Значи вчера слизам по Цариградско към центъра и целта ми е да завия надясно към Ситняково. Да де ама виждам знаци и заграждения, които отклоняват движението в тунела който води наляво по Пейо Яворов към телевизионната кула. Влизам аз в тунела (въпреки че по-ербап шофьорите въобще не се бяха притеснили от знака и бяха продължили надолу) с целта горе на телевизионната кула да направя обратен. Изчаквам 3-4 светофара, бавно и спокойно обръщам и изведнъж - палка. След мен биват спирани още две коли. Обяснението - тук обратният завой е забранен Аз мигам на парцали, тия след мен - също. Спорихме дружески с полицаите, показваха ми правилника. Оказва се, че при светофар с отделна секция за ляв завой нямате право на обратен. Не го пише изрично в правилника, разбира се. Там пише, че при светофар с указана посока имаш право да се движиш само в тая посока, а както се сещате светофар с посока обратен завой няма От друга страна са описани възможностите за обратен завой в друг раздел и наистина там няма такъв случай със светофар с отделна секция за ляв.
Ситуацията ми се стори интересна и реших да я споделя, тъй като си мисля, че малко хора са наясно с този частен случай.
P.S. Полицаите бяха любезни, въпреки че аз малко се разпалих при споровете, не излязоха от добрия тон, и в крайна сметка ни пуснаха с дружеско предупреждение.