Проблем с инсталиране на windows на стара машина
Здравейте, имам следния проблем: Дадоха ми една антика с рам 128мб и селерон 800Мхц с инсталиран windows 98 но на италиански и реших да му направя инсталация на чисто. Форматирах и пробвах първо с ХР после с 2000 и все един и същи проблем, започва копирането след това рестарт и започва отначало, излиза ми съобщение че има наличен windows. Четох че трябва да се изчака но нищо не се променя. Моля за съвети.
Re: Проблем с инсталиране на windows на стара машина
Опиши подробно как правиш инсталирането "начисто".
Форматирам чрез boot cd хард диска - на него имам само един дял. След това започвам инсталацията. Етапите които минава са : format ; install win; restart; отновo ме пита за съгласие с условията и съобщ дали искам да инсталирам или поправя.
Цитат:
Първоначално публикувано от vylchan
Форматирам чрез boot cd хард диска - на него имам само един дял. След това започвам инсталацията. Етапите които минава са : format ; install win; restart; отновo ме пита за съгласие с условията и съобщ дали искам да инсталирам или поправя.
Може би защото след рестартирането пак започва да буутва от СД-то
:))
Да отново започва да буутва от СД-то. Ще проверя дали в биос е сложено да буутва от харда.
След като веднъж си форматирал и е заредило от сд-то,при следващият рестарт не натискай клавиш да почне пак да зарежда от там,остави си го да продължи от хард-диска.
Аз така и правих, но ако в биос в boot secuence харддиска е сложен, каква може да е причината да не продължи инсталирането?
Я опитай след като изкопира файловете от диска и при 1-я рестарт влез в BIOS и дай да зарежда само от хард.
Цитат:
Аз така и правих, но ако в биос в boot secuence харддиска е сложен, каква може да е причината да не продължи инсталирането?
Просто след като се рестартира отвори СДто и извади диска.
Ако извадя диска след първия рестарт инсталирането няма да продължи. В биос сложих първо да буутва хард диска след този рестарт и все същото - инсталацията започва отначало. Някакви предположения?!
Цитат:
Ако извадя диска след първия рестарт инсталирането няма да продължи. В биос сложих първо да буутва хард диска след този рестарт и все същото - инсталацията започва отначало. Някакви предположения?!
уточни кой windows се опитваш да сложиш.
между 98 и XP и 2000 има разлики.
изтрий всички партишъни на диска и го раздели отново. FAT или NTFS форматираш?
дай повече инфо
Пробвах с ХР и 2000 и при двата едно и също. NTFS , ще форматирам отново и ще го мъча. Възможно ли е от дали фира компоненти да не продължава инсталацията?
да, възможно е и от компоненти да е проблема.
аз съм имал следния проблем - РС с 98 си върви без проблеми, с ХР - след рестарт още по време на инсталация заспива. Оказа се проблемна РАМ памет.
Така че не е зле да пуснеш един тест на РАМ-а, напр. memtest86+
Ако го нямаш, пиши, ще ти дам линк, че се га ми се доспа вече... :)
провери още дали не е включен в БИОС-а Boot Sector Virus protection
на някои дъна Win98 може да се инсталира и при включен, но 2000 и XP не могат, спират след първия рестарт!
Цитат:
Ако извадя диска след първия рестарт инсталирането няма да продължи.
Да, инсталацията няма да продължи, но извади СД-то само за няколко секунди, докато "буут"-не от харда, после пак го сложи.
Ако пак прави рестарт, няма да е зле да си тестваш паметта.