Re: XP Home отворени фаилове ?Само за специалисти
Цитат:
Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
според мен бързия формат е едно безусловно триене
нормалния формат е както описа @FearME
ммм...почти вярно ;)
бързият формат не е "безусловно" триене, а наистина форматирането само на FAT-а, но не с 0, а пак както аз съм го описал
"безусловното триене", или т.нар. "unconditional format" е форматиране, при което НЕ СЕ ПАЗИ информация за предишното "разграфяване" на диска и unformat по обикновения начин не е възможен. иначе при всяко форматиране се пази информация за предишното състояние на диска и е възможно unformat-ване
P.S. извинявам се за може би прекалено образното обяснение, но мисля, че така ще е най-разбираемо и за не-специалисти, които биха се зачели в темата
@fanta orange - питам, защото видях, че се бъркаш. А специално твоя вариант на форматирането не го знам :) честно казано и FearMe малко ме обърка. А то няма нищо сложно.
Има само една единствена разлика между full и quick format и тя е в проверката за грешки (surface test). Единственият вид форматиране със загуба на данни е low level format.
Ако FAT се напълни с нули то просто след това няма да има FAT. Ами при NTFS?
A FearMe, това с Цитат:
"кутийките" не са на същите места като предния път. по този начин с повечко късмет могат да се избегнат физически дефекти по диска, като те не се излекуват, а просто остават по "чертичките" на разграфяването, а не в самите "кутийки"
освен че го чувам за пръв път ами и ми звучи леко нелогично - да се избягват грешки по диска на късмет ...
напротив, напълно логично е и вярно...а и на всичкото отгоре образно.... :)
FearME
Виж какво пише във формата на Windows
за Quick !
Цитат:
Първоначално публикувано от fanta orange
не мисля че съм сбъркал,казах 0,и това означава празно,нямам желанието да давам урок,,попитаха ме отговорих,отговорът за вас не е правилен,някой ще настоява,че е грешно,добре,ми ще си извадя старите учебници,ще ги сканирам,и ще ги лепна като скриншот.
Kазвайте от сега,за да слизам в мазата да ги търся
Не се обиждай, ама не се сдържах да отговоря:
Значи 0 е празно... да не би тогава FF да е пълно? Учебниците по информатика за училище съм забелязал, че са носта повърхностни и освен това на места неточни. Та неслучайно попитах за NTFS. Казваш, че при FAT таблицата се запълва с нули. Как стои тогава въпроса с NTFS. Да не би цялата MFT (Master File Table) да се запълва с нули? Това си е доста място - 25% от големината на partition-a, ако е новоформатиран. Ако partition-a e 100GB, quick format-a ще отнеме повече от 1/2 час.
Според мен много по-важно от вида на формата е преди това да дадеш делит партишън и криейт партишън.Така може да си сигурен че не са останали никакви л...а.
Format върши същата работа - гарантирам ти, независимо дали е full или quick. Само ако искаш да не остане нкаква възстановима информация използваш low level format или wipe програма. Изтриването и създаването на нов partition няма да заличи данните. В случая предполагам, че под "л...а" имаш предвид вирус - т.е. и format е достатъчно.