Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно
Резултати от 16 до 30 от общо 33

Интересна ситуация с обратен завой

Сподели във Facebook Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
  1. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Re: Интересна ситуация с обратен завой

Не съм твърдо убеден, но утре сутринта ще мина през това конкретно кръстовище, за което пише -CTPAX- и ще загледам светофарите (със сигурност ще имам време да ги погледам по-дълго ).

Та мисля, че точно там са трисекционни светофарите и когато светне "лявото" зелено за идващите по алея Яворов откъм Цариградско светва и "дясното" зелено на идващите по Драган Цанков откъм Интерпред (перпендикулярната). Т.е. при обратен завой се получава колизия. А Яворов в обратната посока е с две ленти ("нагоре" са три при кръстовището) и няма начин от най-лявата "нанагорна" да направиш обратен завой без да пречиш на завиващите от Драган Цанков надолу по Яворов. Освен ако не си с тротинетка, де.

BTW, доста от натоварените кръстовища в София са с подобна организация.

2.  

3. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Цитат Първоначално публикувано от roumen68
    Възможно е забраната да има логика, ако на пресичащите пешеходци тогава им свети зелено. Ако завивяш на ляво - движиш се успоредно с тях и няма проблем. Но ако правиш обратен завой - пресичаш техният път и тук вече не е ясно - кой кого изчаква - те теб или ти тях.

Един пример от Варна за кофликтен за пешеходци и коли светофар - на 8-ми Приморски полк, на Червеният площад, когато завиваш надясно в посока ВИНС. Когато дясната секция на светофара ти светне зелено и тръгнеш в завой - тогава ти става ясно, че в същото време и на пешеходците им свети зелено и настава едно чудене кой пръв да мине.
    Пич, ако неси забелязал в 99% от случайте във Варна като ти свети зелено за напред и надясно, и на пешеходците им свети зелено.... и по закон пешеходеца и с предимство...ама само по закон май.

А в случай като описания от pimpirlit е нормало да има знак забраняващ обратния завой и всичко си идва на мястото. Ако разбира се нормално беше разрешен отратния.....

4. Senior Member
    Тук е от
    May 2001

Чл. 86. Завиването в обратна посока е забранено на пешеходна пътека, железопътен прелез, мост, надлез, в тунел, в подлез, при ограничена видимост или при намалена видимост под 50 м.
    ......
    Май друго няма.

5. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от d-rRoss
    Чл. 86. Завиването в обратна посока е забранено на пешеходна пътека, железопътен прелез, мост, надлез, в тунел, в подлез, при ограничена видимост или при намалена видимост под 50 м.
    ......
    Май друго няма.
    Това съвсем не означава, че навсякъде другаде е разрешен обратния завой. Елементарен пример е непрекъсната осова линия - нямаш право да я пресичаш или застъпваш => нямаш право и на обратен завой.

6. Member
    Тук е от
    May 2002

Със сигурност десния завой на перпендикулярната улица (с отделна секция за дясно) свети зелено в момента в който свети зелено за левия завой. Говоря за кръстовището в София за което е темата. И мисля ,че ситуацията е "отработена" от полицаите. След като са застанали там , най-малкото са сигурни , че ще си вземат своето .И да , d-rRoss наистина това според мен са конкретни забрани , така да се каже - "по дифолт" и биха създали непосредствена опасност за всички в движението.
    Добавено:
    Отделно си има знак , който разрешава обратния завой , но пак могат да те "изклатят" , щото първо са светофарите ,а после знаците , так че темата е много полезна , че ако ти напишат акт за такава смешка - плащаш всички които не си платил с давност 3 години

7. Senior Member
    Тук е от
    May 2001

Коментарите са ви доста интересни. Естествено че на непрекъсната осева линия нямаш право на обратен завой върху нея, (и на редица други места, като движение в една посока например още казано еднопосочно, и други такива) а пък къде сте видели светофар да указва разрешен завиване в обратна посока, члена се отнася за разрешено завиване в обратна посока но при спазването на изброените показатели.
    От друга страна обратен завой може да се направи и не изисква непременно наличието на знак номер Ж9 който се отнася за специално устроени места за завиване в обратна посока.
    Явно доста е спаднало образованието поне по отношение на шофьорските курсове.
    В крайна сметка, обжалването на актовете се състои в това, че когато ви направят акт, можете да обжалвате акта в 3 дневен срок ако не сте съгласни и имате ясно основание за това.
    Въобще не виждам място в закона и правилника за прилагането му, където да пише черно на бяло че завиване в обратна посока е забранено при наличието на отделна секция за ляв завой в направлението на движещия се, който от своя страна е решил да не продължи левия завои, а да завиване в обратна посока, спазвайки горепосочените задължения. (Разбира се може да съм пропуснал нещо в бързината)
    За това съм убеден, че длъжностните лица при описаната ситуация не са били прави.
    Както и по-горе описания инструктор, дори смятам че голяма вина за нивото на подготвеност на водачите от поне 10 години на сам, имат вина неподготвените инструктори.

8.  

9. Moderator
    Тук е от
    Mar 2005

Карал съм шофьорските курсове сравнително отдавна (преди 18 години). Тогава със сигурност се учеше, че:
    - при светофар със секция за ляв завой, нямаш право на обратен завой
    - обратен завой на светофар, можеш да правиш само ако светофара е с пълен зелен кръг, след като дадеш съответните предимства (разбира се, не трябва да има други ограничения които изключват обратен завой, като например знак "задължително направо или надясно след знака").
    Мисля, че имаше и такъв/такива въпрос/и в листовките.

Сега не знам как е с измененията по правилника през тези 18 години.

10. Member
    Тук е от
    Dec 2004

Цитат Първоначално публикувано от d-rRoss
    Коментарите са ви доста интересни. Естествено че на непрекъсната осева линия нямаш право на обратен завой върху нея, (и на редица други места, като движение в една посока например още казано еднопосочно, и други такива) а пък къде сте видели светофар да указва разрешен завиване в обратна посока, члена се отнася за разрешено завиване в обратна посока но при спазването на изброените показатели.
    ...
    Очевидно не искаш да разбереш, че цитираният от теб член от ППЗДП указва изрични забрани, които не са наложени от други членове на правилника. Това изобщо не означава, че ти е разрешено на всички други места да правиш обратен завой.

Колкото до светофара - има такъв и MitkoS го каза - кръгъл с плътно зелен цвят, без стрелки. Секционен светофар, който да позволява обратен завой няма. Което пък значи, че на такова кръстовище (с различен режим на движение на МПС в различните ленти/посоки) е абсолютно забранен обратен завой. Виж чл. 31 от ППЗДП.

Не мога да разбера какво толкова трудно за разбиране има. Още повече дадох примера с конкретното кръстовище и защо е недопустим обратния завой в подобен случай.

BTW, куките са били доста ларж. Може би защото са сложени там заради обърканото движение в София, казано им е да не се заяждат и най-вече ги е страх от началници или журналисти. Вчера в сутрешния блок на БиТиВи-то на телевизията ;-) репортажа беше точно от това кръстовище.

11. Member
    Тук е от
    May 2002

BTW честито на варненци , сутринта по радио Хоризонт чух от прегледа на печата , че започва монтирането на камери на възлови кръстовища .

12. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Мхм, тъкмо снощи ми направиха впечатление новомонтираните камери на кръстовището пред ВИНС-а, в четирите посоки..... Имаше и някакви други джвъчки които неми стана ясно какви са. Дали може да мерят скорост....

13. Member
    Тук е от
    May 2002

Тези мисля не , но не съм много сигурен. Вижал съм такива дето мерят , те са кутии с процеп подобен на притворено око.

14.  

15. Member
    Тук е от
    Sep 2003

Ами освен камерите които очевидно са камери(приличат на охранителни) има бели кутий по-нависоко, с форма полусфера(с плоската част насочена към пътя), и отделно - голяма бяла кутия, вероятно табло.....

16. Super Moderator Аватара на FearMe
    Тук е от
    Jan 2001

алелуя! дано обаче заснетото има последствия за нарушителите, а не само да гледаме после записите в нета

17. Member
    Тук е от
    Nov 2005

Ако в номера на колата няма много повтарящи се цифри или не е друг "наш" човек - ще има последствия, не бой се.
    Трябва да има контрол дали не "изчезват" някои записи.
    Ако, както е в "белите" държави", когато катаджията спира някой задължително докладва на диспечер, ще намалеят доста случаите като с другаря Стависки.

18. CapTech
    Guest

ама и вие сте едни шофьори(изказалите се в темата)...

па инструктори питали, па тълкуване ...

в ппздп си пише много ясно кога имаш право на обратен завой на кръстовище регулирано със светофар или с пътни знаци.

Сподели във Facebook Сподели в Google Plus Сподели в Twitter Изпрати на Email Сподели в LinkedIn
Страница 2 от 3 ПърваПърва 123 ПоследноПоследно

Подобни теми

1. Засукана ситуация с модели.... Mitsubishi..help
    От Symptom във форум Климатици Mitsubishi Electric, Mitsubishi Heavy
    Отговори: 77
    Последно: 14-04-12, 16:25
  2. Отговори: 3
    Последно: 10-09-11, 21:47
  3. Отговори: 32
    Последно: 13-07-09, 19:38
  4. Обратен завой субтитри
    От smsdeliverer във форум Музика, филми и театър
    Отговори: 2
    Последно: 20-01-04, 03:23
  5. Интересна статийка...
    От Aquadark във форум Дъра-Бъра
    Отговори: 8
    Последно: 24-02-03, 15:17

SetCombG.com
SetCombG.com е портален сайт и Форум за битова техника, телевизори, климатици, лаптопи и смартфони, създаден през 1999 година.
Заедно сме над 20 години!
Следвай ни
Горе