Re:Данък МПС за 2009 година
Като си сложиш катализатор ще ти стане наполовина.
аз за сеат ибиза 96 г. плащам 16 лв
Цитат:
Първоначално публикувано от obshtinska_mishka
аз за сеат ибиза 96 г. плащам 16 лв
сега плащал ли си ?
Цитат:
Първоначално публикувано от Tommorow
Като си сложиш катализатор ще ти стане наполовина.
Катализатор си има , но след вътрешно писмо от 1 година дали има или няма не признават катализатора и ще се разправям другата седмица. По принцип трябва да е 33 лв. а като мине 14 години пада още
По принцип е логично да искат доказателство, че катализатора работи.
Съответно проверката май беше 30-50 лева.
Което при тези нива на данъците я обезсмисля.
От друга страна, КАТ те задължават да минеш технически преглед, но там не проверяват катализатора, а изгорели газове, което е свързано, но не е едно и също.
Никъде не е казано, че МВР и МинФин трябва да знаят едни за други и да се синхронизират.
Но пък кмета на София е бивш шеф на МВР, така че не ми се оплаквайте - ако е искал, можел е навремето да поработи по въпроса.
Off topic :
Извинете че разводнявам темата, но мисля че ще ви е интересно. Чаршафите нямат данъци,но.... Само за номер и регистрация се плащат около 150$. Застраховката ... около 300$(само за щети на трети лица;-). Никой не гледа кубатура, а най тъпото е че каквато и да е кола с две врати се счита за ...спортна?!?!?!?!?! И от там по висока цена на застраховката. Ако не си си платил глобите за предходната година не можеш да си подновиш регистрацията, нито пък да регистрираш нов автомобил.
Дай па и аребелите да седнем да жалим, даже са ви малко тия пари. :-memnon
Цитат:
Първоначално публикувано от echo
По принцип е логично да искат доказателство, че катализатора работи.
Съответно проверката май беше 30-50 лева.
Което при тези нива на данъците я обезсмисля.
От друга страна, КАТ те задължават да минеш технически преглед, но там не проверяват катализатора, а изгорели газове, което е свързано, но не е едно и също.
Никъде не е казано, че МВР и МинФин трябва да знаят едни за други и да се синхронизират.
Но пък кмета на София е бивш шеф на МВР, така че не ми се оплаквайте - ако е искал, можел е навремето да поработи по въпроса.
1. Кажи ми един сертифициран сервиз от който приемат че ти работи катализатора и какъв докумнет трябва да представиш? ( с добър скенер ще изкарам такъв на половината махала )
2. На Техническия преглед проверяват нивото на вредните емисии, но там каквито са нормите - нов автомобил не може да мине . Затова и се заобикалят леко с проба от ...... пожарогасителя.( без майтап - клиенти са ми един такъв сервиз , лично съм го виждал. )
3. ББ е виновен за всичко което не е направено за Шопландия -  :016:
( ти какво си направил ей така  - някоя оборка пред блока да си правил скоро ?
@Mr.TECHNO
По 1 - аз съм с дърта машина, над 100к.с., но 2007 пратиха съседката директно от данъчното в препоръчан сервиз или лаборатория беше. Ако/като я видя - ще попитам за подробностите - от нея го знам, че пращат.
По 2 - Мисля, че трябва да се спазват нормите - в края на краищата не е нужно всеки да има кола, а ако нормите не бяха правилни, избраните от нас законодатели щяха да ги променят.
Това, което имах впредвид е, че дори да си минал технически преглед (с пожарникар, което е сериозно закононарушение, или без), данъчните може да не се съобразят с това - въпрос на обмен на информация между "органи".
По 3 - ББ си е назначен (от работодателите си) за кмет на София. Като такъв отговаря за събираемостта на местните данъци. Те зависят от работещия катализатора, а там включвам т.2. и обмена на данни със служба от предходното му назначение.
Аз от него не се оплаквам - на фона на предишния в момента е кат` маргаритка посред зимата.
Колкото до оборката - тя беше преди месец, в събота се чистеше/ринеше сняг. А ти почисти ли около вас?
Как я пратиха - щото мен ме питаха и казах че работи, казаха ми да отида някъде да ми го проверят и ги питах дали го признават казаха ми че няма такъв сертифициран засега с който общината да работи ( ако мине - сам знаеш че ако познаваш в Карго експрес някой , ще си получш документа даже колата да не е влизала там.)
Пример ми казаха - сервиза казал че не работи и като го свалили се оказало че е напълно изправен катализатора.
т.е отиди да ти вземат парите два пъти.
Това важи за Варна! - за София незнам.
Данъчните не ги интересува прегледа - а полицаите. Данъчните искат само да си платиш данъка и да си регистрирал колата до 1м след покупката и.
Аз минавам преглед съвсем легално - отивам , остаям колата на канала излизам от сервиза - след 30м ( по закон ) идва служител и ми връчва протокола от прегледа с тестовете и проверките и ми иска 5лв за преглед + 2,5 за проверка на
пожарогасител , като преди това ми искат :
ГО
Данък
Книжка
Стар талон за преглед
Не ме интересува как са си оправили документите , не искам да ги мисля и тях.
ПП
ББ отговаря да натири някой да събере данъците , както и министъра на Вътрешните работри отговаря натирването за събирането на глобите на шофьорите, които повярвай ми са мнооого повече и са далеч по-несъбираеми.
За читенето, освен пред нас ( като имсше сняг де ) и пред офиса , докато наглите консерви "от сградата" ме гледаха учудено какво ли правя .
Цитат:
Първоначално публикувано от Mr.TECHNO
Данъчните искат само да си платиш данъка и да си регистрирал колата до 1м след покупката и.
Само информативно - мисля, че вече срокът за регистрация след покупка е 2м
Моя и миналата година си беше 150 лева (и то за 9 месеца), сега ме е страх да отида да го платя...
А моя беше 293 :(
Е***и, не знам защо трябва да плащам 20 ПЪТИ повече данък от някой таралясник! Наистина ли повече руша общинските пътища???
Според мен, нормалното е да се плаща данък собственост, като % от стойността и екологична такса - зависима от замърсяването. С възрастта първото намалява, а второто обикновено расте.
Т.к. облагането зависи от решението на законодателя, който представрява народа, явно подобна логика е неприемлива за повечето от нас...