Re: Windwos Xp - DOS problem
За да изключиш проблем с кирилизацията, пробвай как работи без кирилизатор (все ще можеш да сглобиш нещо и на маймуница) - на цял екран и в прозорец.
За настройки пробвай различни режими в Compatibility - от Properties на връзката, с която стартираш програмата или на самата програма.
За паметта - има някакви настройки в Memory - от Properties на програмата.
някога работела ли е на този комп?
fat/fat32/ntfs ?
fullscreen / window ?
проба след зареждане с win98/me startup disk правена ли е?
Инсталирай си DosBox и нямаш никакви проблеми с ДОС приложения. Програмата емулира ДОС (и то доста по-сполучливо от конзолата на XP).
цък
Програмата е Free. Ако има проблем с настройката свиркай.
Бях пробвал без кирилизатор и със спряна антивирусна програма (ф-прот)
Първият път записа, след това отново аут и при всеки следващ опит отново нямаше успех.Compatibility беше първото, което ми дойде на ум, но уви - нито Windows 95/98/NT...
Buffersieze по дифолт е 40 - аз пробвах със 100 и 300, number of size - 4
ntfs e харда, винаги в режим fullscreen - това ще го пробвам
Значи самата програма на Уиндоус 98 работи без никакъв проблем. А да пробвам със старт ъп дискета за да проверим харудера ли?
DarkSaber:
Бях го пробвал това приложение. Не съм си играл много много с него, но пак не ставаше. Имаше нещо странно при него, че отваряше по няколко прозореца - малко странно.
А нещо с виртуална машина? Все пак пц-то не е слабо..
Имам само един въпрос : Успя ли да пуснеш приложението си в DosBox ?
Всичко е въпрос на настройки.
Ами единият път тръгна, а сега защо се опъва не знам. Единствено в конфига при ауторън добавих mount ....дава грешка Run time error..
А има едни стойности, тях ги гледам от старият компютър.
FILES=100
BUFFERS=90
SET CLIPPER=F50
но не ми говорят много
Get, обясни как точно стартираш програмата.
Най-удачно е да изкараш един BAT-файл на десктопа - в него да ти се зарежда първо кирилицата и после ЕХЕ-то на програмата.
Ако пак гърми - пробвай с друг кирилизатор.
Колкото до FILES, намали ги, сложи ги примерно 30, защото колкото повече зададеш, толкова повече от конвенционалната памет ти гълта този параметър (осигурява място предварително), и може би програмата се срива именно заради липса на памет (поне на мен така ми се струва). Поначало конвенционалната памет не се тачи много под XP - за справка, виж колко е на чисто зареден Win98 и виж колко е на XP - разликата е поне 50 КВ (сега нямам време да ти обясня защо) - оттам идват и повече проблеми при работа на DOS-приложения под XP.
нека първо се докаже, че програмата работи (все още) с една проба с win98 startup disk. ако тръгне - ще обясним и himem.sys, и т.н. ;). ако не - ще търсим решение в environment-а...
забравих да уточня - без cd rom support, че не помня къде слагаше mscdex-a....
Не съвсем по темата, но може да помогне - наскоро излезе първата стабилна версия на FreeDOS; добре е да пробваш и с нея.
По въпроса за FILES, BUFFERS и CLIPPER - IvO™ по принцип е прав, но ако програмата опита да отвори повече файлове едновременно (в случая най-вероятно индекси за Clipper/dBase), ще изгърми със сигурност - вероятно със съобщение за грешка все пак (червено на син фон най-често). В документацията на програмата някъде трябва да пише какво трябва да се сложи като стойности.
Ако имаш възможност, пробвай на компютър с FAT - NTFS е много вероятен проблем за програма на Clipper.
Както разбирам - това е някакво клипер/дибейс приложение - много често гърмят така програмите ако са сложени в директория със странно име - напр. на кирилица, много дълго или пък има неразрешени стандартно символи при ДОС.
Сложи програмата на диск С: в директория примерно С:\123 и пробвай дали няма да работи.
Цитат:
Първоначално публикувано от get
А има едни стойности, тях ги гледам от старият компютър.
FILES=100
BUFFERS=90
SET CLIPPER=F50
но не ми говорят много
А тези стойности пробва ли като ги запишеш в config.nt файла?
P.S. А колкото до програма за кирилизиране в DOS обикновенно тази която идва с програмата за ДДС върши добра работа.
Така и съм го направил - едн бат файл, в който се описва първо пътя до кирилизатора, след това се стартирва приложението.
C:\dnd.exe (пробвах и с bds, пробвах без кирилизатор)
C:\Printa\Printa.exe
FearMe:
Взех една стара бутваща дискета от Уин98СЕ. Бутнах без цдром съпорт. Програмата с кирилизатора тръгнаха без проблем.
По програмата няма документация, писана е преди много време, 8 години мисля и едва ли ще мога да получа съпорт от създаделя и.
Вчера заснех следното съобщение, след което програмата спря.
http://get-freaky.net/tmp/Pic009.jpg
след като стана ясно, че хардът е на fat32, а не на ntfs (иначе нямаше да го видиш през boot дискетата на 98) определено съм по-силно убеден в първоначалното си подозрение, че имаш проблеми с писането по диска.
ако програмата ти използва direct disk access (като типично късно dos приложение), тогава прочети това:
http://www.xmission.com/~comphope/issues/ch000355.htm
и за повече (не че е много) теория, това:
http://www.xmission.com/~comphope/lockhlp.htm
P.S. който е ползвал dos navigator как знаееее :))
И аз имам в офиса една ДОС програма. На комповете с ХР съм модифицирал така( за твоя случай):
Autoexec.NT - добави следното на края на файла
SET CLIPPER=F130;E:512
SET PATH=C:\Printa;%PATH%
C:\dnd.exe (или bds.com)
Config.NT - добави следното на края на файла
files=130 (стойността в ХР е 40. смени я на 130)
EMM=RAM
След това изкарваш линк на десктопа, десен клик и на "ПАМЕТ" слагаш всичко на AUTO. Отметни и "Фул Скрийн" от "Екран".
При нас поне всичко си върви на 6. За кирилизатор ползваме BDS.COM.
Успех
Edit: Бях объркал разширенията на autoexec и config.