Ситуацията: Домашно PC, Windows XP x64 Edition на 4-5 месеца, с 3 профила: мой, на жената и админ. Качих последни critical updates наскоро и цъфна следната простотия: При прехвърляне от 1 потребител в друг в Logon процедурата (ползвам fast user switching) ми се поискват някакви потребителски пароли, КАКВИТО НЯМАМ ЗАДАДЕНИ! Невъзможно е да се влезе в който е да е профил (дори и със зададена парола на потребителя - не я разпознава) - единствено изборът shutdown/restart работи. Това обикновено възниква, когато поне 1 потребител е логнат, но не е и редовно - не мога да му хвана логиката кога. Та, има ли някой, сблъскал се с подобно нещо, или с някаква представа откъде може да се е вмирисало?
Прерових из нета де що, но не попаднах, или не открих начин да потърся точно за такъв случай - вкл. на майкрософтсия сайт. Имах такъв проблем замалко и преди 3 месеца, после изчезна - мислех, че е защото пуснах едно ресетване в унаследяването на правата в локалните файлове на всеки потребител, да не би логона да гърми от объркани права за достъп, но този път не помогна.
Преди да потече реката от "имаш вирус", "мдаа, време е за преинсталл" и дори "дефрагментира ли" ще уточня: винаги ползвам антивирусна (avast) и firewall (ghostwall+windows fw), не работя като администратор, обновявам с кръпки. Не съм качвал никакви съмнителни програмки и кракове напоследък. Машината се товари тежко, но е абсолютно стабилна - с изключение на гореспоменатия проблем никакви рестарти, рендвам по 30-40 часа понякога, паралелно моделирам или играя, заедно с това се ползва и за обикновеното - ровене в мрежата, свирня, дори по някой филм на TV изхода като втори екран. Нямам непознати процеси и услуги стартирани, нови драйвери също.
В допълнение ще добавя - същата гадория ми се появи и на XP-то, което ползвах на машината в продължение на почти 2 години преди това. Вируси така и не съм прихващал, ако щете вярвайте - а бях с други защити - avg + sygate. Единственото общо м/у 2-те системи е, че модвам логон-скина (както и темите, разбира се), но и доста отпреди проблема съм си бил със същите. Дори и да се връщам към оригиналните настройки, спънката пак изскача.
В момента съм се върна със system restore до отпреди обновяванията и засега се държи добре, но това не е решение. Та ако можете, помагайте. Да преинсталирам нямам и намерение, най-много да пренеса л**ното и в новата квартира заедно с фикуса, както е във вица...