Знам че се е исписало много по темата, от при мен така и не стана.
Та какво искам да направя: в локална мрежа, когато отдалечен потребител иска да ползва шернати папки, да му иска юзер нейм и парола.
Пц-тата са членове на една и съща работна група (не на домейн) и всички са с Windows XP.
Какво съм направил:
-на всяко ПЦ е инсталирано file and printer sharing
-създал съм на всеки комп да се влиза с юзернейм и парола
-на всеки комп има юзер "гест" с парола
-премахнато е "everyone" от user rights assignment\access this computer from the network и са прибавени Administrators, Users, power users.
-премахнато е simple file share и са зададени права за достъп на определени юзъри( имената са като на акаунтите от локалния компютър)
Какво става:
-при това положение компютрите се виждат, виждат и споделените ресурси, но когато се опитам да вляза в някоя шерната папка ми дава че нямам права за достъп(въобще не ми излиза прозореца за логин)
-ако на някоя шерната папка са дадени права за достъп на гест акаунта, от другия компютър влизам в тази папка без да ми иска нищо(независимо че съм задал парола за логване на геста и дори ако геста иска да се логне на локалото ПЦ ще му иска парола)
-единствения начин за ограничаване на дистанционния достъп, който успях да намеря е на всеки компютър да създам акаунти с юзърнейм и парола като на останалите т.е. на всички ПЦ-та има акаунтите :-пешо
-мара
-ники
-гест
със съответните пароли. Така те могат да влизат БЕЗ ПАРОЛА в шернатите папки на локалния и отдалечените компютри за които имат права.
Предполагам сами се убеждавате че това е много непрактично.
Та въпроса ми е: Има ли начин когато ПЦ-тата не са членове на домейн, когато шерна някоя папка и и задам права просто да ми иска парола за да се влезе в нея без да създавам акаунти на всички членове на уъргрупата.
Благодаря предварително!