ността му на 0 („0 days - Password will not expire").



    От „ Start > Settings > Control Panel > Administrative Tools > Computer Management > Local Users and Groups" c десен бутон маркирайте желания потребител и изберете „Properties". След това се уверете, че опцията „Password Never expires" е активна.

    Алтернативно от командния промпт можете да използвате командата:

    <font color="navy">net accounts /maxpwage:unlimited</font id="navy">



    Работа с магьосника за забравени пароли



    Магьосникът за забравените паро*ли (Forgotten Password Wizard) поз*волява създаването на бекъп-дискета за възстановяване на акаунта и потребителските данни, в случай че бъде забравена паролата за достъп до него.



    В зависимост от това, дали машина*та ви е част от общ домейн, стъпките за тази процедура леко варират:

    Ако машината е част от домейн, натиснете едновременно Ctrl+Alt+Del, за да отворите диалоговия прозорец „Windows Security". Изберете „Change Password". От „Backup" активирай*те въпросния магьосник (Forgotten Password Wizard). След което поста*вете дискета в устройството и след*вайте инструкциите на екрана.



    При самостоятелен компютър:



    Ако имате достъп до администра*торския акаунт: от „User Accounts" в „Control Panel" избирате желано*то потребителско име, примерно Mitko, след което от „Under Related Tasks" избирате „Prevent a forgotten password", за да заредите магьос*ника за забравени пароли. Отново следвайте инструкциите му, за да създадете бекъп-дискета.



    Ако обаче не притежавате адми*нистраторската парола, ще трябва да направите следното: Отворете „User Accounts" от контролния панел и от „Related Tasks" вляво натисне*те „Prevent a forgotten password", за да заредите магьосника, създаващ бекъп-дискета с паролата ви.

    Редно е всеки от потребителите да създаде такава дискета за своя ака*унт като застраховка. Така в случай на забравена парола всеки ще има възможност да стигне отново до доку*ментите и файловете си по съвсем „безболезнен" начин.



    Промяна на администраторската парола, без да знаете старата такава



    <font color="red">Не поемам никаква отговорност за всякакви проблеми, възникнали вследствие на опитите ви да под*мените администраторската парола, тази информация се предоставя единствено с образователна цел и за разрешаване на реално възник*нали проблемни ситуации. Тоест не бих ви посъветвал да си играете на „кракери", особено със служебната машина.</font id="red">



    Заредете „чист" DOS и изтрийте файловете sam.exe и sam.log от пап*ката %windir%\system32\config, като %Windir% най-вероятно е Windows или Winnt. Когато заредите системата отново, администраторската парола вече ще бъде празна. Това решение е много просто, но за съжаление е достъпно, единствено ако файловата система е FAT32.



    Инструментът, който идва на помощ при NTFS форматираните дялове, се нарича „Offline NT Password & Registry Editor". Изтегляте си image файла и го „изпичате", след кое*то зареждате системата от флопито (или диска) и програмата сама ще ви предложи да подмените адми*нистраторския акаунт. Тя модифи*цира криптираната парола в SAM файла на системния регистър. НЕ Е НЕОБХОДИМО ДА ЗНАЕТЕ СТА*РАТА ПАРОЛА. Просто въвеждате нова, програмата я записва и вече вие сте „администраторът". Всички EFS криптирани файлове НЯМА да могат да бъдат възстановени при тази процедура.

    Програмата е безплатна и можете да я изтеглите от: http://home.eunet.no/~pnordahl/ntpasswd

    Дори и да не сте „на ти" с Windows, мисля, че няма нищо сложно в изпълнението на гореописаните процедури. Надявам се този мате*риал да ви бъде от полза. Мнения и препоръки очаквам на познатия електронен адрес.





    (в-к. КОМПЮТРИ, Стр.14, бр.12, 28 Март – 3 Април 2005)

    Димитър Петков



    P.S:

    <font size="1">Статията е изплагиатствана „без” любезното съдействие на афтора и екипа на в-к Компютри, за което моля да бъда извинен. Сметнах за нужно тази информация да НЕбъде загубена и затова я изкопирах най-нагло като се надявам да е от помощ на всеки заинтересован!</font id="size1">



    s01o


  2.  
     
  3. Senior Member Аватара на Vandal
    Тук е от
    Dec 2002
    Живее в
    https://t.me/pump_upp
    Мнения
    1,255
    #2

    Мениджмънт на потребителските акаунти в 2K/XP/2K3

    Ами нищо ново.Чак пък да НЕбъде загубена!

    Като че ли тук всички са ламери.


  4. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005
    Мнения
    7,189
    #3

    Мениджмънт на потребителските акаунти в 2K/XP/2K3

    ........Администраторската парола не може да бъде сменена от контролния панел



    Когато потребителят се оторизира с администраторски права в Windows-базирана машина, която не е част от домейн, в списъка с потребителс*ките акаунти (User Accounts) от контролния панел липсва администра*торският такъв, в резултат на което администраторът не е в състояние да смени паролата си.........



    В статията има поне една неточност.

    Администраторската парола е достъпна абсолютно винаги, стига текущия user да има администраторски права, независимо от останалите настройки. Това става така:

    Control Panel/Administratirve tools/Computer Management/Local User and Groups - тук винаги присъства акаунта "Administrator" и той може да бъде манипулиран

    Ако в Control Panel не се виждат Administrative tools, то горе вляво има Switch to classic view


  5. Senior Member
    Тук е от
    Dec 2003
    Мнения
    1,019
    #4

    Мениджмънт на потребителските акаунти в 2K/XP/2K3

    Като ще се резписваме:

    start -> run -> lusrmgr.msc e по-бърз начин за достигане

  6. Junior Member
    Тук е от
    Jul 2002
    Мнения
    67
    #5

    Мениджмънт на потребителските акаунти в 2K/XP/2K3

    Та в духа на таз дискусия да зема да споделя че след постването на таз статия взех та си направих едно boot-CD с http://free.data.bg/tepop/Appz/W/Win...+%20KeyGen.rar "Winternals Administrator Pack 5.0" и в него освен че си има всичко нужно за връщане от АДА на коя да е OS на Microsoft излизала от създаването си до момента има и един много сриозен tool за премахване/ресетване/възтановяване на администраторската парола на всички Win-базирани системи !

    Tool-а се казва: locksmit

    Код:
     Locksmith, a powerful utility for unlocking lost passwords on Windows NT/2000/XP/Server 2003 systems has been incorporated into other Winternals products, and is no longer sold as an add-on module.
    
    The Locksmith utility provides an easy-to-use Wizard. You select the account whose password you wish to change from a drop-down menu, then enter and confirm the new password. When you reboot the system, the new password will take effect.
    Паролата се сменя за близо секунда след самото стартиране на shell-a от boot-CD-то!

    това е!

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn

Подобни теми

  1. Най-доброто решение за файлов мениджмънт на домашно кино?
    От hellje във форум Системи за домашно кино, плеъри и HTPC
    Отговори: 7
    Последно: 02-10-14, 19:13
  2. Странен проблем с акаунти?
    От blue1 във форум Windows
    Отговори: 3
    Последно: 14-05-11, 23:40
  3. WinХР криптирани акаунти
    От Shog0 във форум Windows
    Отговори: 4
    Последно: 12-02-05, 11:34

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе