Някой знае ли някакъв "tip" или "trick", който да премахва това тъпо сортиране на директориите под WinXP [вж. снимката по-долу], което дава приоритет първо на буквите [вместо на цифрите] и на по-дългите имена [вместо на по-късите].
![]()
Някой знае ли някакъв "tip" или "trick", който да премахва това тъпо сортиране на директориите под WinXP [вж. снимката по-долу], което дава приоритет първо на буквите [вместо на цифрите] и на по-дългите имена [вместо на по-късите].
![]()
Опитай с това:
To change this behaviour open your registry and find the key below.
Create a new DWORD value named "NoStrCmpLogical" and set it to "1" to use the Windows 2000 sorting method.
Restart Explorer for the changes to take effect.
Settings:
User Key: [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\
Explorer]
System Key: [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\
Explorer]
Name: NoStrCmpLogical
Type: REG_DWORD (DWORD Value)
Value: (1 = Windows 2000 method)
В Windows Explorer:
Първо:
Tools/Folder Options/General
най-горе: Use Windows Classic Folders
Затваряш Windows Explorer и го пускаш отново
Второ:
View - превключваш на Details
(пътьом можеш да си сложиш чавка на view/status bar - удобно е)
При това положение в десния панел на Windows explorer, съдържанието на текущата папка се визуализира като колони с различна информация (Name, Size, Type ...)
като над всяка колона има бутон (това са самите Name, Size, Type ...)
При натискане на тези бутони, съдържанието се сортира по съответния бутон - например по Date Modified
При повторно натискане, съдържанието се сортира по същия признак, но в обратен ред
Ако ти хареса това визуализиране на десния панел в Windows Explorer, можеш да си го направиш 'default folder view' за всяка папка по следния начин
Windows Explorer/Tools/Folder Options/View/бутон Apply to all folders
// Когато си превключил на Details, ако чукнеш с десен бутон на мишката върху бутоните над колоните, ти се появява списък с всичките възможни колони и можеш да си избираш кои да се визуализират и кои не и съответно да сортираш и по тях
// Това със сортирането можеш да го правиш и в стандартните dialog-box за Open, Save, Save As и др. Там има малко бутонче-икона, с което можеш да превключиш на Details и съответно да сортираш по същия начин
// Иво, не бях разбрал въпроса правилно, а и никога не бях забелязвал до този момент, това странно сортиране във втория символ. Стана ми интересно, тъй като при третия символ сортирането е като при първия. Това което съм написал по-горе няма да ти помогне, но това което е написал преди мен fichtenweg, върши чудесна работа, но вместо explorer, трябва да се рестартира Windows.
Мите, благодаря ти за изчерпателният отговор, но това което си ми написал не е точно това което искам. Аз искам просто подредбата на директориите да е както при Win98, например. Не ме интересуват "details", а искам първо [виж снимката горе] директорията "0" да е първа, после "00", и най-накрая "000", а след това "50", "5a" и "5b". Не знам защо XP-то ги подрежда по такъв тъп начин - в смисъл, първо "000", после "00" и накрая "0".
Fichtenweg, благодаря ти и на теб, ще пробвам това, което ми предлагаш в момент преди да си рестартирам компютъра и след това ще дам отчет.
Добавено:
Fichtenweg, работата стана идеално!Yeaahhh...
![]()