Това на снимката е тапицерия на врата на лек автомобил. Отгоре е плат, отдолу е дунапрен а сивото е ... дявол знае какво, това е всъщност кората на вратата. Та въпроса ми е с какво лепило да залепя въпросният дунапрен обратно на вратата?
Това на снимката е тапицерия на врата на лек автомобил. Отгоре е плат, отдолу е дунапрен а сивото е ... дявол знае какво, това е всъщност кората на вратата. Та въпроса ми е с какво лепило да залепя въпросният дунапрен обратно на вратата?
Wurt лепило спрей за попивни повърхности, "Kraftsprühkleber", PN 0890 100 056
След засъхване е нещо като синтетична гума.
Звънни им на 02/ 965 99 72 и ги питай цена за единична бройка.
Хелметекс (полихлоропреново лепило)Първоначално публикувано от Kasap
Помислих си го, но ще разтвори дунапрена.Първоначално публикувано от Lupus
Е то в това е номера. Да се разтвори повърхностния слой, да проникне в порите и след това да стегне.Първоначално публикувано от Kasap
Това, сивото - обезмасли го добре (спирт, коресилин, или спец. спрей, меглио/мелио... не е подходящо). С-200 няма да стане. Предложението на dva:е подходящо, евентуално провери за цената...Wurt лепило спрей за попивни повърхности, "Kraftsprühkleber", PN 0890 100 056
Ще стане и с предложението на Lupus:Същото лепило ще се намери като "Прома", "Хелми", вероятно и др. търговски марки... Опаковката може да е като "паста за зъби" или стъклено шишенце.Хелметекс (полихлоропреново лепило)
Kasap правилно се притеснява относно разтварянето на дунапрена от Хелметекс-а. Тънкостта е, че трябва да се намаже другата повърхност (в случая - тази сивата) и да се изчака няколко минути - докато се изпари разтворителя в лепилото...
По същата "технология" може да се лепи EPS и XPS. (говорим за "кастъм" изпълнения, не за топлоизолации-външни или вътрешни).
Повърхностният слой на дунапрена - като се разтвори... и после стегне... Незнам какво ще се получи като краен резултат. Имам съмнения, че впоследствие ще се разлепи отново. Но не там, където е лепено, а в зоната "разтворен слой от лепилото-неразтворен слой на дунапрена, особено ако е тръгнал да се рони). Ако дунапрена е нов/свеж - да, вероятно резултата ще е добър (лично пробвано - става с Хелметекс). Но за старичък, поизпечен леко, с наченки на ронливост - само може да гадаем за резултата...
Втвърди ли се хелметекса - за нищо не става! А технологията е точно както я описваш - маже се другата повърхност и се чака малко да се поизпари разтворителя. После се притискат двата материала и се оставя около половин час да се доразвият процесите. И другото е вярно - при силен опън се къса по границата до където е стигнал разтворителя. Но друг начин няма.
Благодаря за съветите, ще се поинтересувам за "Вюрт"-а. Другото, което ми идва на акъла е да отида при някой тапицер...
Дунапрена се лепи с полиуретанови лепила, потърси из нета, има много предложения.
Препоръчаха ми това полиуретаново, на Soudal (еднокмпонентно лепило на полиуретанова основа Пу Фикс 310ml)Soudal: sterk in lijmen, PU schuim en voegkitten
и това на Акфикс
/Течен пирон/ PU express 610 безцветен 310гр./
https://shop.valerii.com/Poliuretano...?product=27509
Но ми се струва, че на водна основа ще е по-добре, понеже е и с по-голямо отворено време, а и вече само на водна основа са били позволение в производството на матраци, но не не открих такова..., това е вариант (акрилатно)
Монтаж Фикс Soudal