Колеги съфорумци пак до вас опирам за помощ .
Реших да гледам Blu-Ray филми от PC-то на TV-то през HDMI изхода на POV 9600GT.Купих си HDMI кабел Philips през него принципно гледам Stand Alone DVD, но за конкретния сличай го прехвърлих към PC-то.Видео драйвера си намери TV-то, Philips 32PFL7404H каза, че HDCP връзката е capable, сетна му нейтив резолюция 1920x1080p 60Hz и всичко е наред.Образ на 6 .Звук разбира се няма, но това е нормално защото не бях направил необходимите неща за да тръгне.После си закачих S/PDIF кабелчето между дъното и видео картата.Дъното е P5Q SE(не P5Q SE PLUS и не P5Q SE2) уточнавам го защото има малки разлики между тях.Звуковата карта на моето дъно е Realtek HD Audio.Минах през BIOS за да сменя настройката за S/PDIF изхода и да я направя да се "пренасочи" към HDMI на видео картата.В BIOS пише точно и ясно, че ако имаме видео карта с HDMI изход и искаме да пунсем звука през него трябва да променим дефолтната стойност от S/PDIF на HDMI.Само да уточня и още нещо, дъното има външен S/PDIF изход 75 Ом на чинч.Та според моята логика с тази настройка просто прехвърлям звука от този външен изход към вътрешния S/PDIF_OUT header който представлява 3 пинчета като първото отдясно наляво е GND, второто е S/PDIF_OUT а третото е +5V.Към тях съм закачил кабелчето което на видео картата влиза в 2 пинчета на които пише DATA и GND.S/PDIF от дъното съм включил към DATA пина на картата и съответно GND към GND.При така направените от мен неща обаче звук няма на TV-то.След промяната на настройката в BIOS, в контрол панела на Realtek в секцията за S/PDIF се появи и HDMI иконка което ме кара да си мисля, че все пак аудио драйвера е "разбрал" за промяната и "знае" какво искам да правя.В миксера за звука на Windows XP SP3 и Realtek обаче ,плъзгача за Digital Out e неактивен, което ме притеснява.Също така в Control Panel --> Sounds and Audio Devices --> Tab Audio, Sound Playback --> Default Devices имам само Realtek HD Audio, а си мисял, че трябва да има и нещо от рода на S/PIDIF device.Разбира се не съм убеден, че въобще трябва да има такъв дивайс, само предполагам.В нета прочетох различни неща,но никъде нещо конкретно.Някой говорят за NVIDIA HDMI Audio Driver( нещо което никога не съм виждал), други казват, че трябвало да се флашне BIOS на видеото.Срещнах мнения, че аудио драйвера бил пробелма и така в крайна сметка се оплетох и сега вече не знам какво да направя и на къде да тръгна за да реша този проблем.Имаше мнения, че телевизора не можел да приеме звука през HDMI, обаче да не забравяме DVD-то което гледам без проблем през този кабел.Също да уточня, че звук няма не само при плейване на Blu-Ray, но и на DVD филм.Филмите (Blu-Ray и DVD) ги гледам през PowerDVD 9 последния билд и на самия компютър през стандартния аналогов изход на вградената карта си има отличен звук.На PowerDVD съм сетнал в Audio таба да използва S/PDIF,разбира се когато го сетна така, звука през аналоговия изход спира.Опитах и с VLC на който също съм му казал да ползва опцията "Use S/PDIF when available",резултата е същия.Синтезиран проблема в едно изреченение е, че искам да изкарам звука през HDMI изхода на видео картата.Надявам се да съм обяснил подробно и разбрано какво искам, каква е ситуацията към момента и къкъв е проблема.Ще съм благодарен за всяка помощ и мнение попроблема защото аз вече нямам никаква идея.
Проблема има леко развитие и то е, че успях да намеря HDMI Audio Driver за който вчера писах, но все още не знаех, че съществува.Оказа се, че в самия пакет на видео драйвера има едно EXE което се казва "hdaudio_1.00.00.59_xp_vista_win7.exe" като се стартира, прави една директория в "C:\NVIDIA\" която се казва "HDAudioWHQLDriver" там има "Setup.exe", но за съжаление като се опитам да го инсталирам ми казва, че нямам съвместим хардуеър за този драйвер което ме върна пак в изходна точка.