Търся безплатна програмка за WinXP с функционалност като тази на http://www.cpuidle.de/
Препоръчайте, моля, такива, което знаете, че вършат работа.
Благодаря.
Търся безплатна програмка за WinXP с функционалност като тази на http://www.cpuidle.de/
Препоръчайте, моля, такива, което знаете, че вършат работа.
Благодаря.
Аз мисля, че това е само зарибявка и както оптимизаторите на паметта не върши грам, ама никаква работа на Win > = NT4.
Последно съм ползваш подоно чудо под Win98 и имаше голяма полза. Зная, че NT-базираните Windows-и имат idle process, но нищо не пречи да се пробва и допълнителна програмка. Още по-важно е да има възможност за гасене на компютъра при достигане на определена температура.
За процесорите на AMD има безплатен инструмент - S2kCtl. За останалите можеш да ползваш CPUCooL или VCool. В някои от версиите на ASUS Probe (сваля се като инструмент за дъната на ASUS) има самостоятелно приложение за понижаване на температурата на процесора; предполагам, че и други производители на дънни платки предлагат такива инструменти.
Ефекта на софтуерното охлаждане зависи от конкретния модел процесор, дъното и използвания инструмент; аз съм постигал много добри резултати (в смисъл - големи разлики в температурата при ненатоварен процесор) именно с CPU Idle и S2kCtl. Сравнение между различните инструменти можеш да видиш например на тази страница, струва ми се, че показаните резултати са достоверни.
Добавено:
Сега видях, че търсиш програма с възможност за гасене на компютъра при достигане на определена температура; опитай SpeedFan или Motherboard Monitor - и двете имат такива възможности. Всички посочени от мен приложения работят под WindowsXP.
която работи САМО на nforce2 чипсети!Първоначално публикувано от panevdd
Със сигурност работи на КТ333, вкъщи съм с дъно ASUS A7V333 и работи без проблеми. Според сайта на програмата се поддържат следните процесори и чипсети:Първоначално публикувано от FearMe
Supported processors (corrected): AMD Duron, Athlon Processors Model 2,3,4 (w/ limitations),
AMD Duron, Athlon, Athlon XP/MP Processors Model 6 & upper
Supported chipsets: VIA KT133, KT133A, KLE133, KX133, KM266, KT266, KT266A, KT333, KT333 CF, KT400,
nVidia nForce series, nForce2,
SIS 730, 733, 735, 740, 745, 755, 746, 748,
AMD 751, 760, 761, 762
хм, странно нещо... не бях чел specs, но помня, че на един kt400 тръгваше, но нямаше ефект...
незнам, но тая програмка cpuidle ми разби всички представи за охлаждане.Преди да я пусна проц-а държи 51 градуса.Пускам аз,за няколко минути тем. пада до 44 ( при джъткане 30мин на игра се вдига до 54,но за 2,3мин спада пак ).След известно време падна още.Макса който свали беше до 39 градуса.Това дори и със стария фън на 4500 оборота несъм го постигал.Незнам до колко е вярна инфоркацията ( измервам температурата на проц-а с S2kCtl ).Ако това е достовено... почвам да си търся крак или сериал
при мене nforce2/winXP s2ctl има точно нулев ефект... нарочно я оставих да работи 24h, и през нощта, когато няма никкво натоварване и би трябвало да е най-ефективна нищо не се забелязва никаква промяна в температурата... 51-2 градуса постоянна.
Виж в настройките на програмата - мисля, че при първоначално стартиране по подразбиране "охлаждането" е изключено. При мен работи с тези настройки:при мене nforce2/winXP s2ctl има точно нулев ефект... нарочно я оставих да работи 24h, и през нощта, когато няма никкво натоварване и би трябвало да е най-ефективна нищо не се забелязва никаква промяна в температурата... 51-2 градуса постоянна.
Понижаването на температурата при мен започва около 30 сек. след прилагането на настройките.
Според мен RightMark CPU Clock Utility (RMClock) http://cpu.rightmark.org/products/rmclock.shtml е правилен избор. Сменя динамично множители, напрежения, throttling и върши чудесна работа.